„Swedbank“ žmonės | Finansavimo transformacijos departamento vadovas Aidas Malakauskas: „Per 7 metus supratau, kad darbovietė yra kur kas daugiau nei tik darbo vieta“

2022-11-24

Finansavimo transformacijos departamento vadovas Aidas Malakauskas pasakoja, kad į darbo pokalbius „Swedbank“ ėjo vedinas pragmatinių sumetimų. Jam tai atrodė kaip labai geras žingsnis karjeroje, perspektyvi vieta mokytis ir dirbti. Tačiau pragmatiškumą labai greitai ėmė keisti emocijos. Pamažu Aidas suprato, kad yra vietoje, kur malonu ne tik dirbti, bet ir būti. Šiandien specialistas mėgaujasi visais buvimo „Swedbank“ dalimi aspektais.

Vizualas


Nuo ko prasidėjo tavo pažintis su „Swedbank“? Kaip nusprendei čia dirbti? Tai buvo atsitiktinumas ar suplanuotas žingsnis?

Pažintis su „Swedbank“ prasidėjo dar bakalauro studijų metu, kuomet čia atlikau praktiką. Pirmasis darbas buvo išvestinių finansinių priemonių kliringe, kur po kelių mėnesių supratau, kad tai ne man ir noriu save realizuoti kitoje srityje. Taip pradėjau dirbti su verslo produktais bei procesais. Esamose pareigose esu neatsitiktinai, jas pasiekiau tikslingai ir nuosekliai dirbdamas srityje, kuri yra įdomi ir kurioje jaučiu, kad mano indėlis yra svarbus.

Natūralu, kad ateidami į naują vietą turime apie ją tam tikrų išankstinių nuostatų, įsitikinimų. Ar prieš įsidarbindamas „Swedbank“ tokių turėjai?

Dirbti pradėjau iš pragmatiškų paskatų, be didelių lūkesčių, sudomintas atsiradusia galimybe. Per 7 metus supratau, kad darbovietė yra kur kas daugiau nei tik darbo vieta. Tai yra ir žmonės, kurie tave supa, ir darbo kultūra, kuri ne tik leidžia, bet ir skatina asmeninį tobulėjimą, ir kiti faktoriai, apie kuriuos anksčiau nė nebūčiau pagalvojęs. Tai didelė organizacija, kuri vertina savo talentus, ir kur praktiškai visada yra galimybių augti tiek horizontaliai, tiek vertikaliai.

Ką išskirtum kaip svarbiausias gyvenimo pamokas, kurių išmokai dirbdamas „Swedbank“, – tiek profesines, tiek asmenines?

Išmokau, kad geriausi rezultatai pasiekiami tada, kai žmogus mąsto kritiškai, tuo pačiu galvodamas apie galutinį rezultatą ir būdus jį pasiekti. Šiais laikais neužtenka tiesiog atlikti užduotį ir laukti kitos – svarbu išlikti smalsiam ir turėti viziją.

Vienas didelės organizacijos pliusų – galimybė mokytis, kilti karjeros laiptais arba labiausiai žavinčios srities ieškoti migruojant viduje.  Ar jauti, kad kolegos ir vadovai palaiko ir skatina išnaudoti šias galimybes?

Nuo pirmos darbo dienos „Swedbank“ niekada nenustojau mokytis. Ar tai buvo magistro studijos, ar vidiniai kursai, ar dabartinės doktorantūros studijos. Visą laiką jaučiu ne tik kolegų, bet ir pačios organizacijos palaikymą. Mūsų organizacija ne tik skiria papildomas dienas mokymuisi, tačiau ir aktyviai įsitraukia į tiriamąsias veiklas. Nė karto nesusidūriau su atsainumu ieškodamas pagalbos arba sprendimo man svarbiu klausimu.

Norėtum kolegų, visada pasirengusių padėti, patarti ir pasidalinti? Susipažink su laisvomis pozicijomis „Swedbank“ karjeros puslapyje: https://jobs.lithuania.swedbank.com/departments.

Ką patartum kolegoms, norintiems ugdyti įgūdžius, realizuoti savo ambicijas?

Reikia nebijoti būti aktyviems, klausti, kai įdomu, dalyvauti, kai pasitaiko proga. Reikia nepamiršti, kad „Swedbank“ ne tik leidžia darbuotojams veikti patiems, tačiau turi ir gerų iniciatyvų, laukiančių įsitraukti norinčių kolegų. Šioje organizacijoje kiekvienas gali realizuoti savo idėjas – ar tai būtų smulki socialinė iniciatyva, ar didelis tarptautinis projektas.

Kuo unikalus IT specialisto darbas banke?

Būdamas IT specialistu banke gauni galimybę prisiliesti prie itin didelės organizacijos sistemų, kurios aptarnauja šimtus tūkstančių klientų kiekvieną dieną. Čia dirbdamas supratau, kaip net mažiausi patobulinimai pasiekia mūsų klientus ir kaip tai yra svarbu. Mūsų organizacija dirba pagal Agile programų kūrimo principus, taip užtikrindama greitą ir stabilų procesą.

„Swedbank“ IT specialistai dirba kartu su daugybe kitų skirtingo profilio žmonių. Kas padeda susikalbėti, kartu siekti bendro tikslo?

Dirbant tokioje didelėje organizacijoje kaip „Swedbank“ net mažiausi pakeitimai gali turėti didelės įtakos vienokiems ar kitokiems procesams. Viską suderinti ir išlaikyti norimą viziją padeda bendri tikslai, sistemų architektūra, reguliarus bendravimas per Scrum sesijas su kolegomis ar tiesiogiai su produktų ir procesų vadovais.
 

Aidas


Kaip apibūdintum savo lyderystės stilių? Ko, tavo nuomone, reikia tam, kad komanda funkcionuotų darniai ir sėkmingai?

Pagrindinis principas yra Lead by example. Komanda būna darni, kai joje vyrauja abipusė pagarba ir žmogiškumas. Tuo pačiu geriausi rezultatai yra pasiekiami, kai yra aiškus tikslas ar misija, kuria vadovaudamasi komanda sugeba pati atsakyti į klausimus, kas iš tikro yra svarbu. Kiekvienam, galvojančiam apie darbą „Swedbank“, galiu pasakyti, kad jie gali tikėtis atrasti organizaciją, kuri bus daugiau negu tiesiog darbovietė. Tai vieta, kurioje pažinsi daug šviesių žmonių, vieta, kuri ne tik leis, bet ir skatins asmeninį tobulėjimą. 

Norėtum prisijungti prie Aido ir „Swedbank“ komandos? Aplankyk mūsų karjeros galimybių puslapį ir išsirink tave dominančią poziciją: https://jobs.lithuania.swedbank.com/departments
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.