Kad išsvajotos atostogos neapkarstų

2024-04-03

Artėjant vasarai visos mintys sukasi apie laukiantį poilsį, keliones ir nekasdienes patirtis. Dabar pats laikas pasitikrinti savo finansinę sveikatą ir pagalvoti apie sprendimus, kurie leis ne tik puikiai pailsėti, bet tai daryti sumaniai ir apsidraudžiant nuo netikėtų išlaidų.

Viskas prasideda nuo plano

Per atostogas norisi atsipalaiduoti ir dėl nieko nesukti galvos, kad tai taptų realybe būtina atlikti namų darbus: suplanuoti ne tik kur norite keliauti ir ką norite nuveikti, bet ir atostogų finansus. Planavimas leis objektyviai įvertinti, ką galite sau leisti per atostogas bei išvengti neapgalvoto išlaidavimo.

Sudarydami atostogų biudžetą, numatykite, kiek atsieis transportas iki atostogų vietos ir joje bei nakvynė, – tai didžiausios išlaidų eilutės. Patogu yra tai, kad planuojant iš anksto būtent šias išlaidas įmanoma išdėlioti per ilgesnį laiko tarpą. Tarkime, kelionės, įėjimo į lankytinus objektus ar renginius bilietus įsigyti vieną mėnesį, už apgyvendinimą sumokėti kitą mėnesį.

Tačiau net ir šias išlaidas galima ženkliai sumažinti. Ieškodami skrydžių internete, naudokite naršyklėje esantį privataus naršymo „Incognito“ režimą. Su juo oro linijos negalės jūsų „atpažinti“ ir nuolat kelti to paties skrydžio kainas. Venkite kelionių sezono metu, skrydžius rinkitės savaitės vidurio vakarais, taip net ir kelionių sezono metu galima ženkliai sutaupyti. Lyginkite kainas ir venkite kelionių paketų: paprastai jie brangesni, nei savarankiškai suplanuotos kelionės. Vietoje viešbučio galite rinktis svečių namus, hostelius, kempingus ar netgi pasinaudoti couchsurfing galimybėmis.

Pagalvokite, kiek galite išleisti pramogoms ir maistui. Šios išlaidos gali labai stipriai skirtis priklausomai nuo jūsų norų ir galimybių: vasarą didžiuosiuose pasaulio miestuose vyksta gausybė renginių ir festivalių po atviru dangumi, kurie visiškai nemokami ir leidžia patirti autentišką vietos kultūros ir meno vyksmą, o maistą galima gamintis namuose, įsigyti turguose ar gatvės kavinėse.

Taigi, kruopščiai planuojant ir taupant, netgi tie, kas nėra tikri, ar gali sau leisti atostogas, atras netikėtų galimybių.

Išvenkite netikėtų išlaidų

Kiekvienas bent sykį išsiruošęs į kelionę žino, kad net ir labai kruopščiai viską suplanavus, sąskaitą gali patuštinti netikėtumai, kurie toli gražu ne visuomet yra malonūs. Tad atostogų biudžete būtina numatyti neplanuotų išlaidų eilutę. Tačiau, ką daryti, kad ji atostogų biudžete nepramuštų skylės?

Tinkamai pasiruošus, neplanuotas išlaidas galima minimizuoti ar net jų visiškai išvengti. Tarp dažniausiai pasitaikančių nemalonumų kelionių metu – situacijos, dėl kurių tenka atšaukti keliones ar keisti jų datas, skrydžių sutrikimai, prarastas bagažas, sveikatos bėdos.

Beveik visose šiose situacijose gali pagelbėti tokia kredito kortelė, į kurios paslaugų sąrašą įeina kelionių draudimas. Atsiskaitant tokia kredito kortele, kompensuojamos skrydžių vėlavimo, atšaukimo, bilietų keitimo, bagažo praradimo, kelionės nutraukimo ir panašios išlaidos. Kredito kortelių savininkai ir drauge keliaujantys šeimos nariai taip pat gauna iki 50 tūkst. eurų siekiantį medicininės pagalbos draudimą, turint Auksinę arba „Platinum“ kredito kortelę, jis siekia iki 750 tūkst. eurų.

Jei jūsų kelionė susijusi su daugiau galimų rizikų, tuomet verta pasidomėti papildomu kelionių draudimu. Jis apima medicininės pagalbos išlaidų, nelaimingų atsitikimų bei civilinės atsakomybės ir teisinės pagalbos draudimą. Apdraustieji tokiu atveju draudžiami iki 750 tūkst. eurų siekiančia medicininės pagalbos draudimo suma bei iki 10 tūkst. eurų nelaimingų atsitikimų ir iki 10 tūkst. eurų civilinės atsakomybės ir teisinės pagalbos draudimo sumomis. Papildomai keliautojai gali pasirinkti daiktų bei kelionės sutrikimų draudimą, o mėgstantys aktyvias pramogas – padidintos rizikos veiklos bei apsaugą sporto kelionei.

Na, o kad ne tik kelionės metu jaustumėtės saugiai, bet ir namus galima būtų palikti ramia širdimi, reiktų nepamiršti palikti raktų kaimynams ar netoliese gyvenantiems giminaičiams bei pagalvoti apie turto draudimą, jei tokio dar neturite.

Pasiruošimo kelionei atmintinė

6 savaitės iki kelionės

  • Patikrinkite kelionės dokumentų galiojimą. Jei reikia, juos atnaujinkite
  • Pasidomėkite ir užsisakykite kelionių draudimą 
  • Pasidomėkite kelionių apribojimais, specialiomis sąlygomis ir įspėjimais kelionės šalyje
  • Sužinokite, ar reikalingi skiepai, pasirūpinkite jais
  • Užsisakykite vizas, specialius vairavimo pažymėjimus ar kitus dokumentus, jei reikalinga

2–3 savaitės iki kelionės

  • Pasidomėkite atsiskaitymo galimybėmis šalyje, pasirūpinkite, kad kelionėje turėtumėte galiojančią kredito ar mokėjimų kortelę, kitas atsiskaitymo galimybes, jei reikalinga – grynųjų, ypač smulkesnių kelionės pradžiai
  • Pasirūpinkite naminių gyvūnų priežiūra, jei jie nekeliauja kartu
  • Pagalvokite, kas, nutikus netikėtam atvejui, galėtų pasirūpinti jūsų būstu, o gal tiesiog kartas nuo karto apsilankytų jūsų namuose ir palietų gėles
  • Apmokėkite sąskaitas

1 savaitė iki kelionės

  • Paruoškite reikalingus dokumentus ir jų kopijas
    Artimiesiems palikite kontaktus vietų, kur apsistosite

1–2 dienos iki kelionės

  • Supakuokite lagaminus ir užpildykite ant jų esančias kontaktų korteles
  • Perduokite raktus, nuvežkite gyvūnus juos prižiūrėsiantiems žmonėms
  • Užsakykite taksi iki oro uosto ar stoties
  • Sutvarkykite šaldytuvą

Pasiruošę?! Kylam! Puikios Jums vasaros! 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.