Patogesnis apsipirkimas internetu: patvirtinti atsiskaitymus galima ir biometriniais duomenimis 

2021-08-06

Internetu apsiperka 8 iš 10 lietuvių – 1,5 karto daugiau gyventojų nei prieš trejus metus. Nuolat augant prekybos internetu apimtims, didėja ir poreikis už pirkinius atsiskaityti patogiau. Todėl nuo šiol internete apsiperkantys „Swedbank“ klientai atsiskaitymus galės greitai ir saugiai patvirtinti biometriniais duomenimis. 

„Swedbank“ duomenys rodo, kad tapatybei interneto banke patvirtinti biometriniai duomenys naudojami vis dažniau. Pavyzdžiui, gegužės mėnesį savo tapatybę biometriniais duomenimis patvirtinti interneto banke rinkosi virš 300 tūkst. klientų. 

Net 78 proc. prisijungimui prie savo banko programėlės biometrinius duomenis naudojančių gyventojų sako, kad tai – patogesnis būdas nei kiti. 65 proc. teigia, kad tokiu būdu prisijungti yra greičiau. Taigi, galimybė atsiskaitymus už pirkinius internetu patvirtinti biometriniais duomenimis padeda sutaupyti laiko ir vis labiau populiarėjantį apsipirkimą internetu padaro dar patogesnį. 

Ką daryti, norint pirkinius tvirtinti biometriniais duomenimis?

Norint naudotis „Swedbank“ kortele atsiskaitymams už pirkinius internete, pirmiausia reikia aktyvuoti pirkimo internetu funkciją. Tą galima padaryti prisijungus prie interneto banko arba „Swedbank“ išmaniosios programėlės. 

Ką svarbu žinoti apie saugų apsipirkimą internetu?

Atsiskaitant už pirkinius internetu visuomet reikia patvirtinti savo tapatybę vienu iš šių būdų: „Smart-ID“, mobiliuoju parašu, PIN kodų generatoriumi, o nuo šiol – ir biometriniais duomenimis. Sistema automatiškai siūlys tą būdą, kuriuo naudotasi paskutinį kartą, tačiau prioritetinį tapatybės patvirtinimo būdą galima nesunkiai pakeisti pasirinkus norimą skirtuką interneto banko lange ar pagrindiniame „Swedbank“ išmaniosios programėlės lange.

Nepaisant visų banko taikomų priemonių saugumui užtikrinti, svarbu saugoti savo kortelių duomenis ir atsakingai įvertinti internetinių parduotuvių patikimumą. Tapatybės patvirtinimui naudojant „Smart-ID“ ar mobilųjį parašą, svarbu patikrinti, ar programėlės langelyje atsiradęs PIN1 kodas sutampa su atliekamo mokėjimo informacija.

Esant įtarimui, kad kažkas pasisavino kortelės duomenis, saugiausia kortelę blokuoti ir užsisakyti naują. Jeigu internetu perkama itin retai, galima aktyvuoti pirkimo internetu funkciją tik konkrečiam pirkiniui, o vėliau ją vėl išjungti.

Daugiau informacijos apie apsipirkinėjimą internetu rasite čia: https://www.swedbank.lt/private/cards/features/3dSecure

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.