„Akola Group“: ilgalaikis potencialas nepakitęs

„Akola Group“: ilgalaikis potencialas nepakitęs
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-03-04

Skausmingas apsiskaičiavimas

Antrąjį fiskalinį ketvirtį (IV kalendorinis ketvirtis) konsoliduoti pardavimai per metus krito 37,8 proc. – iki 338 mln. eurų, daugiausia dėl sumažėjusių grūdų, aliejinių augalų sėklų ir pašarų pardavimų (-47 proc. per metus). Natūralu, kad bendrasis pelnas per metus sumažėjo 44,5 proc. – iki 28,5 mln. eurų, tuo tarpu konsoliduotas EBITDA rodiklis per metus krito 80 proc. – iki 6,4 mln. eurų ir 65,6 proc. prasilenkė su mūsų įverčiu. Šį skaudų apsiskaičiavimą aiškiname mažesnėmis nei tikėjomės apimtimis (tiksliau, atidėta prekyba) ir grūdų prekybos pelningumu. Vis dėlto antrasis fiskalinis pusmetis teikia tam tikrų vilčių ir mes manome, kad investicinė idėja išlieka nepakitusi.

Drąsūs užmojai

Pristatydamas antrojo ketvirčio rezultatus per internetinį seminarą „Akola Group“ finansų direktorius Mažvydas Šileika pažymėjo, kad 2023/2024 m. investicijos sieks apie 70–85 mln. eurų. Pastarasis rodiklis iš dalies atspindi drąsius  „Akola Group“ užmojus, apie kuriuos interviu „Verslo žinioms“ (paskelbtame sausio 23 d.) užsiminė jos generalinis direktorius Darius Zubas. „Akola Group“ penkerių metų strategijoje numatytos maždaug 300 mln. eurų investicijos ir pajamų augimas iki 3 mlrd. eurų (nuo 2 mlrd. eurų 2022/2023 m.).         

Šios milžiniškos investicijos, mūsų skaičiavimais, gali pridėti maždaug 30 mln. eurų prie veiklos pelno. Lauksime, kol bus atskleista daugiau informacijos, ir tik tada galėsime galutinai įvertinti ambicingas kapitalo išlaidas.

Rekomenduojame „Pirkti“

Sumažinome 2023/2024 m. konsoliduotus pardavimus 7 proc. – iki 1722 mln. eurų, o konsoliduotą EBITDA rodiklį sumažinome 5 proc. – iki 71,3 mln. eurų, daugiausia dėl sumažėjusių Produktų ir paslaugų ūkininkams segmento prognozių. Tačiau mūsų ilgalaikės prognozės beveik nepasikeitė, t. y. konsoliduotas EBITDA rodiklis svyruos apie 80 mln. eurų,     t. y. atitiks Grupės numatytą 70–90 mln. eurų intervalą. Dėl šiek tiek sumažėjusių įverčių sumažinome tikslinę kainą iki 1,40 euro (1,50 euro), kuri vertina Grupę 7,7x 2023/2024 m. prognozuojamo EBITDA. Pakartojame rekomendaciją „Pirkti“.

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijų analizė, paskelbta 2024 m. vasario 27 d. 17.55 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijų analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams.

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.