„Swedbank“ tyrimas: jei būtų sutaupyta CO2, gyventojai pozityviai priimtų mažesnę investicijų grąžą

2023-12-28


Reikšminga dalis – net 48 proc. pensijai kaupiančių šalies gyventojų sako, kad jei jų investicijos prisidėtų mažinant klimato kaitą skatinančias anglies dvideginio emisijas, jie pozityviai priimtų mažesnę nei tikėtasi investicijų grąžą. Tokius duomenis atkleidžia reprezentatyvi pensijai kaupiančių šalies gyventojų apklausa. Neigiamai į tai sureaguotų tik maždaug šeštadalis.

„Pensijai kaupiantys gyventojai vertina tai, kad nukreipdami lėšas į tvariau veikiančius bei tvarius produktus ar paslaugas vystančius verslus gali netiesiogiai, tačiau reikšmingai sumažinti poveikį aplinkai. Štai, pavyzdžiui, „Swedbank“ pensijų fondų investicijų į atsinaujinančią energetiką Baltijos šalyse vertė šiuo metu sudaro daugiau nei 100 mln. eurų. Tai reiškia, kad kiekvienas pensijų fondų dalyvis prisidėjo prie strategiškai svarbios ir poveikį aplinkai mažinančios žaliosios energetikos vystymo regione“, – teigia „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis.

Neigiamai nusistačiusi – mažuma

Apklausoje dalyvavusiems gyventojams buvo užduotas klausimas, kaip jie reaguotų, jei investuotų norėdami uždirbti 10 proc. grąžą, grąža po metų sudarytų 8 proc., tačiau padėtų sutaupyti 1 toną anglies dvideginio. Tiek, kiek jo išmeta maždaug 7 tūkst. km nuvažiavęs automobilis.
 

atsakymai


Tai, kad pasidžiaugtų savo įtaka mažinant CO emisijas, net jei pelnas kiek mažesnis, nurodė 23 proc. respondentų. Ketvirtadalis teigė, kad į situaciją reaguotų neutraliai, nes jiems rūpi ir investicijų grąža, ir investicijų poveikis aplinkai.

28 proc. respondentų nurodė, kad jų reakcija būtų pozityvi, nes grąžos svyravimas – natūralus, tuo metu dėl sutaupytų CO2 emisijų jokios emocijos jie sako nejaučiantys. Tai, kad būtų nepatenkinti, pažymėjo 16 proc. respondentų, dar 8 teigė reaguojantys neutraliai, jei grąža panaši visoje rinkoje.

Geri tvarių investicijų rezultatai

Tiesa, realybėje, kaip pažymi „Swedbank“ pensijų fondų valdytojas Darius Svidleras, tvarios investicijos demonstruoja gerus rezultatus.

„Kaip parodė „Morgan Stanley“ tvaraus investavimo instituto ataskaita, 2023 m. pirmąjį pusmetį tvariųjų fondų grąžos mediana siekė 6,9 proc. ir aplenkė tradicinių fondų rezultatus, kurie sudarė 3,8 proc. Ilgalaikėje perspektyvoje – o ilgalaikiškumas ir yra vienas kertinių investavimo elementų – tvarios investicijos taip pat rodo gerus rezultatus“, – sako D. Svidleras.

Prieš kurį laiką pasaulinė tyrimų agentūra „Morningstar“ apžvelgė ilgamečius tvarių ir tradicinių fondų rezultatus. Agentūros tyrėjai nustatė, kad per 10 metų vidutinė metinė tvaraus fondo, investuojančio į dideles pasaulines įmones, grąža buvo 6,9 proc., tradiciškai investuojančio fondo grąža per metus sudarė 6,3 proc.

„Žinoma, kalbant apie investavimą, reikia turėti mintyje, kad istoriniai rezultatai savaime neužtikrina tokių pačių rezultatų ir ateityje, nes jie gali svyruoti ir būti tiek didesni, tiek mažesni. Tačiau šiandieną į tvariau veikiančius bei tvarius produktus ir paslaugas kuriančius verslus tiesiogiai ar netiesiogiai investuojantys gyventojai džiaugiasi ir grąža, ir galimybe prisidėti prie klimato kaitos stabdymo“, – komentuoja D. Svidleras.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.