5 patarimai, kaip greičiau įsirengti savo būstą

Nuosavas būstas daugeliui tampa didžiausiu gyvenimo pirkiniu. Šiuo metu būsto įsigijimo su paskola procesas yra skaitmenizuotas. Daugelį su tuo susijusių žingsnių nuo paraiškos pateikimo iki sutarties su banku pasirašymo galite susitvarkyti nuotoliniu būdu. Po to laukiantis įsirengimo procesas gali kelti daugiau iššūkių. Todėl pateikiame 5 patarimus, kaip savo naujus namus galite įsirengti greičiau ir patirti mažiau nesklandumų.

1. Pradėkite nuo vizijos

Pirmasis žingsnis prieš perkant medžiagas ir baldus – susikurti būsimų namų viziją. Pirmiausia apsvarstykite, koks stilius turėtų vyrauti jūsų namuose, toliau galvokite apie erdvių išplanavimą, baldų ir pagrindinių detalių pasirinkimą. 

Planuojant, kaip turėtų atrodyti būstas, verta pasinaudoti skaitmeniniais įrankiais, pavyzdžiui, tokiomis programėlėmis kaip „Planner 5D“, „HomeByMe“ ar „SmartDraw“. Be to, panašių įrankių siūlo ir didieji baldų gamintojai. 

Jei skaitmeniniai įrankiai atrodo netinkami, turėtumėte būsto planą ir preliminarų baldų išdėstymą, atsižvelgdami į visų daiktų išmatavimus, nusipiešti bent popieriuje. 

Visa tai padės įvertinti, kaip gali atrodyti būstas, kokių išmatavimų baldus pasirinkti, kaip juos geriau išdėstyti. Beje, neskubėkite rinktis aksesuarų ir smulkių detalių ar baldų, pavyzdžiui, pagalvėlių, laikiklių, krėslo ir juos nusimatykite tik pačiame paskutiniame etape.

2. Rinkite informaciją ir sudarykite biudžetą

Naujakuriams gali atrodyti, kad jie viską apgalvojo. Vėliau paaiškėja, kad jie nenumatė daugybės dalykų, pavyzdžiui, kad išsirinkta spinta yra šiek tiek per didelė ir neleis iki galo atsidaryti kambario durims ar kad trivietė sofa užims kur kas daugiau vietos svetainėje negu atrodė ją apžiūrint parduotuvėje.

Jei nesate apdailos, būsto įrengimo ar statybinių medžiagų specialistai, galite lengvai apsirikti, todėl planuojant būsto įsirengimą būtina pasitarti su šią sritį išmanančiais žmonėmis. Gera pradžia yra tiesiog pokalbis su draugais, pažįstamais ar artimaisiais, kuriems teko įsirengti nuosavus namus yra susidūrę su buto ar namo įsirengimu.

Atlikite namų darbus ir patys: pasidomėkite būsto įrengimo niuansais šiai temai skirtuose leidiniuose ar interneto forumuose. Pastaruosiuose žmonės dalijasi ne tik patarimais, bet ir skaudžiomis klaidomis, kurias padarė įsirenginėdami būstą.

Galiausiai, būsto įrengimo užduotį galite patikėti profesionaliam interjero dizaineriui. Tiesa, jo paslaugos jums greičiausiai atsieis nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų. O kadangi jau užsiminėme apie pinigus, tai kartu su savo vizija ir norais, turite nusimatyti ir tai, kiek pinigų galite skirti būsto įrengimui. Todėl iš anksto sudaryti būsto įrengimo biudžetą. 

Skaičiuojama, kad naują dalinės apdailos būstą įsirengti vidutiniškai kainuoja 200–500 eurų už 1 kv. m. Tad bendra būsto įrengimo kaina sudarys nuo keliolikos iki keliasdešimties tūkstančių eurų. Be to, suplanuotame biudžete numatykite 15–20 proc. pinigų dalį nenumatytoms išlaidoms. Jų įrengiant būstą tikrai atsiras, tad geriau iš anksto tam būti pasiruošus. Tai, kas liks įsirengus būstą, tikrai rasite, kur panaudoti. 

