Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalga

Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalga
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-10-04

Bendradarbiaudami su „Kepler Cheuvreux“ analitikais kas dvi savaites skelbiame Skandinavijos akcijų rinkų apžvalgą. Apžvalgoje rasite svarbiausias naujienas bei Skandinavijos įmonių analizę su investicijų rekomendacijų sąrašu ir ateinančios savaitės investuotojų kalendoriumi.

Šios savaitės akcijų rinkos apžvalgoje:

  • Kone: posūkis į atsparų pramonės verslą
  • Nordic Semiconductor: teigiami vidutinės trukmės tikslai
  • Telia: kapitalo rinkų dienos žinutės

Svarbiausios naujienos

Kone: posūkis į atsparų pramonės verslą

„Kone“ siekia transformuotis į atsparesnį verslą, sutelkdama dėmesį į augimo galimybes „Paslaugų“ ir „Modernizavimo“ verslo segmentuose, skatindama įmonės kultūrą siekti greitesnių ir paprastesnių sprendimų bei iki 2027 m. pabaigos tikisi pasiekti vidutinį vienaženklį pardavimų augimą ir 13-14 proc. veiklos pelno maržą. Vadovybė pabrėžė, kad pasaulinės liftų ir eskalatorių rinkos perspektyvos apskritai yra teigiamos, nepaisant tikėtino tolesnio rinkos nuosmukio Kinijoje. Grupės naujos įrangos pardavimai Kinijoje sudaro tik apie 15 proc. visų pardavimų, tuo tarpu 2020 m. - apie 28 proc. Taigi per pastaruosius ketverius metus šio verslo dalis sumažėjo beveik perpus. Kalbant apie trumpalaikes gaires, bendrovė pakartojo savo 2024 m. verslo prognozes, kuriose numatomas 0-4 proc. pardavimų augimas ir 11,5-12,2 proc. veiklos pelno marža.


Nordic Semiconductor: teigiami vidutinės trukmės tikslai

Nepaisant neapibrėžtų rinkos sąlygų 2025 m., „Nordic Semiconductor“ pristatė gana perspektyvius vidutinės trukmės tikslus, įskaitant siekį per dešimtmetį padidinti metines pajamas daugiau kaip 20 proc. (su stipriu postūmiu visose srityse) ir per penkerius metus sugrįžti prie maždaug 25 proc. pakoreguotos EBITDA maržos (dėl spartaus pardavimų augimo, stabilios bendrosios maržos ir tvirto veiklos potencialo). Mes sumažinome savo tikslinę kainą nuo 165 NOK iki 135 NOK ir palaikome reitingą „Pirkti“, nes pirmajame ketvirtyje verslas pasiekė žemiausią lygį, grupė įžengė į ciklinio atsigavimo etapą, artimiausiais metais matome tvirtas augimo tendencijas ir pelningumo didėjimą, tuo tarpu rizikos ir grąžos santykis išlieka patrauklus vidutinės trukmės investuotojams.


Telia: kapitalo rinkų dienos žinutės

Rugsėjo 26 d. „Telia“ savo būstinėje Stokholme surengė kapitalo rinkų dieną, kurios metu pranešimus skaitė prezidentas ir generalinis direktorius Patrik Hofbauer, grupės finansų direktorius Eric Hageman ir „Telia Sweden“ generalinis direktorius Anders Olsson. Pagrindinis peržiūrėtos strategijos žodis - supaprastinimas, kaip ir 2021 m. Skirtumas - decentralizuotas verslo modelis, kurio tikslas, 15 proc. sumažinus darbuotojų skaičių, sukurti mažesnę organizaciją, kurioje sprendimus priimtų arčiau galutinio kliento esantys žmonės, taip padidindami vertę klientui. Atsižvelgiant į tai, kad „Telia“ veikla atskirose šalyse yra labai skirtinga, šis modelis „Telia“ bendrovei gali būti tinkamesnis nei kai kurių panašių įmonių, turinčių vienodesnį telekomunikacijų turto asortimentą, atveju.  „Telia“ planuoja, kad 2025 m. laisvieji pinigų srautai (FCF) sieks 8 mlrd. SEK, t. y. 2 SEK už akciją. Mes tikėjomės daugiau, atsižvelgdami į „Telia“ rugsėjo pradžioje paskelbtą pranešimą apie mažiausiai 2,6 mlrd. SEK sutaupymą dėl darbuotojų skaičiaus mažinimo programos. Tokiu būdu, kol kas palikome savo reitingą „Laikyti“ nepakeistą.


Visą Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalgą rasite čia

Išsamiai susipažinkite su teisine informacija dokumento pabaigoje 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.