Viskas, ką reikia žinoti apie kaupimą III pakopos pensijų fonduose

2022-05-31

Svajojant apie finansiškai ramią senatvę, papildomai kaupti pensijai būtina jau dabar. Gyventojų apklausų rezultatai rodo, kad žmonės, išėję į pensiją, norėtų gauti maždaug du kartus didesnę išmoką nei šiandien „Sodros“ mokama vidutinė senatvės pensija.
 
Norus paversti realybe gali padėti reguliarus lėšų kaupimas III pakopos pensijų fonduose. Kaupti vien II pakopoje gali neužtekti. Šiandien skaičiuojama, kad „Sodros“ pensija kartu su išmokomis iš II pakopos fondų po kelių dešimtmečių gali sudaryti apie 50 proc. iki pensijos buvusių pajamų. Kad senatvėje gyventumėte patogiai, pensija turėtų sudaryti bent 70 proc. dabartinių pajamų.
 
Pateikiame dažniausiai užduodamus klausimus apie kaupimą III pensijų pakopoje, kurie padės lengviau apsispręsti dėl kaupimo. Šioje pensijų pakopoje kaupti gali visi, nepriklausomai nuo darbo stažo, gaunamų pajamų ir per mėnesį galimos skirti sumos.

fondų tipai

Kokio dydžio įmoką turėčiau pervesti?

Rekomenduojame į III pakopos pensijų fondą pervesti 5–10 proc. dydžio įmoką nuo savo mėnesio pajamų. Tai gali užtikrinti trūkstamą dalį pajamų prie „Sodros“ pensijos ir II pensijų pakopos išmokos bei padėti pasiekti 70 proc. pajamų pakeitimo normą senatvėje. Kitaip tariant, kaupdami II ir III pakopoje galite tikėtis senatvėje gauti tokias pajamas, kurios padės užtikrinti prieš pensiją buvusį pragyvenimo lygį.

Svarbu pažymėti, kad konkretų įmokų dydį į III pensijų pakopą galite nustatyti savarankiškai ir jos gali prasidėti kad ir nuo 1 euro. Jei dar nekaupiate pensijai papildomai, tokiu atveju yra svarbiausia pradėti ir įprasti pervesti įmokas reguliariai. Reguliarus, kad ir nedidelių sumų pervedimas bei investavimas leidžia pasiekti geresnį rezultatą per ilgą laikotarpį. Įmokas galite bet kada keisti: padidinti ar sumažinti atsižvelgdami į savo galimybes. 

Ar pradėjus kaupti turėsiu nuolatos mokėti įmokas?

Pradėję kaupti III pensijų pakopoje neįsipareigojate mokėti įmokų nuolat, galimos ir vienkartinės įmokos. Tai suteikia daugiau lankstumo valdant asmeninius finansus. Vis dėlto norint pasiekti geresnį rezultatą, rekomenduojama į pensijų fondą lėšas pervesti reguliariai. Reguliarus lėšų pervedimas ir jų investavimas sumažina finansų rinkų svyravimo įtaką ir leidžia ilgainiui pasiekti vidutinei rinkoje artimą investicinę grąžą.

Kiek galiu tikėtis sukaupti?

Tai, kiek jums pavyks sukaupti, priklauso nuo trijų dalykų – pervedamų įmokų (periodinių, vienkartinių), kaupimo laikotarpio ir pensijų fondų pasiekiamos grąžos, mokesčių. Jūs kontroliuojate 2 iš 3 veiksnių ir galite pasirinkti mėnesio įmoką ir kaupimo laikotarpį. Kuo anksčiau pradėsite kaupti ir kuo didesnę įmoką paskirsite, tuo daugiau ilgainiui sukaupsite. O kaupimo efektą padidins finansų rinkų grąža, kuri ilguoju laikotarpiu, t. y. per 10-20 metų, praktiškai visada yra teigiama.

Pateikiame pavyzdį, kaip galutinė sukaupta suma gali priklausyti nuo skiriamos sumos ir kaupimo laikotarpio. Skaičiuodami darome prielaidą, kad fondo vidutinė metinė investicinė grąža sudaro 6 proc. (suskaičiuoti rezultatai nėra garantuojami).

tikėtina grąža

Kokius mokesčius turėsiu mokėti?

