Pinigų mulai: kaip „lengvas uždarbis“ gali paversti sunkaus nusikaltimo bendrininkais

2022-08-24

Pavogtų ar nusikalstamoms veikoms finansuoti skirtų pinigų plovimui vis dažniau pasitelkiami vadinamieji pinigų mulai – žmonės, kurie savo banko sąskaitą už atlygį „paskolina“ pinigų išsigryninimui ar pervedimui į kitą sąskaitą. 

Į tokias sukčių pinkles gali įkliūti bet kas, tačiau paprastai pinigų mulų ieškantys sukčiai nusitaiko į pažeidžiamesnes gyventojų grupes. Labai dažnai aukomis tampa dar mokyklos suole esantys jaunuoliai ar jauni suaugusieji, neturintys pastovaus darbo ar mėginantys prisidurti prie neretai dar nedidelio studentiško atlyginimo. Taip pat – žemesnes pajamas gaunantys asmenys.

Kaip „įdarbinami“ pinigų mulai?

kaip tampama


Pasitaiko atvejų, kuomet pinigų mulais žmonės tampa sąmoningai – jie žino, kad padeda nusikaltėliams išsigryninti vogtus pinigus ar slėpti nelegaliai įgytų/nelegalioms veikloms finansuoti skirtų pinigų „pėdsaką“. Tačiau dažniausiai į šiuos spąstus sukčiai, prisidengdami darbo pasiūlymu, įvilioja nieko neįtariančius žmones.

Sąskaitų tarpininko ar apskaitininko „darbo pasiūlymų“  galima aptikti daug kur – socialiniuose tinkluose, iššokančiose reklamose internete, suklastotuose darbo skelbimuose. Savo aukoms sukčiai pasiūlymus siunčia el. paštu, žinutėmis ar netgi užkalbindami gyvai.

Prieš kurį laiką „Swedbank“ pasidalijo tikra klientės istorija, kaip ši tapo sąskaitų tarpininke ir buvo įtrauka į maždaug 2 tūkst. eurų nuostoliais pasibaigusią sukčiavimo schemą.

Radusi darbo skelbimą socialiniuose tinkluose, mergina tikėjo įsidarbinusi apskaitininke. Jos buvo prašoma į savo sąskaitą priimti „įmonės“ klientų mokėjimus ir pervesti juos į sąskaitą Maltoje. Už tokį tarpininkavimą sukčiai jai pasiūlė 10 proc. dydžio atlygį nuo gaunamų sumų. Tačiau po kurio laiko iš fiktyvios įmonės klientų ji ėmė gauti užklausas dėl negautų prekių ir netrukus suprato, kad pakliuvo į sukčių spąstus.

Verbavimo tapti pinigų mulu požymiai

požymiai


Prašymas pasinaudoti asmenine sąskaita jau savaime turėtų kelti įtarimų į tokią sukčiavimo schemą mėginamiems įtraukti asmenims: jokia patikima įmonė savo piniginėms operacijoms neieškos atsitiktinių sąskaitų tarpininkų. 

Tačiau vadinamųjų raudonų vėliavėlių čia yra gerokai daugiau. Pinigų mulus verbuojantys sukčiai žada lengvą ir greitą atlygį, nekelia jokių reikalavimų (patirties, išsilavinimo) kandidatui į „darbo vietą“, net jei pozicionuoja tai kaip apskaitininko darbą. 

Pristatoma, kad viskas, ką reikės padaryti – tai išgryninti pinigus ar atlikti bankinius pavedimus. Aukas stengiamasi įtikinti, kad tokia veikla visiškai nerizikinga, žadamas didesnis užmokestis, jei į veiklą auka įtrauks draugus

Kai tokie netikri darbo pasiūlymai siunčiami nuo fiktyvių įmonių, el. pašto adrese nenaudojamas su įmonės pavadinimu susijęs domenas. Be to, laiškuose ir žinutėse neretai gausu gramatinių klaidų.

Kodėl pinigų mulai visuomet pagaunami?

pagaunami


Pinigų mulai yra tik vienas iš didesnės sukčiavimo schemos sraigtelių. Šioje schemoje egzistuoja ir kitos aukos. Pavyzdžiui, žmonės, iš fiktyvios sukčių įmonės įsigiję prekes, kurių niekada negavo, o pinigus pervedė į pinigų mulo sąskaitą. Taip pat – asmenys, atidarę sukčių siųstą nuorodą ir praradę lėšas, kurios patenka į pinigų mulo sąskaitą. Tokie žmonės anksčiau ar vėliau kreipiasi į banką ir/arba policiją, ir šie pričiumpa savo sąskaita sukčiams pasinaudoti leidusį žmogų.

