Kaupimas pensijai – ilgalaikė partnerystė

2024-06-05

Kasmet dešimtys tūkstančių gyventojų automatiškai įtraukiami į kaupimą II pensijų pakopoje ar patys apsisprendžia pradėti kaupti, tad sudaro sutartis su pensijų kaupimo bendrovėmis, o visi kaupiantieji gali keisti savo kaupimo bendrovę. 

„Swedbank“ patirtis ir ilgalaikė bei sėkminga pensijų fondų veikla užsitarnavo jūsų pasitikėjimą – turime didžiausią kaupiančių pensijai dalyvių skaičių rinkoje – net 40 proc. II pensijų pakopos dalyvių kaupia mūsų valdomuose pensijų fonduose. Net 6 metus iš eilės (2018–2023 m.) į „Swedbank“ ateina daugiau keičiančiųjų kaupimo bendrovę, nei išeina į kitas kaupimo bendroves. Dėkojame už Jūsų atsakingą ir kryptingą pasirinkimą. 

Vis tik pasitaiko situacijų, kuomet II pensijų pakopos dalyviams siūloma keisti kaupimo bendrovę, žmonės sustabdomi gatvėje, pakeliui į parduotuvę ar darbą, kviečiami pasirašyti dokumentus su jais nesusipažinus ir panašiai. Tokioje situacijoje, svarbu neskubėti ir nepasiduoti spaudimui. 

Nors visų II pakopos pensijų fondų veikla Lietuvoje griežtai prižiūrima, tačiau sprendimas dėl to, kokiam valdytojui patikite savo lėšas ir būsimą pensiją, turėtų būti priimamas atlikus išsamią analizę. Taigi, į ką vertėtų atkreipti dėmesį ir apgalvoti, jei dar tik svarstote pradėti kaupti II pakopos pensijų fonduose ar jums siūloma keisti pensijų kaupimo bendrovę?

Taikomi mokesčiai

Kaupimą II pakopos pensijų fonduose, įskaitant pensijų fondų valdymo įmonių taikomus mokesčius ir nuskaitymus, reglamentuoja šalies įstatymai. Metinis turto valdymo mokestis gyvenimo ciklo fonduose taip pat yra apibrėžtas įstatymais ir negali viršyti 0,5 proc. 

Šių metų pradžioje „Swedbank“ pirmasis Lietuvoje šį mokestį sumažino penktadaliu – iki 0,4 proc. Tai mažiausias rinkoje gyvenimo ciklo fondų turto valdymo mokestis. 

Mažesni mokesčiai reiškia, kad daugiau Jūsų lėšų nukreipiama kaupimui. Vien dėl šio sprendimo šiemet „Swedbank“ gyvenimo ciklo pensijų fondų dalyviai sukaups apie 2,5 mln. eurų daugiau.

Investavimo strategija

Prieš sudarant pensijų kaupimo sutartį rekomenduojama pasidomėti fondų investavimo strategija. Galbūt kuri nors iš rinkoje siūlomų investavimo strategijų pasirodys priimtinesnė ir sutaps su jūsų požiūriu bei vertybėmis. 

„Swedbank“ tarp pensijų fondų valdytojų Lietuvoje yra didžiausias investuotojas į vietinę ekonomiką. Didžioji lėšų dalis yra nukreipta į aukštą tvarumo reitingą turinčius investavimo instrumentus bei poveikį aplinkai siekiančius mažinti verslus. 

Taigi kaupdami „Swedbank“ pensijų fonduose, Jūs prisidedate prie klimato kaitos padarinių mažinimo, švaresnės aplinkos ir kokybiškesnių gyvenimo sąlygų kūrimo, inovacijų skatinimo, vietos verslo plėtros ir darbo vietų kūrimo savo šalyje.

Palyginkite rezultatus

Prieš sudarant pensijų kaupimo sutartį verta pasidomėti rinkoje veikiančiais pensijų fondų valdytojais, jų valdomais fondais ir pasiektais rezultatais. Investavimas bei kaupimas pensijai yra ilgalaikis procesas, tad vertinant rezultatus, reikėtų vertinti ne tiek trumpojo – iki vienerių metų – laikotarpio, bet  žymiai  ilgesnio periodo fondų rezultatus. 

Nuo 2019 metų iki šių metų gegužės pabaigos, pagal investicinę grąžą „Swedbank“ rezultatai yra vieni geriausių rinkoje – 4 iš 8 mūsų pensijų fondų savo amžiaus grupėje pirmauja rinkoje. 

II ir III pakopos pensijų fondų rezultatus skelbia priežiūros institucija Lietuvos bankas čia. Svarbu nepamiršti, kad praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų.

Skirkite laiko priimti sprendimą

Pensijų kaupimo sutartį galima sudaryti, pavyzdžiui, pateikiant prašymą interneto banke ar atvykus į finansų paslaugas teikiančios įmonės skyrių ir tai iš tiesų greitas bei nesudėtingas procesas. 

Prieš priimant sprendimą dėl pensijų kaupimo, rekomenduojame skirti laiko ir pasikonsultuoti su pensijų bendrovės konsultantu nuotoliniu būdu ar gyvai. 

Pensijų kaupimo sutartis sudarant banke, skiriama pakankamai laiko susipažinti su dokumentais. „Swedbank“ specialistai neskubina klientų priimti sprendimo, siekia įsigilinti į jų poreikius ir atsakyti į visus dominančius klausimus iki dokumentų pasirašymo. 

Kaupimas pensijai yra ilgalaikis procesas, nuo kurio priklauso jūsų gerovė ateityje, tad itin svarbu pasirinkti patikimus partnerius. Tikimės, kad pateikti patarimai padės priimti apgalvotus sprendimus, o jei dar liko neatsakytų klausimų ar abejonių, kviečiame pasikonsultuoti su mūsų specialistais. 

Užsiregistruoti konsultacijai jums patogiu būdu galite paspaudę šią nuorodą.  
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.