„Ignitis grupė“: rinka nėra teisinga

2023-12-07

Trečiąjį ketvirtį grupės pakoreguotas EBITDA, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo 39,1 proc. iki 91,8 mln. eurų, tačiau 14,8 proc. viršijo mūsų įvertį, o tam įtakos turėjo akivaizdžiai prastesni Žaliosios gamybos (dėl apčiuopiamai mažesnės užfiksuotos elektros kainos) ir Sprendimų klientams (dėl mažesnių apimčių ir techninių apskaitos aspektų) segmentų rezultatai. Tokius pokyčius vertiname daugiausia kaip normalizavimosi procesą po prieš metus buvusio itin didelio pelningumo. Svarbu tai, kad „Ignitis“ pakartojo savo 2023 m. gaires (pakoreguotas EBITDA sieks 430-480 mln. eurų). 

Nepagrįstas diskontas

Apskaičiavome, kad per pirmuosius devynis 2023 m. mėnesius vidutinė Žaliosios gamybos elektros energijos kaina buvo apie 160 EUR/MWh, t. y. gerokai aukštesnė už didmenines elektros energijos kainas regione. Šį santykinį pranašumą lemia „Ignitis“ gebėjimas struktūrizuoti vidaus elektros energijos pirkimo sutartis tarp Žaliosios gamybos ir Sprendimų klientams segmentų ir naudotis visa vertės kūrimo grandine (integruoto verslo modelio pranašumas). Nepaisant to, remiantis 2023 m. 9 mėnesių duomenimis, „Ignitis“ rinkos kapitalizacija sudaro tik du trečdalius grynojo turto vertės. Manome, kad šis diskontas nepagrįstas, atsižvelgiant į mūsų apskaičiuotą 10 proc. ilgalaikę nuosavo kapitalo grąžą. 

Kartojama rekomendacija „Pirkti“ 

Atsižvelgdami į trečiojo ketvirčio rezultatus, laikomės nuomonės, kad 2023 m. pakoreguotas EBITDA turėtų siekti 435 mln. eurų, arba žemiausią Grupės numatomo 430-480 mln. eurų intervalo ribą. Mūsų ilgesnio laikotarpio pakoreguotas EBITDA taip pat beveik nepasikeitė. Palaikome savo 33 EUR tikslinę kainą, kuri vertina bendrovę 8,3x 2023 m. koreguoto EBITDA ir 1,1x akcijos buhalterinės vertės (lyginant su 10 proc. normalizuotu nuosavo kapitalo grąžos rodikliu). Dabartinė akcijos kaina reiškia, kad 2023 m. prognozuojamas dividendų pajamingumas yra apie 6,7 proc. (apie 1,30 EUR už akciją). Pakartojame savo rekomendaciją „Pirkti“. 

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijų analizė, paskelbta 2023 m. lapkričio 29 d. 14.38 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijų analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams.

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.