„Novaturas“: rezultatai nuvylė

„Novaturas“: rezultatai nuvylė
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-03-19

Neatleistinai pro šalį

Ketvirtąjį ketvirtį „Novaturas“ pardavė 49100 kelionių (-3 proc. per metus), nes dėl karinio konflikto Artimuosiuose Rytuose Grupė turėjo optimizuoti Egipto ir Jordanijos programas. Todėl „Novaturo“ pajamos per metus išaugo tik 0,9 proc. ir sudarė 41,7 mln. eurų, šiek tiek teigiamos įtakos turėjo 4 proc. per metus padidėjusi vidutinė kelionės kaina. Be to, bendroji marža per metus smuktelėjo 0,9 procentinio punkto iki 8,5 proc., o veiklos sąnaudos per metus išaugo maždaug 13 proc. Dėl to EBITDA nuostolis per metus padidėjo 1,4 mln. eurų iki -2 mln. eurų, o grynasis nuostolis siekė -2,7 mln. eurų. Abu rodikliai smarkiai nesutapo su mūsų įverčiais.

Pasvertas požiūris į perspektyvą

Neigiamą nuokrypį nuo mūsų įverčių daugiausia aiškiname mažesne bendrąja marža ir didesnėmis, nei tikėjomės, veiklos sąnaudomis (iš kurių apie 1 mln. EUR buvo vienkartinio pobūdžio). Kartu „Novaturas“ pateikė gana pasvertą požiūrį į 2024 m. perspektyvą, kuri numato 240–280 tūkst. kelionių ir 200–220 mln. eurų pajamas. Plačiąja prasme „Novaturas“ siekia prilygti praėjusių metų rezultatams.

Suderintos prognozės

Sumažinome 2024 m. prognozuojamas pajamas 4 proc. (iki 210 mln. eurų) ir EBITDA 12 proc. (iki 5,3 mln. eurų) ir tai jau geriau atitinka Grupės prognozes. Mūsų ilgesnio laikotarpio prognozės sumažintos mažesniu mastu, nes tikimės, kad laipsniškas skaitmeninimas duos daugiau vaisių pelningumo požiūriu. Dėl sumažėjusių trumpalaikių prognozių sumažinome tikslinę kainą iki 4,0 eurų (4,5 euro), kuri vertina Grupę 7x 2024 m. prognozuojamo EBITDA ir 9,6x grynojo pelno. Atsižvelgdami į šiek tiek mažiau patrauklų rizikos ir grąžos santykį, mažiname savo rekomendaciją iki Neutralios (Pirkti).

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijos analizė, paskelbta 2024 m. kovo 15 d. 10.41 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijos analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams.

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.