6 dalykai, kuriuos reikia apgalvoti prieš keičiant profesiją į IT

6 dalykai, kuriuos reikia apgalvoti prieš keičiant profesiją į IT
Gediminas Liutkus, „Swedbank“ karjeros konsultantas
2022-08-05

Darbas IT sektoriuje gali būti ne tik įdomus, bet ir labai pelningas. Informacinių technologijų srities darbuotojų paklausa šalyje auga, tačiau talentų trūksta, todėl įmonės reikalingus įgūdžius turintiems darbuotojams yra pasirengusios mokėti konkurencingus atlyginimus. 

Čia, „Swedbank“, mes esame įsitikinę, kad profesijos pakeitimas yra viena ryškiausių saviugdos išraiškų. Nors atrodo sudėtinga ir baugu, persikvalifikuoti į IT specialybę yra tikrai įmanoma. Tačiau prieš neriant į naujus profesinius vandenis svarbu atlikti „namų darbus“. 

Nuspręskite, kokie yra jūsų karjeros IT srityje tikslai

Kas man yra įdomu ir įkvepia? Kiek noriu uždirbti pinigų? Kas, žvelgiant iš profesinės perspektyvos, daro mane laimingą? Ar man patinka spręsti sudėtingas problemas? Kai pradedate ieškoti naujų karjeros galimybių, sau turėtumėte užduoti tokius klausimus. Įvertinkite, ko tikitės iš darbo, ir ar karjera technologijų srityje tikrai jums tinkama. 

Gerai žinoma, kad IT specialistų atlyginimai nemaži, tačiau ne be priežasties – tam reikalingi įgūdžiai ir atsidavimas. Per darbo pokalbius persikvalifikuojančių pretendentų į IT specialisto pozicijas dažnai paklausiu, kas juos atvedė į IT sritį ir kodėl jie šio kelio nepasirinko dar mokykloje ar universitete. Atsakymas turėtų būti nuoširdus, o pagrindinis tokio pokyčio tikslas neturėtų būti pinigai. Jei karjeros pokyčio pagrindas yra atlygis už darbą, o ne nuoširdus užsidegimas, naujoje vietoje galite greitai pasijusti „įstrigę“.

Pokytį įvertinkite iš finansinės perspektyvos

Nutarus keisti karjerą, labai svarbu įvertinti finansinę tokio sprendimo pusę. Naujas darbas, nors ir perspektyvus, nebūtinai išsyk reikš didesnį atlyginimą. Tikėtina, kad naujos karjeros pradžioje gausite mažesnį atlyginimo pasiūlymą, nei uždirbate šiuo metu, o naujoji darbo sritis turės kitokią atlygio struktūrą nei jums buvo įprasta iki šiol.

Reikėtų nepamiršti ir laiko bei pinigų, kuriuos investuosite į savo naujas žinias bei įgūdžius: tam, tikėtina, prireiks įsigyti specialybės kursus ar mokymus. Tačiau jei programinės įrangos inžinieriumi nusprendėte tapti ne dėl to, koks atlyginimas šios profesijos specialistams mokamas rinkoje, o todėl, kad toks darbas yra jūsų svajonė, finansinė pokyčio pusė greičiausiai netaps didesne problema.

Išsirinkite norimą poziciją

Siekiant tokio karjeros pokyčio neužtenka norėti dirbti IT srityje – labai svarbu nusimatyti konkrečią poziciją ar veiklos lauką. IT yra kaip medicina. Tai – didžiulis informacijos vandenynas, kuris niekada neišsenka. Priešingai, upės kiekvieną akimirką šį didžiulį vandenyną pripildo nauja informacija. Tad pasistenkite kuo išsamiau pasidomėti IT sritimi, nes darbas joje nėra tik kodavimas. 

Informacinės technologijos apima kibernetinį saugumą, debesų kompiuteriją, kokybės užtikrinimą, programinės įrangos kūrimą, didžiuosius duomenis, mašininį mokymąsi, dirbtinį intelektą ir kt. Patyrinėkite šios profesijos galimybes ir pasirinkite vieną interesų lauką užuot besistengę aprėpti viską, nes tai – beveik neįmanoma.

