Projektas „Septyniolika“: tūkstančius žmonių įtraukęs tvarumo iššūkis skačiuoja rezultatus

2021-09-20

Rugsėjo 17-ąją dieną „Swedbank“ Lietuvoje inicijuotas projektas „Septyniolika“ šiandien skaičiuoja rezultatus. Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi tikslus pristatęs ir beveik 50 000 dalyvių visoje Lietuvoje įtraukęs projektas parodė, kad kartais sudėtingomis temomis galima kalbėti paprastai, tokiu būdu pasiekiant daugiau žmonių.


Projekto metu kiekvienas norintis galėjo iš arčiau susipažinti su septyniolika Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi tikslų, kuriais siekiama darnesnės visuomenės bei švaresnės aplinkos. Tai padaryti padėjo įtraukiančios ir interaktyvios projekto veiklos. Dalyviai buvo kviečiami išbandyti maršrutą, jungiantį 17 unikalių tvarumo objektų, pasitikrinti žinias sprendžiant testus bei rinkti taškus ir laimėti prizus vasaros tvarumo žaidime. 


Klimato kaitą, lyčių lygybę, nykstančius gyvūnus ir kitas pasaulines problemas pristatęs projektas sėkmingai atkreipė visuomenės dėmesį į vis aktualesnes darnaus vystymosi ir tvaraus augimo temas. 

Nuo maisto švaistymo iki emocinės sveikatos

Per tris mėnesius projekto „Septyniolika“ dalyviai įveikė daugiau nei 5700 kilometrų lankydami Darnaus vystymosi tikslus pristatančius objektus. Tarp populiariausių buvo antrąjį Jungtinių Tautų tikslą „Be bado“ iliustruojantis menininkės J. Vaitkutės instaliacijos „Foodprint“ atvaizdas. Įsikūręs Vokiečių gatvėje Vilniuje, praeivius ir projekto dalyvius jis vaizdžiai supažindino su maisto švaistymo problema bei jos mastu Lietuvoje. 

Pasak organizatorių, dalis projekto objektų tapo neatsiejama Vilniaus miesto dalimi. Grindinio plytelė su vienaragio atvaizdu kiekvienam finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centro „Rockit“ lankytojui primena ambicingus Lietuvos startuolių bendruomenės tikslus, jų indėlį skatintinant pramonės pažangą ir tvarių technologijų plėtrą. Plytelę planuojama palikti ir projektui pasibaigus.

Taip pat miestiečiai ypač pamėgo projekto objektu tapusį „Fluxus“ tiltą per Vilnelės upę. Vilniečių pramintas „grojančiu tiltu“, jis tapo populiaria susitikimų vieta. Šiuo objektu siekta atkreipti dėmesį į trečiąjį Darnaus vystymosi tikslą – „Gera sveikata ir gerovė“. Užupio gyventojus ir svečius ramia ir atpalaiduojančia kompozitoriaus P. Kilbausko muzika džiuginantis tiltas praeiviams priminė pasirūpinti savo emocine sveikata. 

Projektui buvo panaudoti jau esami tvarumą iliustruojantys miesto objektai ir sukurta keletas naujų. Visi jie gaminti tik iš perdirbamų medžiagų, o gamybos metu sugeneruotos anglies dvideginio emisijos bus kompensuotos.

tvarumas

Dalyvių išmaniuosiuose – tvarumo viktorina

Programėlėje „17“ ir specialioje informacineje svetaine, kvietusioje pademonstruoti bei gilinti savo žinias tvarumo protmūšyje, sėkmingiausiai dalyviai atsakinėjo į klausimus apie tai kaip panaikinti badą, stabdyti maisto švaistymą bei skatinti sveikesnę mitybą. 

Anot „Swedbank“ Komunikacijos ir tvarumo tarnybos vadovo Kęstučio Vanago, projekte itin aktyviai dalyvavo ir banko darbuotojai. 

„Tai rodo, kad tvarumo idėjos, kurias siekiame skleisti visuomenėje, pirmiausiai ypač aktualios ir mums patiems. Neabejoju, kad projekto metu kiekvienas dalyvis sužinojo ir šį tą naujo, galbūt atrado kažką, ką dėl geresnės ateities gali nesunkiai daryti kasdien“, – sakė K. Vanagas.

Kartu po tvarų žingsnį visų labui

Visos septyniolika projektu pristatomų temų labai skirtingos, todėl sukurti objektus ir skleisti tvarumo žinutę iniciatoriams padėjo partneriai – įvairios nevyriausybinės ir visuomeninės organizacijos, asociacijos. 

Anot K. Vanago, jų dėka projektas sulaukė didelio susidomėjimo ir dalyvių įsitraukimo, o dirbant kartu pavyko sustiprinti senas partnerystes bei užmegzti naujų.  

„Vykdydami šį projektą pamatėme, kiek daug žmonių Lietuvoje dega tvarumo idėjomis ir nuosekliai dirba šia kryptimi. Tai dar kartą patvirtino, kad tvarumas iš dokumentų stalčiuose jau yra persikėlęs į realų gyvenimą. Labai džiaugiamės galėję suburti projekto partnerius po „Septyniolika“ skėčiu ir sulaukti jų neįkainojamos paramos. Dėkoju visiems prisidėjusiems, kad tvarumo žinia skambėtų garsiau, o darnesnė visuomenė ir švaresnė aplinka būtų vienu žingsneliu arčiau“ , – sakė K. Vanagas.

tvarumas1

Prie projekto „Septyniolika“ prisidėjo portalas „Aukok.lt“, labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“, Sveikatos apsaugos ministerijos įkurta emocinės paramos telefonu linija 1809, „Swedbank“ Finansų institutas, profesionalių moterų duomenų bazė „Profesionalės.lt“, UAB „Vilniaus vandenys“, Lietuvos švariųjų technologijų klasteris, „Swedbank“ verslumo platforma „Kiekvienas gali”, finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centras „Rockit“, socialinio verslo iniciatyva „SOPA”, susisiekimo paslaugų sistema „JUDU“, „Dėk‘ui“ butikas, Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, tarptautinė iniciatyva „River Cleanup“, VšĮ „Vilniaus miesto parkai“. Projekto partneris – Vilniaus miesto savivaldybė, informacinis partneris – naujienų portalas „Delfi“. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.