3. Kam patikėti būsto įrengimą? 

Nors įsirengti naują būstą greičiausiai sugebėtumėte patys, dažnai šį darbą geriau patikėti atlikti šios srities specialistams. Akivaizdu, kad įsirengiant būstą savo jėgomis, galima sutaupyti nemažą sumą pinigų. Skaičiuojama, kad darbų kaina sudaro 30–40 proc. viso būsto įrengimo sąnaudų. Beje, jei būsto įrengimu sutinka pasirūpinti būsto statytojas, jis darbams greičiausiai dar gali pritaikyti nuolaidą.

Kita vertus, tam reikia skirti labai daug laiko arba susitaikyti su mintimi, kad būsto įsirengimui savo rankomis reikės skirti pusę metų ar daugiau laiko. Ir tai ne vienintelė priežastis būsto įrengimui samdytis specialistus ar patikėti jį statybų bendrovei. 

Įsirenginėjant namus reikalingi skirtingo profilio specialistai: elektrikai, santechnikai, plytelių klojėjai ar dažytojai, kurie kur kas greičiau ir profesionaliau atliks darbus negu jūs. Be to, jei pagrindiniai darbai yra atlikti nekokybiškai, vėliau gali iškilti sunkumų bandant tinkamai pastatyti baldus ar prijungiant buitinę techniką. Įsirenginėjant savo jėgomis, kai kuriuos dalykus teks daryti pirmą kartą, tad tikimybė padaryti klaidų yra gana didelė.

Jei samdote statybininkų komandą būstui įrengti, jiems reikėtų pateikti detalų būsto įrengimo planą. Čia pravers pirmojoje dalyje išvardyti patarimai. O jei nusprendėte naudotis interjero dizainerio paslaugomis, galite su juo tartis ir dėl statybos darbų priežiūros.

4. Kai nelieka pinigų baldams

Jei nutiko taip, kad didžiąją dalį lėšų išleidote apdailos medžiagoms ir atsiskaitymui su meistrais, o baldams liko mažai pinigų, turėsite išsirinkti svarbiausius daiktus ir kurį laiką gyventi kaip minimalistai. 

Sudarykite prioritetų sąrašą ir būstą apstatinėti pradėkite nuo virtuvės, miegamojo ir vonios kambario. Tai svarbiausios erdvės, kurių neįrengus nuosavame būste gyventi bus sudėtinga. Tuo metu svetainės fotelis, TV su staliuku ar knygų lentyna gali palaukti geresnių laikų.

Jei finansinės galimybės leidžia, galite apsvarstyti vartojimo paskolą būsto įsirengimui, kuri greičiau padės užbaigti darbus ir gyventi visapusiškai įrengtame būste. Čia galite rasti skaičiuoklę, kuri padės sužinoti, kiek ir kokiomis sąlygomis galėtumėte pasiskolinti.

5. Tikėkitės nesklandumų  

Tikėkitės geriausio, bet iš anksto pasiruoškite, kad viskas nevyks sklandžiai. Todėl būsto įsirengimui pravartu numatyti ir papildomo laiko, ir papildomą biudžetą. Susidūrę su pirmaisiais nesklandumais nepulkite į paniką – jų patiria daugelis naujakurių ir tai natūralus procesas. Jei turėsite gerą planą, pasitelksite į pagalbą specialistus, atsilaikysite pagundai ir neviršysite savo finansinių galimybių, viskas galiausiai bus gerai.

Galiausia, atminkite, kad būsto įsirengimo procesas, net jei jis trunka pusę metų, yra trumpa laiko atkarpa. Juk savo būste gyvensite bent 10 metų, todėl tikrai galite pakelti tuos trumpalaikius nesklandumus vardan ilgalaikio jaukių namų pojūčio. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.