Prasideda pirmasis „Rockit Impact“ tvarumo akceleratorius

2021-03-01

Šiandien Vilniuje startuoja tarptautinis tvarumo akceleratorius „Rockit Impact“ – intensyvi keturių mėnesių programa, skirta skatinti startuolių augimą ir jau įsitvirtinusių verslo bendrovių transformaciją. Pasak akceleratoriaus organizatorių, jame dalyvaujantys startuoliai turės išskirtinę galimybę kurti ir testuoti produktus kartu su rinkos lyderiais, siekiančiais verslą plėtoti tvariai.

„Rockit Impact“ programoje dalyvauti buvo atrinkti penki startuoliai iš Lietuvos, Šveicarijos bei Švedijos, besispecializuojantys atsinaujinančios ir žaliosios energetikos, išmaniųjų miestų, agrikultūros, tvarių finansų ir kosmoso technologijų srityse. Dauguma jų jau peržengė pradinę vystymosi stadiją ir turi savų klientų.
 
Sukaupta patirtimi su startuoliais dalinsis ir naujų tvaraus verslo idėjų semsis „Swedbank“, „Elektrum Lietuva“, „Linas Agro“, „Telesoftas“ bei „Telia“.

„Rockit Impact“ organizuojančio tvarių startuolių akceleratoriaus ir fondo „Katalista Ventures“  vadovė Greta Monstavičė teigia, kad programa leis išnaudoti inovatyvių pradedančių įmonių potencialą, sustiprins jų gebėjimus ir padės atrasti naujus partnerius. 

„Startuoliai atneša naują mąstymą, technologijas, idėjas ir greitį. Verslo atstovai turi patirties, stabilų finansavimo šaltinį ir sukauptą klientų bazę. Sujungę šias dvi puses, turėsime efektyvią komandą, kuri tvariems produktams, iniciatyvoms ir idėjoms padės sklisti kelis kartus greičiau, nei veikiant atskirai“, – sako G. Monstavičė.

Akceleratorius nusitaikė į kompleksiškų iššūkių sprendimus

,Katalista Ventures“ vadovė sako, kad vienas pagrindinių programos uždavinių – bendromis jėgomis spręsti kompleksiškus tvarumo iššūkius. 

„Būtent dėl tvarumo problemų sudėtingumo siekėme į akceleratoriaus programą pritraukti įvairialypę patirtį turinčių įmonių iš skirtingų ekosistemų – energetikos, finansų, informacinių technologijų, telekomunikacijų ir agrikultūros. Tarptautinė patirtis rodo, kad taip atsiranda rezultatyvių sinergijų, todėl tikimės labai įdomių programos rezultatų“, – teigia G. Monstavičė.

Finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centro „Rockit“ vadovė Šarūnė Smalakytė antrina, kad „Rockit Impact“ akceleratorius buvo įkurtas tam, kad padėtų startuoliams ne tik kurti tvarius produktus, bet ir taikyti šiuos laikus atitinkančius darbo metodus.

„Toks tarpindustrinis bendradarbiavimas yra viena efektyviausių priemonių dalintis patirtimi ir įgyvendinti tvarumo siekius. Tikime, kad pirmojoje „Rockit Impact“ akceleratoriaus programoje dalyvaujantys startuoliai bei bendrovės paspartins sisteminius Lietuvos ir tarptautinio verslo pokyčius“, – teigia Š. Smalakytė.

„Swedbank“ drąsins veikti tvariai nuo pradžių

Vienas iš akceleratoriaus partnerių „Swedbank“ programos metu kuruos tvarių finansų temą. Startuoliams bus keliamas iššūkis sukurti produktą, kuris leistų verslo organizacijoms apskaičiuoti paliekamą CO2 pėdsaką ir pasiūlytų būdus, kaip jį sumažinti.

„Swedbank“ Lietuvoje vadovės Dovilės Grigienės teigimu, organizacija dalyvauja „Rockit Impact“ programoje, nes nori startuolius padrąsinti kurti tvarius produktus.

„Tvarumo svarba auga tiesiog geometrine progresija – šiuo metu tą labiausiai parodo diskusija apie tai, kaip visam pasauliui tvariai atsistatyti po pandemijos. Be to, prieš kiek daugiau nei metus priimtas Europos žaliasis kursas numato ambicingus tikslus ir plačią investicijų programą. Vykdyti veiklą tvariai turės ne tik dabar užgimstantys startuoliai, bet ir jau įsitvirtinusios bendrovės – būtent tam pasiruošti padės „Rockit Impact“ akceleratorius“, – sakė D. Grigienė.

Lietuvai – pirmenybė išbandyti sukurtus produktus

„Rockit Impact“ akceleratorius truks keturis mėnesius. Pirmiausia startuoliai užsiims kuriamų produktų transformacija, kad jie atlieptų partnerių iškeltus iššūkius. Tuo pačiu patiems startuoliams bus padedama strategiškai integruoti tvarumą į verslo modelį. Vėliau įmonėms bus suteikta laiko pasiruošti produktų testavimui ir surasti klientus. Paskutinis akceleratoriaus etapas skirtas bandymams realiomis sąlygomis, atsiliepimų surinkimui ir produktų tobulinimui.

Didžiausias dėmesys akceleratoriaus metu yra skiriamas pilotiniams projektams, kurie parodys realią tvarumo naudą, o pirmenybė išbandyti sukurtus sprendimus bus teikiama Lietuvos žmonėms ir įmonėms.

„Rockit Impact“ akceleratoriaus metu sukurti ar patobulinti verslo sprendimai bus pristatyti šių metų liepos mėnesį.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.