Balandis finansų rinkose: sumažėjusi įtampa

2023-05-04


Balandžio mėnuo akcijų rinkoms, kaip įprasta, buvo palankus. Sumažėjus įtampai bankų sektoriuje, pagerėjo padėtis akcijų rinkose, sumažėjo kredito rizikos premijos, aukso kaina nepakito, o euras sustiprėjo. Balandį centriniai bankai nepriėmė jokių sprendimų, todėl palūkanų normų didėjimo tendencija nutrūko.

Rezultatų skelbimo sezonas yra pačiame įkarštyje. Daugiau nei pusė „S&P 500“ bendrovių paskelbė rezultatus, kurie iš esmės yra neutralūs. Europoje, kur rezultatus paskelbė beveik pusė bendrovių, padėtis kitokia. Per pastaruosius šešis mėnesius Europos akcijos pademonstravo puikius rezultatus, nes energetikos krizė buvo išspręsta, o karas Ukrainoje darė mažesnę įtaką rinkoms.

Balandį investuotojus, laukiančius recesijos signalų, vėl nuvylė makroekonomikos rodikliai. JAV ir Europoje nei darbo rinka, nei ekonominio aktyvumo rodikliai nerodė silpnėjimo požymių. Tačiau ekonominiai siurprizų rodikliai nebėra tokie teigiami kaip anksčiau, kadangi analitikai pakoregavo savo prognozes į didesnę pusę. Apibendrinant galima teigti, kad ekonomika vis dar yra stagfliacijos, bet ne recesijos būsenoje.

Balandį centriniai bankai nepriėmė jokių sprendimų, todėl palūkanų normų didėjimo tendencija nutrūko. Tikimasi, kad JAV ir Europos centriniai bankai gegužės pirmąją savaitę pakels palūkanų normas 25 baziniais punktais, ir tai turėtų būti vienas paskutinių palūkanų normų didinimų. Jeigu iš tiesų esame netoli palūkanų normų piko, tai gera žinia investuotojams į obligacijas, taip pat investuotojams į nekilnojamojo turto akcijas, nes istoriškai palūkanų normų piko pasiekimas yra momentas, kai ir vieni, ir kiti pradeda rodyti gerus rezultatus.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose balandžio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.