Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalga

Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalga
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-03-25

Bendradarbiaudami su „Kepler Cheuvreux“ analitikais kas dvi savaites skelbiame Skandinavijos akcijų rinkų apžvalgą. Apžvalgoje rasite 5-10 svarbiausių naujienų bei Skandinavijos įmonių analizę su investicijų rekomendacijų sąrašu ir ateinančios savaitės investuotojų kalendoriumi.

Šios savaitės akcijų rinkos apžvalgoje:

  • „Neste“: patrauklus įvertinimas
  • „Subsea 7“: naujas projektas Meksikos įlankoje
  • „Valmet“: numatomas atsigavimas
  • „Yara“: apčiuopiamas potencialas

Svarbiausios naujienos

„Neste“: patrauklus įvertinimas

Kovo 12 d. „Neste“ surengė pristatymą ir ekskursiją po savo pažangiausią biorafinavimo gamyklą Roterdame (dabartinis pajėgumas – 1,4 mln. tonų). Naujų pranešimų, susijusių su nuosavo kapitalo pokyčiais, palyginti su tais, kurie buvo pateikti paskutiniame pristatyme (2023 m. birželio mėn.), nebuvo, tačiau vadovybė norėjo dar kartą pateikti savo strateginius prioritetus.

Ekskursijos metu didžiausias dėmesys skirtas tvariems aviaciniams degalams (SAF). Praėjusiais metais tvarių aviacinių degalų kiekis sudarė tik apie 4 proc. bendrame „Neste“ parduodamo biokuro kiekyje, tačiau tikimasi, kad iki 2030 m. šis rodiklis išaugs iki 40 proc. Bendrovė „Neste“ būtų akivaizdžiai aktyvi šios rinkos dalyvė, planuojanti iki 2026 m. padidinti savo gamybos pajėgumus iki 1,5 mln. t, o iki 2028 m. – iki 2,2 mln. t. „Neste“ pabrėžė, kad tvarūs aviaciniai degalai greičiausiai bus aukščiausios kokybės produktas ir šis veiksnys turėtų padėti išlaikyti (arba padidinti) bendrovės pelningumą.

Mūsų nuomone, „Neste“ akcijos atpigo pernelyg smarkiai. Silpną dinamiką iš dalies galima paaiškinti nepakankamu pajamų augimo tempu (uždelsimas paleidžiant naujus pajėgumus, fiksuotų sąnaudų šuolis ir atsinaujinančiųjų išteklių verslo pelningumo sumažėjimas). Tačiau manome, kad dabartinė akcijų kaina neatsižvelgia į neseniai atliktas ar vykdomas investicijas, o tai, mūsų nuomone, yra neteisinga.


„Yara“: apčiuopiamas potencialas

Kovo 14 d. „Yara“ organizavo investuotojų ir analitikų ekskursiją didžiausioje integruotoje azoto gamykloje Sluiskilo mieste, Nyderlanduose. Sluiskilas yra „Yara“ gamybos sistemos pagrindas. Kadangi gamykla yra 95 metų senumo, jos pajėgumai siekia apie 8 mln. tonų per metus (apie 15 proc. visų „Yara“ pajėgumų), ji nuolat tobulinama, kad atitiktų ateities perspektyvas. Iki 2026 m. Sluiskilas taip pat bus pasirengęs tiekti surinktą anglies dioksidą laivais į požemines saugyklas jūroje, Norvegijoje. Mes manome, kad „Yara“ akcijos yra patrauklios, jų vertė gali padidėti daugiau nei 25 proc. iki mūsų tikslinės kainos – 415 NOK.


Visą Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalgą rasite čia.

Išsamiai susipažinkite su teisine informacija dokumento pabaigoje.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.