Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalga

Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalga
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-07-12

Bendradarbiaudami su „Kepler Cheuvreux“ analitikais kas dvi savaites skelbiame Skandinavijos akcijų rinkų apžvalgą. Apžvalgoje rasite svarbiausias naujienas bei Skandinavijos įmonių analizę su investicijų rekomendacijų sąrašu ir ateinančios savaitės investuotojų kalendoriumi.

Šios savaitės akcijų rinkos apžvalgoje:

  • Aker ASA: didesnės koncentracijos strategija
  • Golden Ocean Group: stabilus prekybos augimas
  • Kinnevik: laimėtojas dėl artėjančio kapitalo rinkos sąlygų gerėjimo
  • Telia: teisinga kryptis

Svarbiausios naujienos

Aker ASA: didesnės koncentracijos strategija

Nuo 2004 m., kai akcijos buvo įtrauktos į biržos prekybos sąrašus, „Aker“ įžengė į savo sėkmės istorijos etapą – metinė sudėtinė grąža sudaro maždaug 20 proc. Bendrovė turi akcijų įvairiose pramonės šakose (jūros gėrybių produktų, IT ir technologijų sektoriuose), tačiau didžiausia investicijų dalis yra susijusi su naftos ir dujų bendrovėmis (bendroji turto vertė (BTV) yra apie 70 proc.). Todėl mūsų investavimo tezė grindžiama pagrindine „Aker“ BP verte (apie 60 proc. koreguotos grynosios turto vertės) ir mūsų teigiama nuostata dėl su nafta ir dujomis susijusios pramonės, kuri taps dar svarbesnė atsižvelgiant į bendrovės strategiją toliau koncentruoti savo portfelį. Pakartotinai tvirtiname reitingą „Pirkti“ ir tikslinę 800 NOK kainą už akciją, taikydami 20 proc. nuolaidą grynajai turto vertei.

 

Golden Ocean Group: stabilus prekybos augimas

Sausio–gegužės mėn. Kinijos geležies rūdos importas augo 7 proc. Daugiau krovinių gaunama iš Brazilijos (+8 proc.), kas yra pagrindinė „Capesize” laivų paklausos varomoji jėga. Sausio–balandžio mėnesiais Kinija dėl kainų ir energetinio saugumo padidino anglies importą apie 13 proc., o pasaulinė prekyba grūdais sausio–gegužės mėnesiais išaugo apie 8 proc. dėl padidėjusio grūdų kiekio iš Ukrainos. Prognozuojame, kad 2024–2026 metais sausakrūvių laivų paklausa didės apie 3 proc. per metus, palyginti su 2 proc. metiniu laivyno augimu. Savo tikslinė kainą sumažinome nuo 188 NOK iki 186 NOK už akciją. Pakartojame reitingą „Pirkti“.

 

Kinnevik: laimėtojas dėl artėjančio kapitalo rinkos sąlygų gerėjimo

Didžiausias dėmesys skiriamas penkioms investicijų kryptims, lemiančioms pagrindinį portfelio augimą, kurių rezultatai ir toliau yra geri ir šiuo metu sudaro 47 proc. visų investicijų. Tikimasi, kad jos bus pelningos 2025 metais. Kita vertus, e. prekybos bendrovė „Odda/Mathem“ buvo beveik visiškai nuvertinta. Akcijos parduodamos su 34 proc. nuolaida, remiantis nurodyta verte (30 proc. naudojant KECH vertes). Manome, kad ilgainiui, gerėjant kapitalo rinkos sąlygoms, bus siūloma gera ilgalaikė vertė, tačiau trumpuoju laikotarpiu neaiškumų išlieka. Sumažinome tikslinę kainą nuo 133 SEK iki 110 SEK, atsižvelgdami į birželio mėnesį išmokėtus išskirtinius 23 SEK dividendus už akciją. Pakartojame reitingą „Pirkti“.

Telia: teisinga kryptis

Per pastaruosius devynis mėnesius „Telia“ akcijos pasižymėjo gerais rezultatais – bendra grąža siekė 35 proc., nes bendrovė ėmėsi tam tikrų reikalingų veiksmų. Naujausias pavyzdys – II ketvirtį patvirtinta, kad „Telia“ nuo III ketvirčio atsisakys labai brangių ir nepelningų Čempionų lygos (angl. Champions League) teisių Švedijoje. Kitas galimas katalizatorius galėtų būti sprendimas dėl mažai pelningo TV ir žiniasklaidos verslo, pageidautina parduoti šį padalinį, o tai leistų sukurti aiškesnį ir labiau nuspėjamą laisvųjų pinigų srautų profilį. Tai galėtų pateisinti didesnius įverčius, kurie sudarytų sąlygas grįžti į 35–40 SEK kainos intervalą.

 

Visą Skandinavijos šalių akcijų rinkų apžvalgą rasite čia.

Išsamiai susipažinkite su teisine informacija dokumento pabaigoje.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.