„Swedbank“ valdomas pensijų fondas pripažintas geriausiu Rytų ir Vidurio Europoje

2022-12-09

„Swedbank“ valdomas pensijų fondas „Swedbank Pensija 1982-1988“ gavo geriausio Rytų ir Vidurio Europos pensijų fondo apdovanojimą. Jį skyrė leidinys „Investment&Pensions Europe“ (IPE), kuris jau kelis dešimtmečius vertina Europoje veikiančių pensijų fondų veiklą ir jų rezultatus bei teikia apdovanojimus geriausiems fondams.

 

Logo



„Šis prestižinis tarptautinis apdovanojimas patvirtina, kad „Swedbank“ pasirinkta pensijų fondų valdymo ir investavimo strategija yra veiksminga, ir kaupiantiesiems padeda pasiekti vienus geriausių rezultatų regione. Be to, nors šis tarptautinis įvertinimas yra skirtas vienam konkrečiam „Swedbank“ pensijų fondui, analogiškais principais yra valdomi visi mūsų II ir III pakopos pensijų fondai“, – sako Tadas Gudaitis, bendrovės „Swedbank Investicijų valdymas“ vadovas.
 

Apdovanojimas


 
IPE žiuri vertinimu, fondo „Swedbank Pensija 1982-1988“ išskirtinumai – pademonstruotas spartus augimas, aplenkęs kitų rinkoje veikiančių fondų rodiklius, o taip pat dinamiška gyvenimo ciklo investavimo strategija ir Jungtinių Tautų atsakingo investavimo principų integracija.
 
Vertinimo komisija taip pat atkreipė dėmesį į „Swedbank“ pastangas didinant investuojamų lėšų tvarumo profilį. Šiuo metu į aukštesnius už rinkos vidurkį tvarumo reitingus turinčias investicines priemones nukreipiama didžioji dalis „Swedbank“ valdomų II pakopos pensijų fondų lėšų.
 
Pasak T. Gudaičio, skaičiuojama, kad tikslingai pasirinktos investicijų kryptys padėjo investuojamoms lėšoms tenkančias anglies dvideginio emisijas sumažinti apie 35 proc. per 2020-2021 metus.
 
„Savo pensijų fondų lėšas siekiame nukreipti ne vien į tvaresnes investicijų priemones užsienio rinkose, tačiau taip pat ieškome, kaip išnaudoti tvarumo galimybes vietos rinkoje. Dėl to esame investavę į kelias energetikos bendroves Baltijos šalyse, kurios vysto atsinaujinančios energetikos projektus, taip pat dalį lėšų nukreipėme į miškų plėtrą“, – sako „Swedbank Investicijų valdymas“ vadovas.
 

Apdovanojimas


 
Anot T. Gudaičio, strateginis „Swedbank“ tikslas – tapti klimatui neutraliu banku iki 2050 metų, todėl ilgainiui tvarumo siekis atsispindės visose banko veiklos srityse. Be to, prieš investuodamas pensijų fondų lėšas, bankas analizuoja JAV įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ duomenis, kad būtų išvengta investicijų tose šalyse, kurios išsiskiria aukštu korupcijos lygiu, žmogaus teisių ar demokratijos pažeidimais.
 
„Swedbank“ yra didžiausias pensijų fondų valdytojas Lietuvoje. Banko II pakopos valdomų pensijų fondų turtas šiuo metu siekia apie 2,2 mlrd. eurų, o fonduose kaupia daugiau kaip 550 tūkst. šalies gyventojų. 2022 m. pavasarį „Swedbank“ gyventojams ir darbdaviams taip pat pasiūlė III pakopos pensijų fondus.
 
Daugiau apie „Investment&Pensions Europe“ apdovanojimus:
https://ipe.swoogo.com/awards-2022/winners2022

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.