Kuomet išsirinksite sau patrauklią kryptį, įsigilinkite į ją labiau ir išsiaiškinkite, kokie įgūdžiai yra reikalingi tokiam specialistui. Peržvelgiau 100 atsitiktinių IT darbo skelbimų „Swedbank“ karjeros puslapyje ir pastebėjau, kad bent 1 iš 5 jų aptinkamas raktažodis SQL (angl. Structured Query Language – struktūruota užklausų kalba, skirta „bendrauti“ su duomenų baze). Nieko keisto, kad duomenimis paremtame pasaulyje SQL tampa paklausiu įgūdžiu. Turint gerų SQL įgūdžių verta apsvarstyti, pavyzdžiui, darbo duomenų saugyklose galimybę.

Apgalvotai pasirinkus sritį, kurios žinių ir įgūdžių stengsitės įgyti, sumažinsite galvos skausmo tikimybę bandant išsiaiškinti, kur pritaikyti savo žinias.

Teorijos ir sistemingo mokymosi svarba

Man teorija programinės įrangos kūrimo srityje remiasi į programavimo kalbas ir formalias metodikos disciplinas, kurias nagrinėja akademiniai tyrėjai. Tiesa, daugeliui besimokančiųjų „sausa“ teorija mažina motyvaciją. Tam, kad įsitvirtintumėte IT srityje, jums nereikia formalaus informatikos mokslo diplomo, tačiau prieš pasinerdami į programavimą turėtumėte apsvarstyti galimybę įgyti svarbiausių teorinių žinių.

Programinės įrangos inžinieriai kasdien susiduria su naujomis problemomis, o jų sprendimas – jų darbo pagrindas. Teorinės žinios problemų sprendimą gerokai palengvina. Įsivaizduokite žmogų, kuris nori tapti vertėju. Jis uoliai mokosi žodyną, stengiasi kasdien taikyti kalbą bendraudamas su kitais, tačiau jam būtų tikras iššūkis atlikti profesionalų vertimą, jei nežinotų, kas yra sudėtinis sakinys, daiktavardis ar veiksmažodis. 

Panašiai yra ir programavimo srityje. Būtų keista matyti kandidatą tapti jaunesniuoju programuotoju, kuris pristato savo žiniatinklio projektą, bet negali paaiškinti, kas yra HTML kalbos metažymės. Tad jei turite tikslą keisti karjeros kryptį, pasinaudokite nuotoliniais „LinkedIn“, „Udemy“, „Udacity“ arba „W3schools“ kursais. Daugelis jų yra trumpi, gerai struktūruoti ir lengvai suprantami.

„Bet kuris kvailys gali žinoti. Tačiau tikslas yra suprasti“, ― Albertas Einšteinas.

Raktu į sėkmę gali tapti sistemingas mokymasis.  Jei, pavyzdžiui, mokotės žiniatinklio programavimo, nešokinėkite nuo temos prie temos. Išmokite pagrindus, o tuomet palaipsniui pereikite prie sudėtingesnių temų. Savo žinias turite auginti ant tvirtų pagrindų. 

Praktikoje man teko sutikti daug pradedančiųjų, kurie mėgina išmokti „JavaScript“ karkasų, tokių kaip „Angular“ ar „React“, tačiau neturi bazinių „JavaScript“ programavimo kalbos žinių. Jų svarbą pabrėžia ir „Swedbank“ programinės įrangos inžinieriai:

„Kiekviena diena bei iššūkiai yra skirtingi, tačiau žinant ir suprantant pagrindus, galima juos įveikti. Mokykitės sistemingai ir mėginkite suprasti, kodėl vieni ar kiti dalykai veikia taip, kaip veikia“, – sako Ingvaras Galinskas, programinės įrangos inžinierius.

