Lietuviai atsinaujina namus: ką remontuosime ir kiek išleisime?

2021-06-08

Dėl pandemijos apribojimų turėjome daugiau laiko praleisti namuose, todėl natūralu, kad dažnas ėmėme galvoti apie būsto atnaujinimą arba jo pagerinimą. Per artimiausius trejus metus namų remontą atlikti planuoja 44 proc. lietuvių, o dar 10 proc. ketina tai padaryti po ketverių metų ar vėliau. Dažniausiai nurodomas remonto tikslas – poreikis atnaujinti interjerą, taip pat siekis padidinti energinį namų efektyvumą.

  • Didesnioji dalis (35 proc.) gyventojų namų remontui planuoja išleisti iki 3 tūkst. eurų. Sumą iki 5 tūkst. eurų būsto remonto darbams yra pasiruošę skirti 21 proc. gyventojų, iki 10 tūkst. eurų ketina išleisti 14 proc., o dar daugiau nei 10 tūkst. – dešimtadalis.  
  • Pagrindinė priežastis būsto remontui – poreikis atnaujinti būsto apipavidalinimą ir interjerą. Tokį tikslą nurodo 47 proc. lietuvių.   
  • Atnaujinti dalį būsto (virtuvę, vonią ar kitas namų erdves) ketina 39 proc. respondentų, kiek mažiau (37 proc.) ruošiasi remontuoti konkrečias problemų keliančias būsto vietas. Kas trečias gyventojas nurodė norintis pagerinti savo būsto energinį efektyvumą, kas penktas − atnaujinti buitinius prietaisus.
  • Rinkdamiesi didesnio energetinio efektyvumo sprendimus, 45 proc. gyventojų investuotų į LED apšvietimą, 42 proc. apklausos dalyvių taip pat rinktųsi A ir aukštesnės energinio efektyvumo klasės buitinius prietaisus.
  • Didžioji dalis (82 proc.) sako, kad pagrindinis namų atnaujinimo finansavimo šaltinis būtų asmeninės santaupos. 13 proc. ketina skolintis iš banko, 8 proc. – iš draugų ar artimųjų.
Namų atnaujinimas


Parengta remiantis „Swedbank“ užsakymu atliktu šalies gyventojų tyrimu, kurio metu apklausti 1003 18–75 m. amžiaus gyventojai, bei „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktoriaus Tomo Puliko įžvalgomis.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.