Justina investuoja: aukštų dividendų fondas ir vertybiniai sprendimai

Justina investuoja: aukštų dividendų fondas ir vertybiniai sprendimai
Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ finansinio raštingumo
2024-02-01

Pirmasis metų mėnesis praskriejo beveik nepastebimai, o aš bandau laikytis naujametinių investavimo pažadų, tad grįžtu prie savo portfelio analizės bei skaitinių investavimo tema. 

Šį mėnesį investavimo rezultatai mane džiugina. Bendra portfelio vertė yra  padidėjusi 2,29 proc. Patyrę investuotojai greičiausiai to nelaikytų sėkme, tačiau priminsiu, kad kol kas mano tikslas yra išsiugdyti reguliaraus investavimo įprotį, susipažinti su skirtingomis investavimo priemonėmis bei stebėti savo rizikos toleranciją. 

Portfelio įvairovė ir svyravimai

Šiandieną mano portfelį sudaro penkių skirtingų įmonių akcijos bei penki skirtingi fondai. Taip pat esu įsigijusi ir vyriausybės taupymo lakštų. Su pastaraisiais viskas labai paprasta ir aišku – tiesiog laukiu termino pabaigos, ir man bus išmokėta grąža. 

Detaliau peržvelgiu savo įsigytus fondus. Smagu tai, kad šį mėnesį visi jie rodo teigiamus rezultatus, svyruojančius nuo 4,55 proc. iki 11,12 proc. augimo. Tiesa, įmonių akcijų situacija kiek keblesnė – pozityvių rezultatų kol kas nėra daug.

Šį mėnesį tik „Novaturo“ akcijos generuoja teigiamą grąžą, kuri siekia 3,93 proc. Daugelio kitų akcijų svyravimai gan menki, o štai „Auga Group“ akcijos jau ima kelti šiek tiek nerimo. Pradėjusios kristi dar rudenį, šiandieną jos nukritusios net 23,50 proc. Pamenu, su Tautvydu aptarėme, kad investicijų generalinę reviziją verta pasidaryti kartą per metus, tad suvokdama investavimo ilgalaikiškumą kol kas aktyvių sprendimų nesiimu ir ugdau savo rizikos toleranciją. Galbūt paskelbti įmonės metiniai rezultatai pasufleruos, ar turėčiau imtis kažkokių pokyčių. 

Eilinį kartą pasidžiaugiu periodiniu investavimu, kuomet mėnesio pabaigoje gaunu žinutę iš banko apie įskaitytus 100 eurų į du skirtingus fondus. Pusė darbo padaryta, man belieka išsirinkti, kam šį mėnesį skirsiu dar 100 eurų. 

JI sausis

Naujos akcijos – po įmonių rezultatų

Kaip visuomet peržiūriu interneto banke esančias naujienas ir informaciją, analitikų įžvalgas bei rekomendacijas. Svarstau, kokią priemonę pasirinkti: pirkti akcijų ar fondą. Tarp analitikų rekomendacijų akį patraukia „Akola group“ apžvalga, kurioje aprašoma apie įmonės viršytus pelningumo lūkesčius, gerėjančias prekybos sąlygas ir analitikai keičia savo rekomendaciją iš „neutralios“ į „pirkti“. 

Galima būtų pasinaudoti analitikų rekomendacija, tačiau prisimenu, kad portfelyje turiu žemės ūkio ir maisto pramonės įmonės akcijų, kurios man kelia neaiškumų, tad kol kas atsisakysiu. 

Taip pat ne pirmą mėnesį galvoju apie „Aprangos“ akcijų įsigijimą. Ne kartą skaičiau apie gerus įmonės rezultatus, padidėjusias apyvartas bei džiuginantį dividendų pajamingumą. Kita vertus, man itin svarbus poveikis aplinkai, tad nepavyksta išvengti minties apie tekstilės pramonės, greitosios mados ir tvarumo sąsajas. Kadangi nesu pasidomėjusi įmonės tvarumo veiklomis, susilaikysiu ir šį kartą.  

Pasikalbėjusi dar su keletu investavimo ekspertų, išgirstu pasiūlymą palaukti įmonių skelbiamų metinių finansinių rezultatų, kuriuos įvertinus būtų galima grįžti prie investavimo į akcijas. Manau, šį kartą pasinaudosiu šiuo patarimu ir išsirinksiu kokį nors fondą, nes kaip ne kartą jau esu įsitikinusi, fondų rezultatai gali būti šiek tiek stabilesni nei vienos konkrečios įmonės. 

Sprendimą pasufleruoja fondo išskirtinumai

Interneto banke fondų pasirinkimas man atrodo išties gausus, o renkuosi atsižvelgdama į kelis tuos pačius kriterijus. Visų pirma, akis užkliūva už fondo pavadinimo, kuris paprastai jau sufleruoja, į kokias sritis savo investicijas nukreipia fondas. Tuomet peržiūriu pagrindinę fondo informaciją ir rizikos rodiklį. Informacija pateikta tikrai aiškiai, o tai palengvina sprendimo priėmimą. 

Galiausiai nusprendžiu, kad šį mėnesį 100 eurų investuosiu į „Global High Dividend“ fondą. Fondas lėšas nukreipia į įvairių sektorių įmones visame pasaulyje, kur vidutinis dividendų lygis yra didesnis, palyginti su jo lyginamuoju indeksu. Kadangi didelio dividendinio pajamingumo bendrovėms paprastai būdingas brandesnis verslo modelis, jų rizika dažniausiai būna mažesnė. 

Fondas nemoka jokių dividendų, o gautos pajamos perinvestuojamos į fondą. Fondą sudaro įvairios pramonės šakos nuo finansų paslaugų, technologijų įmonių iki pramonės bei sveikatos apsaugos. Atrodo, kad tai – plačiai diversifikuotas fondas, o jo rizikos rodiklis vertinimas 4 balais. Tiek rizikos rodiklis, tiek ir fondo strategija man atrodo patrauklūs, tad tikiuosi, kad ši investavimo priemonė puikiai papildys mano portfelį. 

Visą mano investavimo eksperimento kelionę galte sekti čia.

Tekste pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.