„Ignitis grupė“: slaptas ginklas

„Ignitis grupė“: slaptas ginklas
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-03-06

Dar vieni puikūs metai

Ketvirtąjį metų ketvirtį „Ignitis grupės“ pakoreguotas EBITDA rodiklis per metus išaugo beveik ketvirtadaliu – iki 139,4 mln. eurų ir 42 proc. viršijo mūsų prognozę. Tam įtakos turėjo gerokai aukštesni Sprendimų klientams segmento rezultatai (+29,2 mln. eurų per metus – iki 9,5 mln. eurų) ir geresni Tinklų segmento rezultatai (+3,5 mln. eurų per metus – iki 51,3 mln. eurų). Svarbu tai, kad Grupė pasiekė apie 484,7 mln. eurų pakoreguotą EBITDA per metus ir viršijo savo pačios prognozes (430–480 mln. eurų). Galiausiai „Ignitis grupė“ pateikė savo 2024 m. gaires – tikimasi, kad pakoreguotas EBITDA sieks 440–470 mln. eurų.

Hidroelektrinės suteikia konkurencinį pranašumą

Manome, kad „Ignitis“ priklausančios hidroelektrinės yra dar vienas slaptas ginklas, kuris nesulaukia tinkamo investuotojų pripažinimo. Konkretus pavyzdys – Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė, kuri mažos paklausos ir pigios elektros energijos laikotarpiu (pavyzdžiui, nakties metu) kelia vandenį iš Kauno marių į dirbtinį aukštutinį 303 ha ploto baseiną. Dieną, kai išauga energijos poreikis, Kruonio HAE gali dirbti kaip įprasta hidroelektrinė, t. y. gali gaminti bei parduoti elektros energiją palankiomis kainomis.         

Trumpai tariant, Kruonio HAE veikia kaip efektyvus pasiūlos ir suvartojimo subalansavimo mechanizmas, padedantis „Ignitis“ išvengti tradicinių žaliosios energijos gamintojų trūkumų (besikeičiančio vėjo greičio ir saulės šviesos kiekio).

Rekomendacija – „Pirkti“

Paliekame mūsų 2024 m. prognozuojamą pakoreguotą EBITDA – 470 mln. eurų, t. y. viršutinę Grupės planuojamo 440–470 mln. eurų intervalo ribą. Mūsų ilgesnės perspektyvos prognozuojamas koreguotas EBITDA taip pat nedaug pakito. Palaikome mūsų tikslinę kainą – 33 eurų už akciją, kuri vertina bendrovę 7,7x 2024 m. koreguoto EBITDA ir 1x akcijos buhalterinės vertės (palyginti su 10 proc. normalizuotu nuosavo kapitalo grąžos rodikliu). Dabartinė akcijų kaina reiškia, kad 2023 m. dividendų pajamingumas yra apie 7 proc. (apie 1,30 euro už akciją). Pakartojame savo rekomendaciją „Pirkti“.  

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijų analizė, paskelbta 2024 m. kovo 4 d. 15.08 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijų analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams.

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.