UAB „Rožių imperija“

  • Pradžia: Šeimos verslas – skintų gėlių prekyba vienoje iš Vilniaus turgaviečių.
  • Dabar: Daugiau nei 20 samdomų darbuotojų.
  • Veiklos sritis: Prekyba gėlėmis.
  • Sėkmės paslaptis: Ilgametė patirtis ir nuojauta.
  • Ateities planai: Plėtra Vilniuje.

Daugiau nei tris dešimtmečius gėlių versle dirbantis vilnietis Vidmantas Gaidys, bendrovės „Rožių imperija“ vadovas, juokaudamas pasakojo, kad po tiek laiko jau būtų galima eiti ir į pensiją. Tačiau to artimiausiu metu tikrai neketina daryti, nes darbas, kurį jis dirba, labai patinka.


Verslo pradžia – Vilniaus turgavietėje

Kada tiksliai pradėjo prekiauti gėlėmis, Vidmantas jau ir nebepamena, tačiau patikina, kad tai – vienintelis darbas, kurį jis dirba jau daugiau nei trisdešimt metų.

Viskas prasidėjo nuo prekybos skintomis gėlėmis vienoje iš Vilniaus turgaviečių. Anuomet tuo užsiėmė tik šeimos nariai. Prekybai augant po kurio laiko buvo įdarbintas vienas samdomas darbuotojas. Vėliau buvo įkurta ir uždaroji akcinė bendrovė „Rožių imperija“, kurioje šiandien dirba daugiau nei dvi dešimtys darbuotojų.

Vilniuje veikianti įmonė daugiausia prekiauja skintomis gėlėmis. Vadovas pasakojo, kad prieš kelerius metus buvo pradėję prekiauti ir vazoninėmis, tačiau jos anaiptol nebuvo tokios populiarios, kaip skintos, todėl buvo nuspręsta likti prie skintų ir sezoninių gėlių prekybos.


Be patirties – sunku išsilaikyti

Kalbėdamas apie verslą, Vidmantas neslėpė, kad prekyba skintomis gėlėmis – labai sudėtingas ir subtilus verslas, kuriame labai dažnai sėkmė priklauso nuo patirties ir... nuojautos.

„Sakyčiau, kad 50 proc. sėkmės priklauso nuo patirties, kita dalis – nuojauta. Turi pajausti, kuriuo metu geriausia užsakyti gėles, kokį kiekį, iš kurio tiekėjo. Skinta gėlė – trumpo galiojimo prekė. Padarius netinkamą užsakymą, gali patirti dešimtis tūkstančių eurų nuostolių. Turiu ne vieną pažįstamą, kuris ėmėsi šio verslo ir labai greitai nugrimzdo į dugną, nes neturėjo patirties ir žinių, ką ir kaip geriausia daryti“, – dėstė V. Gaidys.

Pasidomėjus, kaip jo vadovaujamai įmonei pavyksta ne tik išlikti konkurencinėje aplinkoje, bet ir augti, Vidmantas nesudvejojęs atsako – svarbiausia yra nuoširdus ir atsakingas darbas. Jis pats dalyvauja beveik visame šio verslo procese – nuo bendravimo su tiekėjais užsienio šalyse iki gėlių parvežimo ir prekybos.

„Atrodo paprasta – išsirinkai gėlės iš tiekėjo, užsakei, parsivežei ir pardavei. Tačiau viskas vyksta visai ne taip. Jei nori, kad tavo verslas būtų sėkmingas, turi žinoti, kurios rūšies rožę ir kurį mėnesį geriausia pirkti būtent iš to tiekėjo. Tos pačios rūšies rožę kitą mėnesį jau perki iš kito tiekėjo. Taip bendrauji su šimtais tiekėjų užsienio šalyse, iš kurių skirtingais metų laikais užsakai tik vienos rūšies gėlę. O ar bent įsivaizduojate, kelių skirtingų rūšių gėlėmis mes prekiaujame? Ir kiekviena ji – individuali, mus pasiekianti skirtingais keliais. Kai savo darbui skiri tiek daug laiko ir dėmesio, tada ir sekasi verslas“, – kalbėjo Vidmantas.


Planuose – verslo plėtra

Paklausus įmonės vadovo, kaip atrodo jo darbo diena, Vidmantas nusijuokia: „Tiksliau būtų klausti, kaip atrodo darbo diena, vakarai, naktys ir savaitgaliai. Šiame versle negalime sau leisti apsibrėžti darbo valandų. Juk gėlės klientams reikalingos per šventes, vakare, einant į gimtadienį ar pasimatymą, savaitgaliais. Tuomet dirbame ir mes. Taip jau išeina, kad mes savo artimuosius sveikiname paskutiniai, bet smagu, kai tavo verslas teikia džiaugsmo kitiems“.

Ir nors vadovas pripažįsta, kad gėlių verslas sudėtingas ir reikalaujantis daug dėmesio, tačiau tikina niekuo kitu nenorėtų užsiimti.

„Visada sakau, kad reikia daryti tai, ką geriausiai išmanai. Kadangi aš pats kituose darbuose neturiu tiek daug patirties ir žinių, tai ir dirbu šiame versle“, – juokavo vadovas, čia pat pridurdamas, kad savo darbą jis labai mėgsta ir jau galvoja apie plėtrą.

Pasak Vidmanto, kol kas svarstoma apie plėtrą Vilniuje. Kiti miestai kol kas nevilioja, nes bendrovė neturėtų patikimo žmogaus, kuris galėtų tinkamai prižiūrėti verslą nuo A iki Ž.


Apie laimėjimą dar negalvojo

UAB „Rožių imperija“ yra viena iš įmonių, kuri laimėjo 4 tūkst. Eur piniginį prizą „Swedbank“ projekte smulkiajam verslui „Kiekvienas gali būti didelis“. Kaip teigė įmonės vadovas, šiuo laimėjimu visi labai džiaugiasi, tačiau kol kas neturėjo laiko pagalvoti, kur galėtų panaudoti piniginį prizą.

„Dalyvauti šiame projekte sugalvojome ekspromtu ir, atrodo, kad toks sprendimas pasiteisino. Apskritai, esame atviri įvairioms iniciatyvoms, todėl labai džiaugiamės, kad šiame projekte galėjome ne tik pristatyti savo verslą, bet ir tapome vieni iš nugalėtojų. Neabejoju, kad ir ateityje dalyvausime šiame ar panašiame projekte. Juk nauda verslui – akivaizdi“, – džiaugėsi įmonės vadovas V. Gaidys.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.