„Nepatogus kinas“ ir „Swedbank“ kviečia žiūrovus į kino programą - „Po tvarų žingsnį visų labui“

2021-10-07

Spalio 14-31 d. kino ir namų ekranuose vyksiantis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ pristato dar vieną naujieną – filmų rinkinį „Po tvarų žingsnį visų labui“. Jį sudaro filmai, kurie kviečia pasikalbėti apie tvarumą plačiau, arčiau, jautriau, keldami nepatogius, bet itin svarbius klausimus. Būtent šiam tvariam filmų rinkiniui pagrindinis festivalio ir tvarios programos partneris „Swedbank“ Lietuvoje dovanoja ypatingas peržiūras.

„Išgirdę žodį „tvarumas“, dar vis neretai jį susiauriname vien iki ekologinių klausimų – klimato kaitos, atsakingos gamybos ir vartojimo. Tačiau tai apima kur kas platesnį temų spektrą: kokybišką švietimą, lygybę, kovą su skurdu ir kitus aktualius klausimus, vedančius visaverčio tvarumo link. Tad šiemet kviesime pažvelgti plačiau. Iš ryškiausių tarptautinių festivalių atrinkome šešis tvarumą geriausiai atspindinčius filmus ir sudėjome į „Po tvarų žingsnį visų labui“ rinkinį“, – pasakoja „Nepatogaus kino“ vadovas Gediminas Andriukaitis.

Pasak „Swedbank“ Lietuvoje socialinių iniciatyvų vadovo Ernesto Ramono, įvairios tvarumo veiklos nėra tiesiog gražus priedas ar madinga tendencija, tai – būtinybė ir pokyčių siekiamybė.

„Savo veikloje mes remiamės Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslais ir nuolat ieškome būdų, kaip prisidėti prie teigiamų pokyčių įgyvendinimo. Čia „Swedbank“ ir „Nepatogaus kino“ vizija sutampa. Šia partneryste bei išskirtiniu filmų rinkiniu siekiame tvaraus dialogo visuomenėje, todėl festivalio žiūrovams dovanojame galimybę filmų rinkinį „Po tvarų žingsnį visų labui“ žiūrėti už perpus mažesnę kainą. Kviečiame ne tik žiūrėti, bet ir kalbėtis apie svarbius dalykus – drauge. Taip žengiami pirmi tvarūs žingsniai visų labui“, – sako E. Ramonas.

Programos filmai „Kovotojos“ (rež. Paola Calvo, Patrick Jasim), „Tai, kam nesiryžtame“ (rež. Bruno Santamaría) ir „Einam prie esmės“ (rež. Léa Forest) nagrinėja lyčių lygybės, įvairovės ir kovos su diskriminacija klausimus. Filmas „Bastūnai“ (rež. Elizabeth Lo) subtiliai ir metaforiškai – benamių šunų akimis – pasakoja apie būtinybę mažinti skurdą ir socialinę nelygybę. Apie žmogaus veiklos poveikį gamtai primena filmai „70/30“ (rež. Phie Ambo) ir „Iš jūros gelmių“ (rež. Robin Petré) – jie kviečia nenuleisti rankų kovojant su klimato krize ir keisti savo vartojimo įpročius. Visi tvaraus kino rinkinio filmai festivalio tinklalapyje išsiskirti specialia žyma.

Festivalis „Nepatogus kinas“ spalio 14–31 d. vyks kino teatruose, virtualioje kino salėje www.nepatoguskinas.lt ir 190–yje Lietuvos bibliotekų. Kaip ir kasmet, žiūrovai galės išsirinkti jiems palankiausią filmų žiūrėjimo būdą: įsigyti virtualų festivalio pasą į visus filmus internetu arba „Swedbank“ rinkinį keliems filmams iškart, pirkti virtualų vienkartinį ar išankstinį kino teatro bilietą. Tradiciškai, kino teatrų kasose įsigyti festivalio bilietus prieš pat seansą žiūrovai galės ir laisvos kainos bilieto principu – patys nuspręsdami, kiek gali prisidėti prie festivalio.

Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temoms, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Pagrindiniai festivalio rėmėjai – Lietuvos kino centras ir Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programa. Pagrindinis partneris – „Swedbank“.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.