„Swedbank“ šiemet jau suteikė 410 mln. eurų būsto paskolų, beveik pusė – tvariems butams ir namams

2024-08-28

„Swedbank“ nuo metų pradžios jau suteikė daugiau kaip 180 mln. eurų paskolų A+ ir A++ energinės klasės butams ir namams įsigyti. Šių metų balandį bankui pasiūlius tvarių namų ekosistemą bei žaliąsias būsto paskolas palankesnėmis sąlygomis, tvaraus būsto finansavimas įgavo dar didesnį pagreitį. Nuo balandžio iki liepos tvariam būstui įsigyti buvo suteikta paskolų už daugiau kaip 100 mln. eurų.

„Vystytojai siūlo vis daugiau aukštos energinės klasės būstų, kurie yra patrauklus pasirinkimas gyventojams dėl mažesnių energinių sąnaudų ir išlaikymo kaštų, geresnio likvidumo ir ilgalaikės vertės. Mūsų siūloma tvarių būsto sprendimų ekosistema bei palankios finansavimo sąlygos tampa dar vienu argumentu pasirinkti būtent tokį būstą, taip prisidedant ir prie poveikio klimato kaitai mažinimo“, – sako „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato.

Į tvarų būstą kėlėsi 1367 namų ūkiai

2024 m. jau sudarytos 1367 sutartys dėl paskolos tvariam būstui įsigyti, o aukštos energinės klasės būsto įsigijimo rodikliai akivaizdžiai kilo nuo balandžio, kai „Swedbank“ pristatė tvaraus būsto ekosistemą ir pasiūlė Žaliąsias būsto paskolas palankesnėmis sąlygomis. 

Pavyzdžiui, metų pradžioje per mėnesį vidutiniškai buvo sudaroma apie 170 sutarčių dėl paskolos A+ arba A++ energinės klasės būstui įsigyti, o liepą jau išduota daugiau nei 250 tvaraus būsto paskolų.

Iš viso nuo balandžio palankesnėmis sąlygomis įsigyta 740 aukštos energijos klasės būstų už daugiau nei 100 mln. eurų. Banko duomenimis, vidutinė Žaliosios būsto paskolos suma siekia 135 tūkst. eurų, o 58 proc. įsigyto tvaraus būsto sudaro butai.

Didžioji dalis finansavimo tvariam būstui suteikiama šalies didmiesčiuose: 52 proc. finansavimo sumos skirta įsigyti nekilnojamam turtui Vilniaus apskrityje, 23 proc. – Kauno apskrityje, 16 proc. – Klaipėdos apskrityje. 

Vidutinė paskola – 100 tūkst. eurų

Iš viso per pirmus šių metų 7 mėn. „Swedbank“ finansavo gyvenamojo būsto už 410 mln. eurų, apie trečdalis įsigyto būsto yra naujos statybos.

Naujos statybos būsto paskolų segmente A+ ir A++ būsto finansavimas šiais metais sudaro apie 86 proc. ir augimas, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, siekia apie 10 proc.

Gyventojai, analogiškai kaip pernai, daugiausiai pirko butus – jų finansavimui sudaryta beveik 70 proc. sutarčių. Perkamo buto plotas vidutiniškai siekia 60 kv. metrų, namo – 145 kv. metrus.  
Vidutinė finansavimo suma, palyginti su tuo pačiu 2023 m. laikotarpiu, augo 5 proc. iki 100 tūkst. eurų. Pradinis įnašas vidutiniškai sudaro ketvirtadalį būsto kainos.

Tarp imančių būsto paskolas dominuoja 25–35 metų amžiaus gyventojai, kuriems šiemet suteikta apie 60 proc. būsto paskolų.

Antroje pagal aktyvumą vietoje yra 36–49 metų amžiaus gyventojai, kurie pasirašė maždaug trečdalį būsto paskolų sutarčių. Per 5 proc. naujų sutarčių pasirašyta su 18–24 metų amžiaus gyventojais.

Pirmaisiais metais – palankesnės sąlygos 

Žalioji būsto paskola suteikiama ne žemesnės nei A+ energinės klasės būstui įsigyti, o visus su paskolos tvarkymu susijusius žingsnius galima atlikti interneto banke. Pirmaisiais metais šio tipo paskoloms bus taikomos palankesnės finansavimo sąlygos. 

Banko pasiūlyta tvarių būsto sprendimų ekosistema taip pat apima specialius pasiūlymus būstui įsirengti, tarp jų inžinerinių ir išmanių namų sistemų, energijos gamybos iš atsinaujinančių šaltinių bei kitus banko partnerių sprendimus.

Banko būsto paskolų duomenys rodo, kad praėjusių metų pabaigoje A+ ir aukštesnės energinės klasės būstas sudarė apie 46 proc. viso finansuojamo turto. Palyginimui, 2022 m. pabaigoje ši dalis sudarė 35 proc. visų finansuotų būsto įsigijimo sandorių.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.