„Enefit Green“: vilties žiburėlis

„Enefit Green“: vilties žiburėlis
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-03-12

Vis dar susiduriama su problemomis

Nepaisant didesnio pagamintos (+42 proc. per metus) ir parduotos (+53 proc. per metus) elektros energijos kiekio, EBITDA rodiklis ketvirtąjį ketvirtį sumažėjo 35,4 proc. per metus – iki 29,6 mln. eurų, tačiau vis dar atitiko mūsų įvertį. Neigiamą įtaką tokiam kritimui turėjo mažesnė nei tikėtasi elektros energijos gamyba (apie 170 GWh), dėl to „Enefit Green“ buvo priversta papildomai pirkti elektros energiją rinkoje. Tai, mūsų skaičiavimais, sumažino EBITDA rodiklį apie 19 mln. eurų. Teigiamai vertiname tai, kad elektros energijos pirkimo sutarčių (EEPS) dalis nuosavos elektros energijos gamyboje sumažėjo nuo maždaug 80 proc. II–III ketvirčiuose iki maždaug 66 proc. IV ketvirtį. Matome vilties žiburėlį.

Daugiau lankstumo

Remdamiesi Grupės paskelbtomis gamybos ir įsipareigojimų prognozėmis 2024–2028 m., manome, kad 2024 m. elektros energijos pirkimo sutarčių (EEPS) dalis nuosavoje energijos gamyboje dar labiau sumažės ir sudarys apie 60 proc., arba atitiks grupės nurodytą ilgalaikį tikslą. Svarbu tai, kad „Enefit Green“ nurodė, jog gali būti tam tikra veiksmų laisvė siekiant šio tikslo (gali būti mažėjimo kryptimi) ir kad bendrovė nori papildyti EEPS kitais pajamų užtikrinimo mechanizmais, pavyzdžiui, sandoriais dėl kainų skirtumo (CFD). Tai suteiks „Enefit Green“ daugiau lankstumo derinant nuosavą gamybą su ilgalaikiais EEPS įsipareigojimais ir padės sumažinti energijos pirkimo rinkoje dalį (taigi ir atkurti pelningumą).

Rekomenduojame „Pirkti“

Atsižvelgdami į biomasės verslo pardavimą ir pakoreguotas el. energijos gamybos prognozes, 2024 m. EBITDA rodiklį sumažinome 10 proc. – iki 130 mln. eurų. Maždaug tiek pat sumažinome ir ilgesnio laikotarpio įverčius. Dėl sumažėjusių įverčių sumažinome tikslinę kainą iki 5,1 euro (5,5 euro), kuri „Enefit Green“ vertina 13,6x 2024 m. prognozuojamo EBITDA ir 1,8x akcijos buhalterinės vertės. Laikomės nuomonės, kad mūsų apskaičiuota tikroji vertė teisingai atspindi vis dar tvirtą bendrovės augimo istoriją ir jos didelį vertės augimo potencialą. Pakartojame savo rekomendaciją „Pirkti“.

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijos analizė, paskelbta 2024 m. kovo 8 d. 11.15 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijos analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams.

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.