Kodėl verta rinktis energiškai efektyvų būstą?

2024-08-27

„Swedbank“ būsto paskolų duomenys rodo, kad gyventojai vis dažniau prioritetą teikia tvariam ir energiškai efektyviam būstui. Su YIT Lietuva pradavimų vadove Viktorija Rinkevičiene kalbamės apie tai, kokiomis savybėmis pasižymi A+ ir A++ klasės būstas ir kodėl verta į jį investuoti.  


Svarbiausia – energinis efektyvumas

A+ ir A++ energinės klasės pastatams keliama itin daug reikalavimų, kurių pagrindinis tikslas – maksimaliai užtikrinti efektyvų energijos panaudojimą ir komfortą juose gyvenantiems bei dirbantiems žmonėms.

„Visų pirma tai turėtų būti gera šilumos izoliacija. Sienos, lubos, grindys ir langai turi būti puikiai izoliuoti, kad būtų kuo mažesni šilumos nuostoliai per namo išorines konstrukcijas“, – teigia V. Rinkevičienė.

Hermetiškos ir daugiasluoksnės sienos, specialios šilumą izoliuojančios medžiagos užtikrina net 2–3 kartus geresnį sandarumą, palyginti su medžiagomis, naudojamomis žemesnės energinės klasės pastatams, ir iki minimumo sumažina šilumos praradimą į išorę. Antra vertus, gera šilumos izoliacija nereiškia, kad gyvensite hermetiškoje dėžutėje. Kartu su puikia izoliacija energiškai efektyviuose namuose turi būti užtikrinama ir gero oro apykaita.

„Tam diegiamos vėdinimo sistemos, kurios tiekia šviežią orą, šalina drėgmės perteklių, neleidžia atsirasti pelėsiui, užtikrina komfortišką mikroklimatą ir taip gerina gyvenimo kokybę tokio tipo namuose“, – sako YIT Lietuva atstovė.

Langų ir durų konstrukcijos turi būti labai sandarios, ne tik tam, kad kuo mažiau praleistų šilumos į išorę, bet ir būtų išlaikyta gera garso izoliacija. Rekomenduojama, kad langai būtų su 3 stiklų paketu, 2 kamerų, užpildyti šilumą izoliuojančiomis dujomis. Papildomai stiklai gali būti su papildoma saulės kontrole, kuri sumažina saulės šilumos patekimą į patalpas ir taip apsaugo nuo vasaros kaitros.  

Atsinaujinantys energijos šaltiniai

Energiškai efektyviuose ir tvariuose namuose – kuo daugiau energijos turėtų būti pagaminama iš atsinaujinančių šaltinių – saulės, vėjo, vandens, todėl rekomenduojamos saulės elektrinės ant stogų.

Individualių namų atveju, saulės elektrinės gali patenkinti didžiąją dalį pastato energijos poreikių, daugiabučių atveju – saulės energijos gali pakakti bendrosioms pastato erdvėms, kiemo apšvietimui ar kitiems poreikiams.

Be to, namas turi būti aprūpintas aukšto efektyvumo šilumos siurbliais, kondensaciniais katilais ir kitomis šildymo sistemomis.

Dėl savo aukšto efektyvumo ir švarios atsinaujinančių šaltinių energijos, šilumos siurbliai yra vienas dažniausių pasirinkimų, kuriant taupius ir tvarius namus. Jie generuoja 3–5 kartus daugiau šilumos energijos nei sunaudoja elektros, nenaudoja iškastinio kuro, o kombinacijoje su saulės elektrine ant stogo dar ir aprūpinamas atsinaujinančia energija. Vienas iš didžiausių privalumų, kad tai yra du įrenginiai viename – žiemą patalpas šildo, o vasarą – vėsina, taip pat filtruoja patalpų orą, yra beveik begarsiai ir gali būti valdomi nuotoliniu būdu.

Išmanūs sprendimai

Taip pat rekomenduojama naudoti energiją taupančias karšto vandens tiekimo ir cirkuliavimo sistemas. Modernios ir subalansuotos šildymo bei karšto vandens tiekimo sistemos kartu sudėjus energijos sąnaudas gali sumažinti net iki 70 proc.

Ne paskutinėje vietoje ir apšvietimas: nuo taupių LED lempų iki reaguojančių į judesį ir išmaniai valdomų apšvietimo sistemų. Vien apšvietimas, valdomas išmaniosios namų sistemos, leidžia sutaupyti apie 5–10 proc. energijos (nes šiuolaikinės LED lempos nebenaudoja daug energijos), o dar 5–10 proc. galima „nurėžti“ automatiškai išjungiant budėjimo režime veikiančius įrenginius.  

