Trys patarimai, kaip pradėti investuoti dar universitete

2020-11-13

Nors finansų ekspertai rekomenduoja pradėti investuoti kiek įmanoma anksčiau, tai padaryti studijų metu dažnam jaunuoliui gali atrodyti neįmanoma misija dėl žinių ar pinigų stygiaus. Tačiau finansų specialistai teigia, kad investavimas neturi amžiaus ar turto limitų – norint galima nesunkiai visko išmokti.

Neturint patirties ar pinigų, galima pradėti investuoti ir nuo smulkių sumų. Tai padės geriau susipažinti su pinigų disponavimo vertybinių popierių biržose pagrindais, reikalingais kiekvienam, norinčiam rimčiau užsiimti investicijomis.

Pirmasis patarimas: svarbiausia – turėti pakankamai informacijos

Visiškai suprantama, kad tik pradėjęs investuoti žmogus gali neturėti net ir bazinių šios srities žinių. „Swedbank” Finansų rinkų tarnybos maklerė Greta Šiaučiulytė teigia, kad knygos padeda susikrauti žinių apie investavimą pagrindus bei suvokti esminius šios veiklos dėsnius.

„Gerai parašytos ir bestseleriais tapusios knygos apie investavimą ne tik padeda tvirtus teorinius pagrindus. Jos leidžia mokytis iš kitų žmonių patirčių. Asmeniškai išskirčiau man didžiausią įspūdį palikusias Edwin Lefevre „Biržos spekulianto memuarai” arba Philip A. Fisher „Paprastos akcijos ir nepaprasti pelnai ir kiti apmąstymai“, – sako G. Šiaučiulytė. 

Investicijos - gana kompleksiška sritis, tad vertėtų atkreipti dėmesį ir į atskiras detales, ir į bendrą vaizdą. Gali būti, kad jau esate susidomėję tam tikra industrija arba įmone, į kurios vertybinius popierius norėtumėte investuoti. Dėl to yra naudinga pasidomėti bendra šių sričių vystymosi istorija, pavyzdžiui, vertybinių popierių ar industrijos stabilumu bei patikimumu.

Galų gale, svarbu pakankamai žinoti apie skirtumus tarp kelių vertybinių popierių tipų, jų privalumus bei trūkumus. Kadangi vertybiniai popieriai iš esmės skiriasi, būsimi investuotojai turėtų iš anksto pasidomėti šiomis detalėmis. Reikėtų gerai suvokti savo kaip investuotojo poreikius - kokiomis sumomis ar rizikomis norima disponuoti, kiek šiai veiklai galite skirti laiko.

Antrasis patarimas: ieškokite bendraminčių universitete

Vienas paprasčiausių būdų pradėti investuoti dar universitete – prisijungti prie studentų organizuojamų iniciatyvų, kurių Lietuvoje tikrai netrūksta. Pavyzdžiui, Mykolo Romerio universitetas, ISM vadybos ir ekonomikos universitetas, Kauno technologijos universitetas bei Vilniaus universiteto verslo mokykla jau ne pirmus metus turi investuotojų klubus. 

Juose gali dalyvauti absoliučiai kiekvienas studentas – čia svarbiausia ne studijuojama specialybė, o susidomėjimas finansų pasauliu. Tokio tipo veiklos leidžia ne tik užsiimti investicijomis, bet ir gilinti finansines žinias bendraminčių rate ar už universiteto ribų vykstančiuose renginiuose su srities profesionalais. Taigi, tiek finansų sritis, tiek investicijos gali tapti ne tik laisvalaikio užsiėmimu, tačiau ir karjeros keliu.

Trečiasis patarimas: teorines žinias išbandykite praktiškai 

Norint rezultatų, investavimas turėtų būti reguliari veikla, pradedama nuo jau minėtų nedidelių sumų bei rizikų. Tiesa, internete gausu įvairių vertybinių popierių biržų simuliatorių, leisiančių pasitreniruoti neišleidžiant nė cento.

„Interneto amžiuje vos keliais piršto judesiais galima rasti nemokamų investavimo simuliatorių, kuriuose galima išbandyti savo jėgas ar patikrinti knygose aprašytas teorines žinias. Tai nieko nekainuoja, o įgauta prekybos, analizės ir bendro rinkos pojūčio patirtis neabejotinai pravers investuojant tikrus pinigus“, – teigia „Swedbank” Finansų rinkų tarnybos maklerė Greta Šiaučiulytė.

Pasak jos, investavimas mažomis sumomis, tarkime, keliais šimtais eurų, suteiks ir finansinio, ir psichologinio saugumo. Investuojant svarbu atskirti emocijas ar jausmus nuo pinigų, netikrinti rezultato kiekvieną minutę - taigi, būtent mažos sumos padės apsiprasti ir nebijoti. Visi tolimesni veiksmai rinkose priklausys nuo kelių faktorių: jūsų finansinių galimybių, analitinių sugebėjimų, drąsos.

Pirmoji investicija dar besimokant universitete gali būti naudinga norint finansinio stabilumo ilgajame laikotarpyje ar net išbandyti su studijomis nesusijusią karjerą. Tačiau lengvų pinigų ar darbo vietos tikėtis neverta. Sėkmė investicijų srityje ateina investuojant pakankamai daug laiko bei apgalvojus visas galimas strategijas ir su jomis susijusias rizikas. 

Sužinokite daugiau: https://blog.swedbank.lt/investavimas 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.