Jūsų darbų portfelis=jūsų vizitinė kortelė

Kai praktikuositės programuoti ir kurti programas, susidarykite savo darbų portfelį (angl. portfolio). Geriausių darbų pavyzdžiai potencialiam darbdaviui parodys, kaip gyvenimo aprašyme atsispindinčius talentus ir gebėjimus pritaikote realiame gyvenime. Norėdamas įvertinti persikvalifikavimo sėkmę ir potencialą, jūsų darbų pavyzdžius norės pamatyti kiekvienas darbdavys ar įdarbinimo agentūros atstovas.

Kandidatų motyvaciniuose laiškuose ar gyvenimo aprašymuose man teko sutikti eilutę apie tai, kad aistrą programuoti kandidatas atrado po 40-ties, ir tai yra pagrindinė priežastis, kodėl jis pasuko į programavimą. Tačiau paprašius pademonstruoti sukurtą žiniatinklio ar mobiliąją programėlę, darbo pokalbyje stoja tyla. Neretai darbdaviui ne tiek svarbu, ar programėlė veikia be priekaištų, o jos kodas – „švarus“, daug svarbiau motyvacija ir pastangos. Juk būtų sunku įsivaizduoti žmogų, kuris mėgina įsidarbinti fotografu, tačiau nėra padaręs nė vienos nuotraukos. 

Savo darbų portfelį galite patalpinti savo domene (taip pademonstruosite ir savo talentą kurti žiniatinklius) arba nemokamose talpinimo bei atviro kodo paskirstymo versijų valdymo sistemose, tokiose kaip „GitHub“ arba „GitLab“.

Su technologijomis nesusiję įgūdžiai

Techniniai gebėjimai yra labai svarbūs, tačiau jų išmokti lengviau nei tvirtos darbo etikos, natūralaus smalsumo ir gebėjimo bendradarbiauti su kitais. Būdami programinės įrangos inžinieriai ir dirbdami prie projektų, turėsite duoti nurodymus kitiems. Taip pat turėsite gebėti paaiškinti, kaip viskas veikia, atsakyti į suinteresuotųjų šalių bei kitų inžinierių klausimus. Šiame darbe bus reikalingi ne tik geri bendravimo įgūdžiai, bet ir kūrybiškumas, atidumas detalėms, problemų sprendimo gebėjimai.

Be to, vargiai rasite darbo skelbimą, kuriame tarp reikalavimų nebūtų anglų kalbos.  Norint pasukti į IT sritį bus reikalingos bent jau B1 lygio anglų kalbos žinios – tai bus jūsų darbo ir mokymosi kalba.

Anglų kalboje egzistuoja „T formos“ įgūdžių metafora. Tokių įgūdžių dažnai tikimasi iš inžinierių. Vertikali „T“ linija čia reiškia su profesija susijusių įgūdžių ir patirties platumą, o horizontali – atspindi gebėjimą bendradarbiauti su kitų sričių specialistais ir taikyti žinias ne tik savo srityje. Taigi, jei pagrindinė jūsų kompetencijų sritis yra „JavaScript“, pasidomėkite vidiniu programavimu (angl. back-end), kas yra duomenų bazė, ką reiškia sąvokos „Agile“, „Scrum“, kodėl svarbus kokybės užtikrinimas (angl. QA – quality assurance).

Nesistenkite įvaldyti visko, bet stenkitės suprasti, kodėl kitos technologijos taip pat svarbios ir kur jas galima pritaikyti. Kitaip tariant, sutelkite dėmesį į vertikalią juostą, bet nepamirškite jus supančios technologinės aplinkos (horizontalios juostos).

Per kančias į žvaigždes

Informacinės technologijos yra viena sparčiausiai augančių bankininkystės sektoriaus sričių, kurioje atsiveria plačios darbo perspektyvos. Persikvalifikavimas į IT gali atrodyti kaip iššūkis, tačiau jei esate pasirengę priimti šį iššūkį, iš to galite smarkiai išlošti. Domėkitės, sudarykite planą ir siekite savo tikslo!

Technologijos ir duomenys yra svarbi ateities bankininkystės dalis. Šioje srityje turime įvairių pasiūlymų >> Susipažinkite su IT ir duomenų analitika

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.