Spartus rinkų augimas didino pensijų fondų investicijų vertę

Spartus rinkų augimas didino pensijų fondų investicijų vertę
Tomas Bakutis, „Swedbank investicijų valdymo“ fondų valdytojas
2024-06-04

 

Pirmuosius penkis šių metų mėnesius vyravęs optimizmas lėmė gerus II pakopos pensijų fondų rezultatus – didesnę dalį į akcijas investavusių „Swedbank“ fondų dalyviai nuo metų pradžios uždirbo net iki 6,2 proc. siekiančią grąžą.

Augantis dalyvių skaičius, palanki situacija finansų rinkose ir pasiteisinę investavimo sprendimai lėmė, kad bendras „Swedbank“ valdomų II ir III pakopos pensijų fondų turtas kartu sudėjus gegužę pasiekė net 3 mlrd. eurų ribą. 

Optimistines nuotaikas finansų rinkose metų pradžioje lėmė lūkesčius viršiję 2024-ųjų pirmojo ketvirčio JAV įmonių pelningumo rodikliai bei dirbtinio intelekto (DI) plėtros naujienos. Ši tema išlieka aktuali ir metams įsibėgėjus – investuotojų optimizmą kursto DI technologijos plėtojimui reikalingos milžiniškos investicijos bei nuolat atveriamos vis platesnės jos pritaikymo galimybės.

Kitas reikšmingas veiksnys yra infliacija ir laukiamas bazinių palūkanų normų karpymas. Vis tik bendro kainų lygio mažėjimo tempas yra ne toks greitas kaip buvo tikimasi, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Aukštesnės palūkanų normos šioje šalyje bus matomos ilgesnį laiką nei buvo prognozuota. 

Panašu, kad investuotojai apsiprato su tokia situacija ir akcijų indeksai pamažu vėl pradėjo kopti aukštyn, prie to prisidėjo ir geri kai kurių garsių technologijų bendrovių rezultatai. Vyraujančias teigiamas nuotaikas finansų rinkose gali slopinti potencialiai galinti išaugti geopolitinė įtampa, ar prastesni nei tikimasi įmonių, ypač technologijų, pelno rodikliai.

Obligacijos išlieka gera priemone diversifikuoti bei apsaugoti investicijas nuo galimų korekcijų akcijų rinkoje. Prasidėjus bazinių palūkanų normų mažinimo ciklui, obligacijų rinkoje galima tikėtis augimo, o į jas investavusių fondų dalyviai gali tikėtis uždarbio. 

Atsižvelgdami į minėtas rinkų tendencijas, „Swedbank“ ieško patrauklių investavimo galimybių ir obligacijų, ir akcijų rinkoje. Didžiausia į akcijas investuojamo turto dalis ir toliau bus nukreipiama į JAV rinką.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.