„Swedbank“ III pakopos pensijų fondų turto valdymo mokestis siekia 0,7 proc. ir yra vienas mažiausių rinkoje. Įmokų mokėjimas ir dalies lėšų atsiėmimas iš fondo nėra apmokestinami. Keičiant pensijų kaupimo bendrovę taikomas 0,5 proc. dydžio mokestis nuo sukauptų lėšų vertės.

Kokiomis lengvatomis galiu pasinaudoti?

Valstybė gyventojus skatina kaupti III pensijų pakopoje ir įmokoms taiko mokestines lengvatas. Kaupiantieji gali pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata ir deklaruodami pajamas kasmet susigrąžinti iki 20 proc. nuo į III pakopos pensijų fondą sumokėtų įmokų. Maksimali įmokų suma, kurią galima susigrąžinti per vienus metus, sudaro 300 eurų.

Kaip galiu atsiimti sukauptą sumą?

III pakopos pensijų fonde sukauptą sumą galite atsiimti vienkartine išmoka, kai sulaukiate amžiaus, kuris yra 5 m. iki oficialaus senatvės pensinio amžiaus. Galimas ir dalinis pensijos išmokėjimas pagal sutartyje nurodytas sąlygas. Jūsų pensijų sąskaitoje esantis pensijų turtas yra paveldimas, taip pat ir apsaugotas nuo pensijų fondo valdymo bendrovės („Swedbank investicijų valdymas“, UAB) bankroto (nes saugomas atskiroje sąskaitoje depozitoriume).

Ar galiu nutraukti III pensijų pakopos sutartį iki pensijos?

Įprastuose „Swedbank“ pensijų fonduose pensijų kaupimo sutartį galite nemokamai nutraukti bet kada. Jei pasinaudojote GPM lengvata arba įmokas mokėjo darbdavys, iš fondo atsiimamos lėšos gali būti apmokestintos gyventojų pajamų mokesčiu.

Ar galiu pakeisti III pakopos pensijų fondą?

Taip. Perėjimas iš vieno „Swedbank“ III pakopos fondo į kitą Jums nieko nekainuoja. 

Jei nusprendžiate pereiti į kitos bendrovės valdomą III pakopos pensijų fondą ir perkelti visas sukaupta lėšas, reikia pateikti atitinkamą prašymą ir naujai sudarytą sutartį. Sukaupti pinigai pervedami į fondą ir kaupimas tęsiamas kitoje bendrovėje, o sutartis esamoje bendrovėje nutraukiama. Tokiu atveju jums reikės sumokėti bendrovės keitimo mokestį, kuris sudaro 0,5 proc. nuo sukauptų lėšų vertės.

Ką reiškia, jog III pakopos pensijų fondų lėšos investuojamos remiantis tvarumo kriterijais?

Svarbu paminėti, kad kaupdami „Swedbank“ pensijų fonduose ne tik rūpinatės savo ateitimi, bet prisidedate ir prie tvaresnės aplinkos kūrimo. Mūsų valdomų pensijų fondų turtas investuojamas į verslus, atitinkančius tvarumo kriterijus aplinkosaugos, visuomenės ir valdymo srityse. Tvarios investicijos užtikrina ir didesnę grąžą – tvarumui prioritetą teikiančias įmones ir jų paslaugas palankiau vertina vartotojai, jiems kyla mažesnė reguliacinė rizika, tampa lengviau pritraukti finansavimą už palankesnę kainą. 

Noriu sudaryti III pensijų pakopos sutartį. Kaip tai padaryti?

Sudaryti pensijos kaupimo sutartį paprasta – tai galite padaryti prisijungę prie savo „Swedbank“ interneto banko paskyros. Sudarius sutartį mokamos reguliarios arba pavienės įmokos, kurios yra investuojamos, o fondų rezultatai nuolatos skelbiami „Swedbank“ svetainėje.

Pradėkite kaupti lėšas dabar ir gaukite didesnes pajamas senatvėje >> „Swedbank“ pensija
 

įspėjimas

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.