Sausis finansų rinkose: lūkesčius pranokę JAV rodikliai ir klausimai dėl palūkanų normų mažinimo

2024-02-09

Metų pradžioje akcijų ir obligacijų rinkose buvo jaučiamas šioks toks atoslūgis, nes keitėsi investuotojų lūkesčiai dėl centrinių bankų palūkanų normų mažinimo. Tačiau netrukus lūkesčiai vėl sustiprėjo. Išsivysčiusių šalių akcijų rinkos mėnesį užbaigė sėkmingai: „MSCI World“ indekso vertė eurais per mėnesį padidėjo 3,2 proc. 

Gruodį infliacija šiek tiek padidėjo tiek JAV (3,4 proc.), tiek Europoje (2,9 proc.), tačiau bazinė infliacija toliau mažėjo. Infliacijos augimo rizika kyla dėl husių sukilėlių išpuolių Raudonojoje jūroje prieš prekybinius laivus. JAV ekonomikos rodikliai taip pat pranoko lūkesčius, nepaisant aukštų darbo užmokesčio išlaidų. 

Šie veiksniai galėjo paskatinti dar kartą apsvarstyti, ar centrinių bankų palūkanų normų mažinimas yra tiek pat tikėtinas, kaip manyta anksčiau. Per pirmuosius šių metų centrinių bankų posėdžius FED, ECB ir Anglijos bankas paliko palūkanų normas nepakeistas, tačiau nesugriovė vilčių dėl jų mažinimo.

Sausį pradedama skelbti bendrovių ketvirtojo ketvirčio rezultatus. Šiek tiek mažiau nei pusei „S&P 500“ indeksą sudarančių bendrovių paskelbus ketvirtojo ketvirčio rezultatus, bendrovių pelnai, palyginti su ankstesniais metais, gerokai išaugo ir viršijo lūkesčius, išskyrus energetikos ir pagrindinių medžiagų sektorius. 

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose sausio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.