„Akola Group“: gana užtikrinta metų pradžia

„Akola Group“: gana užtikrinta metų pradžia
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2023-12-12

Pelningumas viršijo mūsų lūkesčius

Pirmąjį fiskalinį ketvirtį „Akola Group“ (buvusios „Linas Agro“) konsoliduoti pardavimai per metus sumažėjo 28,8 proc. iki 420 mln. eurų, daugiausia dėl akivaizdžiai kritusių grūdų ir pašarų pardavimų (–40 proc. per metus). Tuo pat metu bendrasis pelnas sumažėjo tik 13,9 proc. per metus, o tam įtakos turėjo didesni maisto produktų pardavimai (+4,8 mln. eurų per metus), kurie sudarė apie 32 proc. viso bendrojo pelno, palyginti su maždaug 10 proc. prieš metus. Iš viso konsoliduotas EBITDA rodiklis per metus sumažėjo 27,5 proc. iki 30,5 mln. eurų, tačiau viršijo mūsų įvertį 52,1 proc., daugiausia dėl geresnio nei tikėjomės grūdų prekybos pelningumo. 

Gerėjančios prekybos sąlygos 

Dėl mažesnių apimčių bendrasis pelnas grūdų ir pašarų segmente sumažėjo 8,6 mln. eurų per metus – iki 20,9 mln. eurų. Tačiau šio segmento bendrojo pelno marža, įskaitant grūdų sandėliavimą, išliko tokia pati – 37 eurai už toną (palyginti su mūsų 9 eurų už toną įverčiu), o tai reiškia, kad bendroji marža sudarė 9,6 proc. Pelningumą labiausiai palaikė didesnė grūdų sandėliavimo marža (+25 proc. per metus, iki 12 eurų už toną), kuriai įtakos turėjo didesnė džiovinimo paslaugų paklausa ir mažesnės energijos sąnaudos. Manome, kad prekybos grūdais sąlygos regione pamažu gerėja. 

Padidiname į „Pirkti“ 

Atsižvelgdami į geresnius maisto produktų sektoriaus įverčius, didiname prognozuojamą fiskalinių 2023–2024 m. konsoliduotą EBITDA ir grynąjį pelną atitinkamai 8,6 proc. ir 3,1 proc. iki 75 mln. eurų ir 18,6 mln. eurų. Ilgalaikę EBITDA prognozę didiname 3–4 proc. iki maždaug 80 mln. eurų, tai atitinka ilgalaikį tikslinį Grupės rodiklį – 70–90 mln. eurų. Dėl šiek tiek didesnių įverčių didiname tikslinę kainą iki 1,50 eurų (1,40 eurų), kuri vertina „Akola Group“ 7,7x prognozuojamo 2023–2024 m. EBITDA, t. y. šiek tiek mažiau už pakoreguotą 9,0x vidurkį per pastaruosius keturiolika metų. Mes padidiname savo rekomendaciją iš „Neutralios“ į „Pirkti“. 

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijų analizė, paskelbta 2023 m. gruodžio 8 d. 11.32 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijų analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.