Klausiat? Atsakom! | Toliau plečiame žinias apie akcijas

2023-08-30

Projekte „Investavimo akademija“ apie investavimą kalbama visiems suprantamai, paprastai, o gyventojų praktiniai finansinio raštingumo įgūdžiai auginami pateikiant pavyzdžius ir dalijantis žiniomis. 

Svarbi laidos dalis – žiūrovų užduodami klausimai. Šį kartą į juos atsako ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis ir „Swedbank” Investavimo produktų srities vadovas Donatas Šetikas.

Kol kas investuoju tik į fondus, bet norėčiau papildomai išbandyti akcijas. Ką patartumėte pradedančiajam?

Jei norima investuoti į konkrečias akcijas, investuotojui reikėtų atsidėti tokią sumą, kurios vertės svyravimai netrukdytų ramiai miegoti ir nesukeltų nereikalingų emocijų. Kita vertus, jei norima pasimokyti investuoti į konkrečias akcijas ir pasirenkamos demo sąskaitos, kur yra investuojama netikrais pinigais, investuotojas turėtų atidžiai įvertinti, ar tai tikrai atitinka jo investavimo charakterį. Kai investuojami ne savo pinigai, investuotojo elgsena yra visai kitokia nei investuojant realius, sunkiai uždirbtus pinigus.
 

Dontas Šetikas

 „Swedbank” Investavimo produktų srities vadovas Donatas Šetikas.


Kaip ir kada verta parduoti akcijas?

Tai priklauso nuo tikslų, kuriuos išsikėlėte investuodami. Prieš kiekvieną investiciją mes turime nuspręsti, kodėl ją atliekame, kada tikslai bus pasiekti arba pradinės tezės, dėl kurių investavome, nebegalios – būtent tada ir reikia jas parduoti. Nebent atsitinka kažkoks nenumatytas įvykis ir esame priversti jas parduoti, tačiau vidutiniu atveju prieš investuodami turime žinoti, kada parduosime.

Kas svarbiau renkantis akcijas: įmonių veiklos sektorius ar tai, kokiose šalyse ir regionuose jos veikia?

Jeigu investuotojas dar tik dairosi pirmų investicijų, tai jam būtų paprasčiau pradėti nuo tinkamo regiono, kuris dažniausiai būna patrauklesnis namuose. Tai jeigu mes kalbame apie Lietuvą ar Baltijos šalis, tai yra paprasčiau čia susirasti įmones, kurios yra patrauklios investavimui, yra lengviau suprasti, kokią veiklą jos vykdo ir kokių rezultatų galima tikėtis. Taip pat yra aiškiau investuoti į tokias išsivysčiusias rinkas, kaip JAV, Vakarų Europa, nes yra aišku, ko galima laukti: ar tai yra brandžios bendrovės, kurios mokės dividendus, ar įmonės deklaruoja augimo tikslus. Tad pradėti yra svarbu nuo regiono, tada galima dairytis į konkrečius sektorius.

Kokias akcijas rinktis, jei noriu investuoti ir pamiršti? Neturiu noro ir laiko sekti naujienų, įmonių rezultatų ir pan.

Tuomet geriausia investuoti tiesiog į fondus, nes fondas bus iš daugybės akcijų sudarytas investicijų krepšelis, kuris reprezentuos rinką. Tuomet jau tikrai nereiks sukti galvos apie rezultatus, naujienas ir panašius dalykus, o galėsite investuoti ir pamiršti.
 

Tautvydas Marčiulaitis

„Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis


Noriu į akcijas investuoti periodiškai, kas mėnesį skirsiu po 100 eurų. Ar kas kartą ieškoti naujos įmonės?

Tokiu atveju investuotojui reikėtų siekti balanso tarp to, į kiek įmonių jis investuoja, kad portfelis būtų diversifikuojamas ir sumažinama rizika bei į tai, kiek įmonių jis gali stebėti, sekti jų rezultatus ir finansines ataskaitas. Manoma, kad 10–30 akcijų yra pakankamas kiekis diversifikuoti savo portfelį. Turbūt sutiksime, kad statistiniam investuotojui būtų sudėtinga sekti 30 įmonių rezultatus, tad pravartu būtų pradėti nuo 10.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį, kad atėjus laikui deklaruoti pajamas, būtų kiek įmanoma paprasčiau deklaruoti savo investicijas?

Reikėtų deklaruoti tik realizuotą pelną arba gautus dividendus. Dažniausiai, jei prekiaujame per vietinį tarpininką, ši informacija jau bus pateikta VMI ir didelių problemų nekils. Jei investuosime per užsienio tarpininkus, gali reikėti pačiam pasiskaičiuoti ir atsisiųsti deklaraciją iš tarpininko, kurioje būtų nurodyta, kiek jūs uždirbote per tą periodą, kiek pelno realizavote, kiek gavote dividendų ir keliauti į VMI. 

Visą „Investavimo akademijos“ laidą žiūrėkite čia:

 

Pradėti savo investavimo kelionę galite paspaudę čia


Tekste ir laidoje pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.