2021 m. rugsėjo mėnesio finansų rinkų apžvalga: Kinijos ekonomikos augimo lėtėjimas ir infliacijos šuolis

2021-10-13

Rugsėjį įvyko daug finansų rinkoms reikšmingų įvykių, o neigiama sezoniškumo įtaka atsispindėjo akcijų rinkų rezultatuose. Pasaulio akcijų rinkos eurais atpigo 2,3 proc. Pardavėjų spaudimas tolygiai pasiskirstė tarp besivystančių rinkų ir išvysčiusių rinkų regionų, o vertės akcijos rodė geresnius rezultatus už augimo akcijas. JAV doleris euro atžvilgiu pabrango 2 proc.

Didžiąją mėnesio dalį pasaulio finansų rinkose tvyrojo įtampa dėl Kinijos nekilnojamojo turto milžinės „Evergrande“ sunkumų vykdant obligacijų palūkanų mokėjimus. Kadangi jos skola sudaro nemažą dalį bendrovių aukšto pajamingumo indeksų, atsirado manančių, kad bendrovė gali būti per didelė, kad žlugtų.

Vyko didžiųjų centrinių bankų pinigų politikos posėdžiai. Atrodo, kad tiek FED, tiek ECB išsakyti griežtesni komentarai buvo nepilnai įkainoti, todėl neigiamai paveikė pajamingumą. JAV ir Vokietijos 10 m. vyriausybių obligacijų pajamingumai reagavo vienodai – per mėnesį jie padidėjo 18 bazinių punktų.

Infliacijos rodikliai pastebimai augo tiek JAV, tiek euro zonoje.  Atsižvelgiant į besitęsiančias energijos kainų augimo tendencijas, lūkesčiai, kad infliacijos šuolis yra laikinas, tampa vis mažiau pagrįsti. Tiek namų ūkiai, tiek pramonės įmonės artimiausiu laiku turės mokėti kur kas brangiau už energijos išteklius.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose rugsėjo mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.