Kas užtikrina ilgalaikę pensijų fondų grąžą?

Kas užtikrina ilgalaikę pensijų fondų grąžą?
Tomas Bakutis, „Swedbank investicijų valdymo“ fondų valdytojas
2024-07-10

Pirmąjį šių metų pusmetį vertybinių popierių rinkose vyravęs optimizmas „Swedbank“ pensijų fondų dalyviams užtikrino ir per 10 proc. siekiančią grąžą. „Swedbank“ pasirinkta strategija gyvenimo ciklo fondų lėšas nukreipti į tvarias investicijas, jų dalyviams leidžia džiaugtis ne tik trumpalaike, bet ir rinkoje pirmaujančia, stabilia ilgalaike grąža. 

Pasirinkta investavimo strategija veikia

Nuo 2019 m. investavimo strategija, nukreipta į tvarias investicijas, „Swedbank“ pensijų kaupimo klientams užtikrino ilgalaikę grąžą, kuri buvo viena didžiausių rinkoje. Visų „Swedbank“ valdomų II pensijų pakopos fondų penkerių metų rezultatai yra aukštesni nei rinkos vidurkis, o keturiose amžiaus grupėse yra aukščiausi rinkoje.

„Swedbank“ II pensijų pakopos fondų, didesnę lėšų dalį investuojančių į akcijas ir skirtų jaunesnio amžiaus klientams, penkerių metų grąža yra perkopusi 80 proc. ir patenka tarp didžiausių rinkoje

Vyresniems klientams skirtų fondų „Pensija 1968–1974“ ir „Pensija 1961–1967“ grąža siekia atitinkamai 75 proc. ir 42 proc. ir yra didžiausia rinkoje. Šių fondų uždirbta grąža rinkos vidurkį lenkia maždaug trečdaliu.

Optimizmas rinkose

„Swedbank“ gyvenimo ciklo fondų, skirtų jaunesnio amžiaus klientams, prieaugis 2024 m. pirmąjį pusmetį siekė apie 10 proc. grąžą nuo metų pradžios, vyresniems klientams skirti ir mažesne rizika investuojantys fondai per tą patį laikotarpį uždirbo 2–8 proc. grąžą. Didžiausios įtakos tam turėjo rinkose vyravęs optimizmas, susijęs su dirbtinio intelekto technologijos plėtra.

Žinoma, tai tik nedidelė kelio kaupiant senatvei atkarpa – vos 6 mėnesiai, per kuriuos kaupiantieji galėjo matyti, kaip jų sukauptos lėšos auga. Kaupimas pensijų fonduose trunka kelis dešimtmečius. Per šį laikotarpį tikėtini ne tik augimo, bet ir didesnių ar ilgiau trunkančių korekcijų etapai. 

Pavyzdžiui, nedidelė turbulencija rinkose buvo kilusi balandį, kuri lėmė ribotą indeksų korekciją. Nepaisant to, investuotojai įveikė nerimą dėl ilgiau aukštesniame lygyje išsilaikysiančių palūkanų bei jų įtakos ekonomikai, o rinkos sugrįžo į augimo fazę.

Fondų valdytojų profesionalumas ir pasirinkta investavimo strategija turi įtakos, su kokiais praradimais ar laimėjimais šias rinkų turbulencijas įveikia fonduose sukauptos lėšos. Todėl renkantis pensijų fondą, būtina įvertinti ne tik trumpalaikius, bet ir ilgalaikius rezultatus bei juos turinčias užtikrinti prielaidas.

Pasaulinių tendencijų sekimas

Mūsų valdomų pensijų fondų rezultatai atspindi pasaulines tendencijas. Remiantis Morgan Stanley duomenimis, tvariai investuojantys fondai praėjusiais metais vidutiniškai uždirbo apie 1,5 karto didesnę grąžą nei tradiciniai fondai – atitinkamai 12,6 proc. ir 8,6 proc. 

Tvarus investavimas reiškia, kad fonduose laikomas kitoks krepšelis investicijų nei bendras rinkos indeksas. Dėl to gali pasitaikyti laikotarpių, kai tvariai investuojančių fondų ir rinkos rezultatai išsiskiria.  

Kompanijos, savo veikloje neatsižvelgiančios į tvarumo kriterijus, ilguoju laikotarpiu gali susidurti su didesnėmis rizikomis dėl klimato kaitos bei visuomenės, investuotojų ir priežiūros institucijų spaudimu tobulinti veiklos modelį. Tuo metu šiandien pokyčius vykdančioms ir aukštesnių tvarumo rodiklių siekiančioms įmonėms atsivers papildomų galimybių bei palankesnės finansavimo sąlygos, kas didins jų patrauklumą investuotojų akyse. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.