GPM lengvatos pokyčiai: ką svarbu žinoti?

2024-06-25

Jei kaupėte III pakopos pensijų fonduose ar mokėjote investicinio gyvybės draudimo įmokas, iki šiol galėjote pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata ir deklaruodami pajamas kasmet susigrąžinti iki 300 eurų. Įsigaliojus Seimo priimtoms Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisoms, minėtų GPM lengvatų palaipsniui bus atsisakyta.

Kokią įtaką tai turės jau kaupiantiems III pakopos fonduose ar mokantiems investicinio gyvybės draudimo įmokas? Ką svarbu žinoti dar tik planuojantiems pradėti naudotis šiais kaupimo ir investavimo sprendimais?  

GPM lengvata galios dar 10 metų

Įstatymo pakeitimuose numatyta, kad GPM lengvatos bus atsisakoma palaipsniui ir sutartims sudarytoms iki 2024 m. gruodžio 31 d. ji galios dar 10 metų.

Jei esate sudarę investicinio gyvybės draudimo ar III pakopos pensijų kaupimo sutartį, daryti nieko nereikia, GPM lengvata įmokoms bus galima naudotis iki pat 2035-ųjų.

Kaip ir iki šiol, kasmet galėsite susigrąžinti iki 20 proc. nuo savo sumokėtų įmokų pagal turimas III pensijų pakopos ar gyvybės draudimo sutartis nuo  ne daugiau kaip 1,5 tūkst. eurų per vienus metus sumokėtų įmokų. Maksimaliai per metus susigrąžintina suma sudaro 300 eurų.

GPM lengvata pritaikoma deklaruojant pajamas ir sumokėtas įmokas už ankstesnius metus. Kokio dydžio GPM lengvata jums priklauso galima sužinoti pasinaudojus „Swedbank“ skaičiuokle.

Iš viso dar galima susigrąžinti iki 3 tūkst. eurų

Jeigu jau kurį laiką svarstėte pradėti papildomai kaupti III pensijų pakopoje ar įsigyti investicinio gyvybės draudimo paslaugą, dabar pats metas priimti sprendimą.

Sudarius sutartį iki šių metų pabaigos, valstybės suteikiama finansine paskata galėsite naudotis artimiausius dešimt metų, t.y. GPM lengvata bus taikoma įmokoms sumokėtoms iki 2034 m. gruodžio 31 d.. Per šį laikotarpį galite susigrąžinti iki 3 tūkst. eurų.

Norint susigrąžinti maksimalią GPM sumą, kaupimui III pensijų pakopoje kas mėnesį turėtų būti skiriami 125 eurai. Tokiu atveju grąžintina GPM lengvata sudarys 300 eurų per metus, o iki 2035-ųjų – 3 tūkst. eurų.

Įmokos dydį į III pakopos pensijų fondus galima pasirinkti pagal savo galimybes – ji gali būti mažesnė ar keistis laikui bėgant. Tarkime, jei kas mėnesį bus mokama 100 ar 50 eurų įmoka, susigrąžinti už metus bus galima atitinkamai 240 arba 120 eurų.

Kokia gražintina GPM suma jums priklausytų ir kiek galima sukaupti investuojant į III pensijų pakopos fondus, galima pasiskaičiuoti pasinaudojus skaičiuokle

Rekomendacija kaupti ir investuoti nesikeičia

Mokestinės lengvatos veikia kaip papildoma paskata rinktis vienus ar kitus investavimo produktus. Tačiau ir be mokestinių lengvatų ilgalaikis lėšų investavimas yra vienas iš būdų užsitikrinti didesnes pajamas senatvėje ar sukaupti svarbiam ateities tikslui.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.