Kiek reikia sukaupti pensijai, kad senatvėje neištiktų finansinis šokas?

2020-11-27

Siekiant užsitikrinti pakankamą pajamų priedą kartu su valstybės mokama pensija bei sulaukus pensinio amžiaus patenkinti didžiąją dalį savo poreikių, papildomai reikėtų būti sukaupus 100 tūkst. eurų siekiančią ar didesnę sumą. Nuosekliai kaupiant bent kelis dešimtmečius, iki pensijos sukaupti 100 tūkst. eurų sumą turėtų būti įgyvendinamas tikslas nemažai daliai lietuvių.

Remiantis „Sodros“ pateikiama būsimos pensijos skaičiuokle, 30 metų šalies gyventojas, kuris gauna vidutinį 900 eurų atlyginimą atskaičius mokesčius ir II pensijų pakopoje kaupia pagal formulę 3+1,5 proc., iki savo senatvės turėtų sukaupti apie 130 tūkst. eurų lėšų. Šios lėšos išėjus į pensiją užtikrins apie 500 eurų siekiantį priedą prie valstybinės pensijos.

II pensijų pakopoje sukaupus daugiau kaip 60 tūkst. eurų sumą, už 60 tūkst. eurų turėtume įsigyti anuitetą. Likusią sumą gautume kaip vienkartinę išmoką, kurią galėtume panaudoti iškart savo ar artimųjų reikmėms, atsidėti taupymui ar toliau investuoti.

Jei uždirbame mažiau arba daugiau

Kaupimas II pensijų pakopoje itin naudingas žemesnes negu vidutines pajamas gaunantiems asmenims, nes į jų pensijų fondų sąskaitą kas mėnesį pervedama santykinai didesnė paskata iš valstybės biudžeto, kuri apskaičiuojama nuo vidutinio atlyginimo šalyje. Tai per ilgesnį laikotarpį leidžia pasiekti geresnį kaupimo efektą ir sukaupti daugiau lėšų. 

Tuo metu gaunantys dideles pajamas šalies gyventojai turėtų pagalvoti apie papildomą kaupimo būdą šalia II pensijų pakopos, jeigu išėję į pensiją jie nori išlaikyti panašų pragyvenimo lygį kaip ir dirbdami. Tam reikėtų, pavyzdžiui, skirti 5–10 proc. savo pajamų kaupimui III pensijų pakopoje ar investavimui, siekiant sukaupti finansinio turto, kuriuo būtų galima pasinaudoti senatvėje.

Kiek norėtume būti sukaupę

„Swedbank“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa rodo, kad didesnė dalis lietuvių neturi tikslo sukaupti optimalią sumą, kuri galėtų padėti nepatirti smarkiai sumažėjusių pajamų senatvėje šoko. 

Papildomai savo pensijai kaupiantys šalies gyventojai dažniausiai norėtų sukaupti nuo 26 iki 50 tūkst. eurų siekiančią sumą. Tačiau nors 30 ar 50 tūkst. eurų siekianti suma iš pirmo žvilgsnio atrodo įspūdingai, išėjus į pensiją ji bus išskaidyta per keletą dešimtmečių, todėl jos efektas mėnesio pajamoms gali būti ne toks reikšmingas. 

pensijos

Banko užsakymu atliktoje gyventojų apklausoje 25 proc. respondentų nurodė, kad pensijai papildomai norėtų sukaupti 26–50 tūkst. eurų siekiančią sumą. Tuo metu 21 proc. teigė, kad juos tenkintų mažesnė, 10–25 tūkst. eurų suma. 19 proc. respondentų įvardijo didesnę, 51–100 tūkst. eurų siekiančią sumą. 

Remiantis apklausos duomenimis, daugiau kaip 100 tūkst. eurų pensijų fonde norėtų sukaupti 9 proc. gyventojų. Dažniau šį atsakymą įvardijo didesnes pajamas gaunantys respondentai ir didmiesčių gyventojai. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.