Justina investuoja: įsigijau akcijų


Jau suėjo septynios savaitės nuo mano investavimo eksperimento, kurį atlieku kartu su kolega Tautvydu, pradžios. Per tą laiką iš viso investavau 300 eurų į du investicinius fondus, ir pasirinkau investuoti į juos periodiškai. Ką pavyko pasiekti per tiek laiko ir koks naujas investavimo iššūkis manęs laukia šįkart?
 
Mano investiciniame krepšelyje kol kas labai didelių pokyčių nėra – bendra jo vertė yra šiek tiek pakilusi. Tačiau praėjo gana nedaug laiko, todėl neverta tikėtis pastebimų pakitimų. Šiuo metu kiek geriau sekasi mažiau rizikingam „Swedbank Robur Corporate Bond Europe“ obligacijų fondui. Tuo metu rizikingesnio akcijų fondo „Swedbank Robur Access Edge Global“ vertė nežymiai sumažėjo.
 

fondų rezultatai



Kaip man eksperimento metu paaiškino Tautvydas, fondų vienetus įsigijau jau po pirmąjį šių metų pusmetį fiksuoto akcijų kainų augimo – jis dabar sulėtėjęs, todėl mano investicijos nespėjo uždirbti iš kainų skirtumo. Be to, įvertinus ne itin palankius valiutų kursų pokyčius – investicijų krepšelio vertė skaičiuojama eurais, o rizikingesniame fonde esančios akcijos buvo perkamos ir kita valiuta, tokių investavimo rezultatų buvo galima tikėtis trumpuoju laikotarpiu. Tačiau skaitytojams verta priminti tai, kad vadovautis tik trumpalaikiais rezultatais nevertėtų – investavimas yra ilgalaikis procesas, kurio metu investicijų vertė gali ir mažėti, ir didėti.
 
Būtent todėl praėjusį kartą pasirinkome periodinį investavimą – neapsiriboju tik vienkartinėmis investicijomis, o ir siekiu ilgalaikio rezultato. Jis – patogesnis, ugdo discipliną reguliariai investuoti – kas mėnesį į abu investicinius fondus investuosiu po 50 eurų.

Investuojame į akcijas: kaip tai padaryti sklandžiai?

Mano investavimo kelionė tęsiasi, ir šįkart nutariau investuoti į akcijas. Tai – vertybiniai popieriai, kurie įrodo akcininko nuosavybės dalį įmonėje, į kurią buvo investuota, ir suteikia jam tam tikras teises. Tai reiškia, kad įsigijusi akcijų, iš esmės tampu savo pasirinktos įmonės daline savininke ir turiu teisę į jos pelno dalį – apie šį punktą dar pakalbėsime vėliau.
 
Svarbu įsiminti, kad investavimas į akcijas, kaip ir visi kiti investavimo būdai, yra susijęs su rizika. Palyginti su investiciniais fondais, akcijų rizikingumo lygis yra aukštesnis, tačiau galima tikėtis ir didesnės investicinės grąžos. Svarbu suprasti ir tai, kad ne visų įmonių akcijos gali būti visada pelningos – tai priklauso ir nuo jų finansinių rezultatų, ir padėties rinkoje, bei ar bendrovė moka dividendus – investuotojus jie taip pat vilioja. Tačiau esminis investavimo į akcijas tikslas – gauti pelno iš galimo akcijų kainos augimo.
 
Prieš pradėdama investuoti į akcijas, turėjau sau atsakyti į porą klausimų. Vienas iš jų: kaip pasirinkti tą įmonę, į kurią investuoti? Taip pat, kokie finansiniai ir kiti rodikliai yra svarbūs ir kaip apskritai investuoti į įmonių akcijas, kai žinių tam turiu menkai, bet noriu tai pradėti daryti?
 

patarimai



Pirmiausia, rekomenduojama išsirinkti įmonę, kuri patinka asmeniškai ir kurios prekėmis ar paslaugomis naudojamasi kasdien. Taip didėja tikimybė, kad labiau domėsitės bendrove ir jos naujienomis. Gali nutikti ir taip, kad investavimui pasirinktos įmonės veiklos rodikliai nebūtinai bus geresni nei kitų biržoje kotiruojamų bendrovių. Tačiau tai nereiškia, kad neverta investuoti į tokią bendrovę, ir tuoj paaiškinsiu, kodėl.
 
