Baltijos šalių investuotojo žemėlapis – ko tikėtis kitąmet?

2020-12-28
  • Amerikietiški kalneliai per pandemiją baigėsi kainų atšokimu
  • Baltijos šalys atkartojo pasaulines tendencijas
  • Kitus metus rinkos pasitinka su nemažu neapibrėžtumu, tačiau pagrindo optimizmui yra

Pandemija šiemet palietė visus sektorius ir „Nasdaq“ Baltijos rinka nebuvo išimtis. Investuotojai pasivažinėjo kaip niekad audringais amerikietiškais kalneliais, tačiau, panašu, kad metų rezultatai gali būti teigiami. 

Rinka atsitiesė

Investuotojus išgąsdinęs virusas kovą, palyginti su metų pradžia, nurėžė maždaug ketvirtadalį „Nasdaq“ Baltijos rinkos indekso vertės, tačiau vėliau rinka dar kartą įrodė savo galimybes atsitiesti. Baltijos šalys nebuvo išimtis pasauliniame kontekste – vaistų gamintojams kuriant efektyvias vakcinas, pasauliniai indeksai taip pat šoko į viršų.

Baltijos rinkose gerus rezultatus demonstravo technologijų bendrovių indeksas, vedamas maždaug 40 proc. (gruodžio vidurio duomenimis) brangusios „Telia Lietuva“. Taip rinka atkartojo pasaulines tendencijas – pandemijos fone augant skaitmeninių produktų paklausai, technologijų kompanijų akcijos taip pat šovė į viršų. 

Iššūkių išlieka

Anot analitikų, koronaviruso krizės akivaizdoje vienas iš pagrindinių prioritetų įmonėms yra valdyti likvidumą.

Prognozuojama, kad įmonės bus linkusios pasilaikyti lėšas savo sąskaitose – išmokėti dividendai sumažintų įmonių galimybes skolintis. Tad galima manyti, kad akcininkai turėtų laukti mažesnių dividendų po metinių rezultatų paskelbimo.

Metų startas – „Ignitis“ IPO

Viena svarbiausių biržos naujienų 2020 metais tapo valstybės valdomos energetikos bendrovės „Ignitis grupė“ pirminis viešas akcijų siūlymas (angl. IPO). Aplenkėme estus, kurie su savo energetikos grupės „Eesti Energia“ padaliniu „Enefit Green“ IPO liko už nugaros. Šios bendrovės starto biržoje dar reikės palaukti. 

Energetikos bendrovėms, kurios prisitaiko prie masinio perėjimo į žaliosios energijos gamybą tiek Baltijos šalyse, tiek pasaulyje prognozuojama šviesi ateitis. Apie startą biržoje galvojanti estų bendrovė „Enefit Green“ yra puikus pasaulyje vykstančių tendencijų pavyzdys – grupė tikisi iki 2022-ųjų iš atsinaujinančių šaltinių pagamintos elektros energijos dalį savo portfelyje padidinti iki 40 proc. Žalioji energija po truputį tampa naująja norma ir mūsų regione.

Po energetikos bendrovių sujudimo pradėta svarstyti, kas į akcijų biržą galėtų žengti po „Ignitis grupės“. Pavyzdį Baltijos šalių įmonės galėtų imti iš JAV biržų. Metų pabaiga, paprastai rami IPO atžvilgiu, šiemet už Atlanto buvo išskirtinė. Sulaukus teigiamų naujienų apie proveržius kuriant vakciną nuo viruso, JAV sudrebino IPO banga. Nauji IPO neabejotinai sujudintų ir mūsų rinką bei pritrauktų daugiau investuotojų.

Naujoji realybė

2020-ieji pasižymėjo neapibrėžtumu pasaulinėse finansų rinkose ir Baltijos rinka nebuvo išimtis globaliame finansų pasaulyje. Proveržiai vakcinų srityje leidžia tikėtis optimistiškesnių nuotaikų bei spartesnio atsigavimo ir mūsų regione, tačiau, nepaisant vakcinų, kelerius metus teks gyventi su šiuo virusu. 

Kiti metai, galima tikėtis, turėtų taip pat pasižymėti neužtikrintumu ir atitinkamai didesniu akcijų svyravimu. Ir nors trumpalaikės perspektyvos atrodo gana niūriai, „Swedbank“ ekonomistų vertinimu, daugeliu atvejų blogiausia jau yra praeityje. Daugelis verslų ir gyventojų prisitaikė prie naujos realybės ir 2021 metais numatomas ekonomikos, pajamų ir užimtumo augimas. Tai leistų augti ir investuotojų portfeliams.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.