Išmanūs sprendimai gali būti pritaikomi ne tik apšviečiant patalpas, bet ir valdant inžinerines sistemas, bei sutaupyti apie 20–40 proc. energijos ar net daugiau.

 

Mažesnės sąskaitos

Visos minėtos priemonės užtikrina ne tik mažesnes energijos sąnaudas ir praradimus, bet ir mažina tokiuose būstuose gyvenančiųjų išlaidas.  

„Lyginant su A+ daugiabučiais, šildymas A++ klasės daugiabučiuose gyventojams kainuos apie 10 proc. mažiau, o lyginant su senos statybos daugiabučiais bus daugiau nei 50 proc. mažesnės“, – skaičiuoja YIT Lietuva atstovė.

 

Susidomėjimas auga

Pasak V. Rinkevičienės, vis daugiau gyventojų vertina ir teikia dėmesį aukštesnio energinio efektyvumo būstui. Tai lemia tokio tipo būsto teikiamų privalumų visuma: gerokai mažesnės šildymo sąskaitos, komfortiškos gyvenimo sąlygos, šiuolaikiška ir moderni aplinka, mažesnis poveikis klimatui, galimybė gyventi draugiškoje bendruomenėje.

Be to, įsigyjant tokio tipo būstą, siūlomos palankesnės finansavimo sąlygos. „Swedbank“ šių metų balandį pasiūlė galimybę pasinaudoti tvarių būsto sprendimų ekosistema, jungiančia NT statytojus, tvarių namų sprendimų kūrėjus, finansuotojus ir gyventojus. Viena svarbiausių šios sistemos dalių – žalioji būsto paskola, užtikrinanti palankesnes sąlygas energiškai efektyviam būstui įsigyti. Per keturis mėnesius, kai buvo pristatyta ši galimybė, išduota daugiau nei 100 mln. eurų žaliųjų būsto paskolų, už kurias įsigyta 740 tvarių ir energiškai taupių būstų.

„Investicija į tokį būstą yra naudinga jau šiandien. Energetiškai efektyvūs būstai dažniausiai yra vertingesni ir turi aukštesnę rinkos kainą“, – teigia pašnekovė.  

„Swedbank“ duomenimis, per septynis šių metų mėnesius aukštos energinio efektyvumo klasės būstui įsigyti išduota 180 mln. eurų paskolų, kas sudaro beveik pusę visų šiais metais išduotų būsto paskolų.

Klimatui neutrali statyba

NT sektorius yra vienas didžiausių energijos vartotojų ES. Skaičiuojama, kad šiame sektoriuje suvartojama 40 proc. visos ES energijos ir išmetama daugiau nei 30 proc. visų šilumos efektą sukeliančių dujų emisijų. Tokia didelė energetinė priklausomybė lemia, kad NT sektoriui keliami itin griežti reikalavimai siekiant mažinti neigiamą poveikį aplinkai ir taip prisidėti prie kovos su klimato kaita.

Vienas svarbiausių reikalavimų tiek esamai, tiek būsimai statybai – ji vis labiau turi būti klimatui neutrali. Todėl siekiama, paskatinti senų pastatų renovaciją, atsisakyti iškastinio kuro katilų, o iki 2050-ųjų visi nauji pastatai ES turės būti klimatui neutralūs. Tai reiškia, kad visame jų gyvavimo cikle, nuo projektavimo iki nugriovimo, turi būti skaičiuojamos ir pasiektos nulinės CO2 emisijos.

Tam pastatų projektavimo ir statybos procesų metu pasitelkiami skaitmeninio modeliavimo sprendimai, kurie suteikia galimybę pasirinkti labiausiai tvarų sprendimą ir pasiekti gerų rodiklių. Taip pat diegiami modernūs inžineriniai sprendimai, kurie užtikrina efektyvesnę pastato eksploataciją ir mažina gyventojų išlaidas. Siekiama naudoti tvarumo reikalavimus atitinkančias medžiagas, ieškoma galimybių jas pernaudoti ir pan.

Ateities pastatai turės naudoti tik atsinaujinančių šaltinių energiją, būti lengvai transformuojami ir pritaikomi besikeičiant poreikiams. 

Daugiau informacijos apie tai, kaip gyventi tvaresnį gyvenimo būdą rasite „Swedbank“ Tvarių namų gide!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.