Dividendai. Ką būtina žinoti investuojantiems?

2024-01-08

Jeigu investuojate į akcijas, neišvengiamai susidursite su terminu „dividendai“. Finansine prasme dividendai yra įmonės akcininkams išmokama uždirbto pelno dalis. Kitaip tariant, dividendus mokanti įmonė dalį gauto pelno ne pasilieka sau, o pasidalina su įmonės akcininkais. 

Toli gražu ne visos įmonės moka dividendus, tačiau tai darančios yra itin vertinamos – išmokami dividendai gali užtikrinti investicinę grąžą net tada, kai įmonės akcijų vertė nekyla. Tad ką reikia žinoti apie dividendus, jų išmokėjimą ir apmokestinimą kiekvienam investuotojui.

Dividendai – investicinės grąžos dalis

Dividendai yra svarbi investicinės grąžos dalis. Nors dažnai metiniai dividendai siekia kelis procentus nuo akcijos vertės, kartais įmonės gali išmokėti dešimt ar net keliolika procentų dydžio metinius dividendus. Ir tai – labai solidi metinė grąža investuotojui. 

Todėl rinkdamiesi įmonę, į kurią investuosite, paanalizuokite ar ir kiek dividendų ji moka, ar turi apibrėžtą dividendų politiką. Pavyzdžiui, kai kurios įmonės yra įsipareigojusios išmokėti 70-80 proc. savo metinio pelno akcininkams, o kitos nustato, jog kasmet dividendais išmokės ne mažiau 6 proc. ar kitą dydį nuo akcijų vertės. Tai gali ženkliai padidinti jūsų finansinę grąžą.

Norint suprasti dividendais gaunamą vertę skaičiuojamas akcijų dividendinis pajamingumas. Jis nustatomas metinius dividendus vienai akcijai padalinus iš akcijos kainos. Pavyzdžiui, jeigu įmonė moka 5 Eur metinius dividendus vienai akcijai, o akcijos vertė biržoje siekia 100 Eur, tokios įmonės akcijų dividendinis pajamingumas bus lygus 5 proc. (5 Eur / 100 Eur = 0,05, arba 5 proc.). 

Dividendus dažniau moka stabilios įmonės

Kaip jau minėta, ne visos įmonės moka dividendus. Jų mokėjimas priklauso nuo bendrovės situacijos, finansinės padėties, taip pat nuo akcininkų daugumos sprendimo. 

Įmonės, kurios siekia spartaus augimo ir plėtros, dažnai pasirenka uždirbtą pelną reinvestuoti į įmonės plėtrą. Tokios įmonės mano, kad investicijos į plėtrą ilguoju laikotarpiu sukurs didesnę vertę akcininkams.

Tačiau kitos įmonės, ypač – įsitvirtinusios, stabiliai ir pelningai veikiančios, moka dividendus, jeigu nemato galimybių efektyviai investuoti gauto pelno į plėtrą. 

Taigi akcininkai, norintys gauti greitą grąžą iš investicijos, dažniausiai renkasi kompanijas, išmokančias didesnius dividendus. Tačiau tie, kurie nori grąžos ilguoju laikotarpiu ir tiki akcijų vertės kilimo galimybe, renkasi kompanijas su mažesniais dividendais ar jų visai nemokančias.

Nustato visuotinis akcininkų susirinkimas

Sprendimą dėl dividendų išmokėjimo ir dividendų dydžio priima bendrovių visuotinis akcininkų susirinkimas. Jame nustatoma, kiek pelno bus paskirstyta akcininkams ir proporciškai apskaičiuojami kiekvienai akcijai tenkantys dividendai. 

Jūsų gaunami dividendai priklausys nuo turimo akcijų skaičiaus. Pavyzdžiui, jeigu turite 100 įmonės akcijų, o įmonės akcininkų susirinkimas nusprendžia išmokėti 5 eurų dydžio dividendus vienai akcijai, tai jūs, kaip akcininkas, gausite 500 Eur.

Paprastai dividendai akcininkui išmokami pinigais – pervedant priklausančią sumą į sąskaitą. Tačiau kartais pasitaiko ir kitų dividendų išmokėjimo būdų, pavyzdžiui akcijomis arba turtu.

Įprastai – kartą per metus

Paprastai dividendai mokami kartą per metus, nors kai kurios įmonės gali juos mokėti ir kas pusmetį ar ketvirtį. 

Terminas, iki kada bus išmokėti dividendai, taip pat nustatomas visuotinio akcininkų susirinkimo metu. Įprastai tai būna per 1 mėnesį nuo akcininkų susirinkimo, kuriame priimamas sprendimas dėl dividendų išmokėjimo.

Investuotojams taip pat svarbu žinoti dar vieną datą – kada asmuo įgyja teisę į dividendus. Lietuvoje įprasta, kad dividendus turi teisę gauti tie asmenys, kurie visuotinio akcininkų susirinkimo, paskelbusio dividendus, dieną buvo bendrovės akcininkai. Tad jeigu akcijų įsigysite vėliau, praėjusio periodo dividendai jums jau nepriklausys ir juos galėsite gauti tik tolimesnėje ateityje.

Mokesčiai už dividendus

Dividendai, pagal Lietuvos įstatymus, yra apmokestinami 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu. Tiesa, gaunant dividendus iš Lietuvos įmonių jums patiems sumokėti mokesčio nereikia, nes tą jūsų vardu privalo padaryti pačios įmonės, išmokėdamos dividendus.

Gaunant dividendus iš užsienio įmonių pastebėsite, kad tie dividendai į jūsų sąskaitą dažniausiai įkris su toje šalyje nuskaičiuotu pajamų mokesčiu. Investuotojai „Swedbank“ gali gauti mažesniu tarifu apmokestintus dividendus iš Švedijos, Suomijos ir Norvegijos įmonių. Plačiau apie tai sužinoti galite čia. Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2024 m. keičiasi reikalavimai siekiant gauti palankesnį dividendų apmokestinimą iš Suomijos įmonių.

Plačiau pasidomėti apie taikomą dividendų apmokestinimą patariame Valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.