Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalga

Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalga
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-06-28

Bendradarbiaudami su „Kepler Cheuvreux“ analitikais kas dvi savaites skelbiame Skandinavijos akcijų rinkų apžvalgą. Apžvalgoje rasite svarbiausias naujienas bei Skandinavijos įmonių analizę su investicijų rekomendacijų sąrašu ir ateinančios savaitės investuotojų kalendoriumi.

Šios savaitės akcijų rinkos apžvalgoje:

  • Schibsted: mažina darbuotojų skaičių apie 12 proc.
  • Vestas Wind Systems: didžiausias vėjo jėgainių parko užsakymas
  • Wärtsilä: „Alfen“ perspėjimas apie pelno rezultatus

Svarbiausios naujienos

Schibsted: mažina darbuotojų skaičių apie 12 proc.

Birželio 24 d. „Schibsted“ pradėjo konsultacijas su darbuotojais dėl planuojamų organizacinių pokyčių, dėl kurių darbuotojų skaičius sumažės maždaug 250 pareigybių. Galutinių sprendimų ir galimų atleidimų laukiama po konsultacijų su darbuotojų atstovais ir profsąjungomis, kurios turėtų baigtis rugsėjo mėnesį. Teigiama, kad „Schibsted Marketplaces“ sutelks dėmesį į mobilumo, nekilnojamojo turto, darbo ir pakartotinės prekybos (angl. recommerce) skelbimus. Per ateinančius mėnesius bendrovė baigs rengti būsimą strategiją, organizacinę struktūrą bei finansinę sistemą ir tikisi juos pristatyti per Kapitalo rinkų dieną ketvirtajame ketvirtyje.

 

Vestas Wind Systems: didžiausias vėjo jėgainių parko užsakymas

„Vestas“ gavo užsakymą Australijoje, susijusį su antruoju „Golden Plains“ projekto etapu. Šiuo metu bendrovė pagal pirmojo etapo statybos sutartį stato 756 MW galios vėjo jėgainių parką. Antrajame ir naujajame etape bus pastatytas 577 MW vėjo jėgainių parkas, taigi bendra galia sieks 1,3 GW. Tai bus didžiausias „Vestas“ vėjo jėgainių parkas sausumoje. Tikimasi, kad antrojo etapo statybos prasidės pirmąjį 2025 m. ketvirtį, o eksploatacija bus pradėta pirmąjį 2026 m. ketvirtį.

 

Wärtsilä: „Alfen“ perspėjimas apie pelno rezultatus

„Alfen“ paskelbė įspėjimą apie pelno rezultatus, kuriame pirmiausia kaltino energijos saugojimo segmentą dėl kelių didelių vėluojančių užsakymų, kurie turėjo įtakos 2024 m. pardavimų kritimui. Nurodyta priežastis – energijos kaupimo sąnaudos mažėja sparčiau nei ankstesniais metais. Didžiąją dalį energijos saugojimo sąnaudų sudaro litis, kurio kainos, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo 70 proc., tačiau nuo metų pradžios jos beveik nepakito, o tai rodo, kad ne ličio kainos lemia „Alfen“ klientų neryžtingumą. „Wärtsilä“ yra didesnė energijos saugojimo verslo dalyvė nei „Alfen“.

Energijos saugojimo projektai yra dideli ir paprastai sudėtingi, o užsakymų atlikimo laiką visada sunku įvertinti. „Wärtsilä“ energijos saugojimo užsakymų apimtis 2024 m. I ketvirtį išaugo 12 proc., tačiau vertė -8 proc. 2024 m. II ketvirtį tikimės, kad jų apimtis padidės 100 proc., tačiau vertė – tik +12 proc. Tai sudaro didelę „Wärtsilä“ užsakymų dalį (apie 15–20 proc.), tačiau labai nedidelę pelno dalį, nes marža yra gerokai mažesnė nei 5 proc. Tačiau bet koks energijos saugojimo paklausos sumažėjimas akivaizdžiai paveiktų šio „Wärtsilä“ verslo segmento vertę, kuri galėtų būti maždaug 1,2 mlrd. eurų arba 2 eurai už „Wärtsilä“ akciją (maždaug 11 proc. „Wärtsilä“ dabartinės rinkos vertės).

Visą Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalgą rasite čia.

Išsamiai susipažinkite su teisine informacija dokumento pabaigoje.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.