2021 m. lapkričio mėnesio finansų rinkų apžvalga: nerimas dėl naujausios koronaviruso atmainos, rekordinis JAV infliacijos pokytis

2021-12-08

Didžiąją lapkričio dalį akcijų rinkose dominavo teigiamos tendencijos, bet vėliau jos smarkiai pasikeitė į priešingą pusę, kai pasigirdo nuogąstavimų, kad vakcina gali neapsaugoti nuo naujosios koronaviruso atmainos omikron. Pasaulio akcijų vertė eurais sumažėjo 0,5 proc. („MSCI All Country World“ indeksas), daugiausia – besivystančiose rinkose (-2,2 proc.). Iš didžiųjų regionų didžiausia grąža išsiskyrė JAV akcijos (+0,9 proc. eurais), kurios praėjusį mėnesį vėl pasiekė naujas visų laikų aukštumas. Tačiau kai kurių JAV akcijų įspūdinga grąža buvo susijusi su valiutos poveikiu – JAV doleris euro atžvilgiu pabrango 1,9 procento. 

Mėnuo prasidėjo investuotojams vertinant infliacijos riziką ir tikintis centrinių bankų pinigų politikos griežtinimo tolesnėje ateityje. Paskelbus apie omikron, rinkos nuotaikas trikdė baimės dėl galimo grįžimo prie didesnio ekonomikos uždarumo. Akcijų kainos smarkiai krito, o palūkanų normos dar labiau mažėjo dėl galimo grįžimo prie didesnio ekonomikos skatinimo. Europos kelionių ir laisvalaikio sektoriaus įmonių akcijos smuko beveik 21 procentą. Nafta patyrė didžiausią mėnesio nuosmukį (-20,1 proc. JAV doleriais) nuo 2020 m. kovo. Tai, žinoma, turi įtakos infliacijos lūkesčiams, kurie jau daugelį mėnesių kelia didelį susirūpinimą investuotojams. 

Visa tai sukėlė didelių svyravimų rinkose, kurie, tikėtina, nemažės, kol neatsiras aiškumo. Pajamingumai smuko; JAV ir Vokietijos 10 m. vyriausybės obligacijų pajamingumai per mėnesį sumažėjo atitinkamai 11 ir 24 baziniais punktais. Kalbant apie ekonominius duomenis, JAV infliacijos rodikliai kito sparčiausiai per pastaruosius 30 metų (2 grafikas). Lapkritį rinkoms didelę staigmeną pateikė FED vadovas Jerome’as Powellas, kuris, neatsižvelgdamas į galimą omikron atmainos poveikį, pasiūlė infliacijos nebelaikyti laikina ir mažinti ekonomikos skatinimo priemones sparčiau.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose lapkričio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.