Bankai nuolat tobulina savo saugumo sistemas, kad galėtų identifikuoti neteisėtai įgytų arba nelegalioms veikloms finansuoti skirtų lėšų kelią. Tad net jei schemoje nedalyvauja kitas apgautas žmogus, tačiau pasinaudojant pinigų mulu bandoma atlikti pinigų plovimą, banko sistemos pastebi netipiškus finansinius srautus, pinigų kelionę į įtartinas sąskaitas. 

Kokios pasekmės gresia?

pasekmės


Nors pinigų mulu tapęs žmogus nėra nusikalstamos veikos organizatorius, jam taip pat gresia teisinės pasekmės. Kadangi jis tampa nusikaltimo bendrininku ir už tai gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. 

Tačiau net jei ir pavyktų išvengti teisinės atsakomybės, gresia finansinės pasekmės – sąskaitų uždarymas, sugadinta kredito istorija, panaikinta galimybė gauti stipendijas ar lengvatas.

Bet kokia finansų institucija tokį neapdairų elgesį su finansais bei pagalbą nusikaltėliams laiko itin rizikinga kliento finansine elgsena, tad savo sąskaitą nežinomų asmenų finansinėms operacijoms paskolinęs asmuo rizikuoja niekuomet ar itin ilgą laiką negauti jokių paskolų, lizingo paslaugos ar tiesiog kreditinės kortelės.

Pinigų mulus sukčiai pasitelkia tam, kad išsaugotų savo anonimiškumą vykdant nešvarias pinigines operacijas. Išaiškėjus pinigų mulo tapatybei kyla ir didelė grėsmė būti išaiškintai sukčių tapatybei. Todėl sąskaitų tarpininkui gresia į sukčiavimo schemą jį įtraukusių asmenų šantažas, grasinimai ar net fizinis smurtas. 

Galiausiai, itin smarkiai sugadinama prie nusikalstamos veikos prisidėjusio asmens reputacija, tokia situacija skaudžiai atsiliepia ir aukos psichologinei būsenai.

Kaip netapti pinigų mulu?

kaip netapti mulu


Nors greitas ir lengvas uždarbis gali vilioti, akivaizdu, kad rizikuoti neverta. Tad nuo tokių sukčių pinklių geriausiai apsaugos visiškas panašių darbo ar finansinio tarpininkavimo pasiūlymų vengimas.

Taip pat niekada neatskleiskite savo banko sąskaitos numerio nepažįstamiems asmenims, niekada neatskleiskite savo mokėjimo kortelės, internetinės bankininkystės prisijungimo duomenų. Atskleisdami tokius duomenis apskritai rizikuojate netekti sąskaitoje turimų pinigų.

Siekdami išvengti rizikos patekti į sukčių spąstus, neatsakinėkite į įtartinus el. laiškus ir žinutes, jokiu būdu neatidarinėkite jums nepažįstamų asmenų ar įmonių atsiųstų įtartinų nuorodų.

Visuomet patikrinkite viešai prieinamą informaciją apie įmonę ar asmenį, siūlantį jums darbą.

Ką daryti supratus, kad patekome į tokią sukčių schemą?

ką daryti tapus pinigų mulu


Jei, vis dėlto, susiviliojote fiktyviu darbo skelbimu ar kitaip pateiktu pasiūlymu tapti sąskaitų tarpininku ir patekote į sukčių rankas, nedelskite. Pasekmės, kurios gali laukti tapus pinigų mulu gali versti abejoti, ar verta prisipažinti. Vis dėlto, kaip minėta anksčiau, pinigų mulai  yra visuomet pagaunami, tad laikas ir delsimas tikrai nėra sąjungininkas tokioje situacijoje.

Vos supratus, kad dalyvaujate sukčių schemoje, stabdykite pinigų pavedimus ar grynųjų išėmimą iš bankomato. Nedelsdami susisiekite su savo banku ir informuokite jį apie tai.

Kreipkitės į policiją ir bendradarbiaukite su ja padedant išsiaiškinti tikruosius nusikaltėlius.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.