Viena iš galimų investavimo krypčių – vertės investavimas. Pasak investavimo ekspertų, čia svarbiausia – tikroji įmonės akcijų vertė. Investuotojai, kurie vadovaujasi šiuo požiūriu, siekia įsigyti akcijų, kurias galima laikyti nuvertintomis. Jų kaina – žemesnė, tačiau ji slepia galimai neišnaudotą potencialą. Šios krypties besilaikantieji tiki, kad nebrangiai įsigijus tokios įmonės akcijų, jų vertė ateityje gali stabiliai augti. Vis dėlto, surasti augančias, bet galimai nuvertintas akcijas gali būti nelengva.
 
Kad ir į kokią įmonę nuspręsite investuoti, patariama diversifikuoti investicijas, išskaidant jas nedidelėmis sumomis į skirtingus aktyvus. Dalį investicijų paskyriau mažiau rizikingiems investiciniams fondams, o kitą dalį investuosiu į pasirinktos įmonės akcijas.
 
Su investavimo kelionėje man padedančio Tautvydo pagalba išsirinkau „Ignitis grupė, AB“ akcijas. Jos finansiniai rezultatai – stabilūs, taip pat ji moka dividendus. Pasirinkusi „Ignitis grupės“ akcijas, ilguoju laikotarpiu tikiuosi pasiekti pelną ne tik iš galimo akcijų kainos augimo, bet ir gauti dividendus – dalį bendrovės paskirstytino pelno, kuris atitenka akcininkams.
 
Dividendai yra pelno, kurį uždirbo įmonė, dalis, ir jei bendrovė uždirba pelno, tai – geras ženklas, jog tokia kompanija – saugesnė investiciniu požiūriu. Tačiau tai nereiškia, kad dividendai bus mokami visada – kiekvienais metais ar kitu ataskaitiniu laikotarpiu, pavyzdžiui, kas pusmetį, įmonės akcininkai nusprendžia, ar tarp akcininkų paskirstyti uždirbto pelno dalį, ar ne. Todėl dividendai neturėtų būti vienintelis kriterijus, pagal kurį pasirenkama įmonė investicijai. Priimant galutinį sprendimą, ar investuoti į konkrečios bendrovės akcijas, vertėtų pasidomėti jos finansine padėtimi, veiklos rezultatais ir rinkos, kurioje veikia pasirinkta įmonė, perspektyvomis.
 
Akcijų įsigijimo procesas buvo patogus ir greitas – prisijungiau prie savo investicinio portfelio „Swedbank“ interneto banke, kur ir pasirinkau investuoti į „Ignitis grupę“. Pasirinkus įmonę iš Baltijos šalių biržų, „Swedbank“ netaiko pirkimo ir pardavimo mokesčių – jie netaikomi ir „Swedbank“ grupės valdomiems fondams. Taip pat nieko nekainuoja ir vertybinių popierių saugojimas, kai investicinio krepšelio vertė neviršija 30 tūkst. eurų. Tačiau kitais atvejais finansų tarpininkai gali taikyti tam tikrus mokesčius – tai irgi reikėtų įsivertinti prieš pradedant investuoti.
 
Įsigijau keturias „Ignitis grupės“ akcijas, kurių viena kainavo 20,25 Eur. Mano nuosavybėje šios akcijos atsidurs po kelių dienų, kai įvyks galutinis atsiskaitymas už jų pirkimą.
 
Apie tai, kokiais kriterijais reikėtų vadovautis renkantis įmones, į kurias norima investuoti, bei kaip sekasi mano investicijoms, galite pamatyti ketvirtojoje eksperimento laidoje.
 

 

Kitoje laidoje kartu su Tautvydu įvertinsime, kaip atrodo mano įsigytų akcijų vertė ir toliau gilinsimės į investavimo ypatumus.

Visas „Investavimo akademijos“ laidas galite bet kada peržiūrėti „Swedbank“ „Youtube“ kanale.
 
Daugiau informacijos apie investavimą į įmonių akcijas galite rasti „Swedbank“ internetiniame puslapyje.

Justinos eksperimentą galite sekti čia.


Tekste ir laidoje pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.