5 lyderių savybės, svarbios kasdieniame gyvenime

2020-05-28

Sakoma, kad lyderį gali pažinti iš pirmo žvilgsnio. Nesvarbu, ar kalbama apie šalies vadovą, mediką ar finansų ekspertą – visi lyderiai pasižymi tam tikromis išskirtinėmis savybėmis. Didesnioji dalis lyderio savybių yra išugdomos, tereikia šiek tiek pasitreniruoti bei skirti tam laiko. Šių savybių prireiks, jei siekiate karjeros, vadovo posto, tačiau jos gali pasitarnauti ir kasdieniame gyvenime. 

1. Ne girdėti, o klausyti

Vienas pirmųjų dalykų, ko išmoksta lyderiai, tai skirtumas tarp girdėjimo ir klausymo. Girdėjimas paprastai simbolizuoja pasyvų veiksmą, o klausymas – aktyvų. Lyderiai visuomet savo pašnekovų klausosi pilnai įsitraukę: klausydami jie pasikliauja ne tik ausimis, bet ir visais savo pojūčiais, pavyzdžiui, seka pašnekovo kūno kalbą, kalbėjimo manierą ar intonaciją. Trumpiau tariant, tai, kas nepasakoma, yra ne mažiau svarbu nei tai, ką girdime. Lyderiai tai geba, todėl jie dažnai ir yra vienu žingsniu priekyje, nes laiku įsiklauso į svarbias detales. 

Klausymosi menas yra gana subtilus, todėl jo mokytis reikėtų mažais žingsneliais. Iš pradžių pakaktų pasekti save kalbantis su draugais ir pažįstamais ir pagalvoti, ar mes neužsiimame savo reikalais? Pavyzdžiui, pašnekovas kalba, o mes mintimis, nors ir sėdime priešais, nukrypstame prie savo rūpesčių, minčių ar dienos planų. Jeigu tai pajuntame, turime pasistengti labiau įsitraukti į pokalbį. Ką tai mums duotų kasdienybėje? Dažnai pašnekovai jaučia, kiek kitas žmogus jų klausosi ar girdi. Jei mes tik girdime, ką kiti sako ir suteikiame progą jiems išsikalbėti, pašnekovai tai gali pajusti ir būti mažiau atviri. Taip pat galime nepajusti, kad pašnekovas nori mums kažką pasakyti, bet nedrįsta arba nesužinoti svarbių detalių. Taigi, mažiau girdėkime, bet daugiau klausykimės. 

2. Aiški komunikacija

Pirmas ir pagrindinis sėkmingos komunikacijos principas – skaidrumas. Geras lyderis visuomet būna sąžiningas bei pasako, kaip yra, neslėpdamas ir nemeluodamas. Sekantis žingsnis – aiškumas. Kuo aiškiau ir paprasčiau yra skleidžiama žinutė, tuo daugiau žmonių ne tik ją pamatys, bet ir tinkamai supras. Lyderiai gerai tai žino, todėl paaukoja daugiau laiko ir pasirūpina, kad tai, ką jie nori pasakyti, būtų ne tik suprantama, bet ir pasiekiama skirtinguose kanaluose – nuo žiniasklaidos iki asmeninių tinklalapių. 

Pamoka, kurią galima išmokti iš lyderių labai paprasta – kuo aiškiau ir sąžiningiau bendrausime, tuo daugiau žmonių mumis pasitikės bei teisingai mus supras. Mokėdami perduoti informaciją taip, kad kiti žmones mus tinkamai suprastų, sutaupysime laiko bei išvengsime situacijų, kai kolegos ar pažįstami mūsų nesupranta ar kažko neatlieka dėl mūsų kaltės. 

3. Darbai, o ne žodžiai

Lyderių pasaulyje yra labai daug, bet kaip atskirti tikruosius nuo tų, kurie tiesiog save taip vadina? Darbais. Šiandieniniame pasaulyje kalba praktiškai visi, bet toli gražu ne visi daro. Kita vertus, geras lyderis žino, kad jei tai, ką pasakė, įrodys darbais, tuomet tikrai užsitikrins žmonių pasitikėjimą ir autoritetą. Tiesa, to laikytis yra tuo pat metu ir lengva, ir sunku. Lengva todėl, kad greitai daromi darbai taip pat greitai gerina ir reputaciją, o sunku todėl, kad kiekvienas dėmesio vertas sprendimas ar darbas paprastai būna sudėtingas bei reikalaujantis aukų. 

Šios lyderių savybės pritaikomumas kasdienybėje itin akivaizdus: jei norime, kad kiti mumis pasitikėtų, vertintų mus, tiesiog darykime, o ne vien kalbėkime. Jei mūsų pažįstami ar kolegos matys mūsų darbų sąrašą, jie patys susidarys tokią nuomonę apie mus, kokios mes ir siekiame. 

4. Atsparumas

Egzistuoja posakis, kad neklysta tik tie, kurie nieko nedaro. Lyderiai tą gerai supranta ir viena svarbiausių savybių, kurią jie turi – atsparumas. Būnant lyderiu bet kokioje srityje, neįmanoma išvengti klaidų ir nuosmukių, todėl tai tampa neatsiejama jų gyvenimo dalimi. Kita vertus, vien daryti klaidas neužtenka. Lyderių atsparumas vertinamas pagal tai, kaip greitai jie gali atsitiesti po savo klaidų ir grįžti prie savo tikslų ar net juos pasiekti. Atsparumo savybę gerai įprasmina sporto lyderiai, vėliau tampantys olimpiniais prizininkais. 

Mokytis atsparumo kasdienybėje turime visi, nes situacijų, kai suklystame ar tiesiog suklumpame pasitaiko kasdien. Tokiais atvejais tiesiog reikėtų pasimokyti iš lyderių atsparumo. Kartais kasdienybėje per daug sureikšminame savo klaidas ar nesėkmių periodą, bet dažnai tiek klaidos, tiek nesėkmės nebūna tokios reikšmingos, kaip mums atrodo tuo metu. 

5. Rodykite pavyzdį

Kiekvienas geras lyderis ne tik yra per gyvenimą sukaupęs daug asmeninių pasiekimų, bet ir noriai dalijasi savo sėkmės receptais su kitais. Todėl dažnai vykstant įvairiems seminarams ar konferencijoms galime jose sutikti žinomus žmones ir išgirsti jų pasakojimus ar pristatymus. Lyderiai gerai žino, kad dalijimasis žiniomis, gerų praktikų rodymas yra progreso variklis, tad jie visuomet turi rodyti sektiną pavyzdį kitiems. 

Šios savybės bei principo pravartu laikytis ir kasdienybėje. Tikriausiai kasdien susiduriame su situacijomis, kai galime pasidalinti žiniomis ar padėti įvairiose problemose kitiems. Svarbu tuo pasinaudoti ir skirti laiko tam, kad parodytume pavyzdį, nes kuo daugiau žmonių patars vieni kitiems, padės ir dalinsis patirtimi, tuo sparčiau judėsime į priekį. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.