6 Baltijos šalių festivaliai, kuriuos verta aplankyti

Išgirdus žodį „festivalis“, paprastai kyla asociacijos su tokiais grandioziniais renginiais kaip „Positivus“, „Summer sound“, „Weekend“ ir kitais. Tačiau Baltijos šalyse vyksta ir kitų – nedidelių, bet ypatingų festivalių. Nors lankytojų jie sulaukia ne tiek gausiai, tačiau yra ne mažiau verti dėmesio.

Latvijoje

„Tinte“ muzikos festivalis

Kur: Valmiera

Kada: liepos 13 d.

Pagrindiniai dalyviai: Busulis, „Carnival Youth“, „Triana Park“.

Daugiau informacijos: http://www.barstinte.lv

Muzikos baro „Tinte“ organizuojamas festivalis jau antrus metus iš eilės drebins Valmiermuižą. Populiarusis Valmieros muzikos baras kasmet švęsdavo savo gimtadienį surengdamas įspūdingą vakarėlį, kuriame grodavo įvairių žanrų muzikos atlikėjai. Pernai „Tinte“ kiemelis ir Valmieros Turgaus aikštėje įsikūrusi scena jau tapo per maži, tad vakarėlis persikėlė į Valmiermuižą. Po šios šventės lankytojai nedvejodami pareiškė: „Tai nebe gimtadienis, o festivalis!“ Taip audringas gimtadienio vakarėlis virto ambicingu festivaliu.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas šeimoms su vaikais – juos festivalis kvies 12–18 val. apsilankyti nemokamai. Greta įvairių pramogų, kūrybinių dirbtuvių ir kitų įdomių veiklų grupė „Very Cool People“ surengs programą „Pa Circle“ su Kristīne Prauliņš, Ansis ir reperiu Edavārdi.

Jeigu norėsite likti festivalio teritorijoje po 18 val., reikės įsigyti bilietą.

Senosios muzikos festivalis „VIVAT Curlandia!“

Kur: Bauskė

Kada: liepos 20–21 d.

Pagrindiniai dalyviai: RUMORUM (Šveicarija), ELOQVENTIA (Ispanija), Romina Basso (mecosopranas, Italija), Alberto Mesirca (gitara, Italija)

Daugiau informacijos:  http://www.earlymusic.lv/earlymusic_latv/Labdien.html

Jau ketvirtą kartą Bauskės pilį, Bauskės kultūros centrą ir Bauskės bažnyčią užlies senosios muzikos garsai. Atlikėjai iš Latvijos, Lietuvos, Šveicarijos, Austrijos, Ispanijos, Italijos, Rusijos ir Nyderlandų gros viduramžių, renesanso ir ankstyvojo baroko muziką. Festivalio puošmena taps Marco da Gagliano operos „Dafnė“ (1608) spektaklis žvakių šviesoje – visai kaip senovėje!

Prie „Vivat Curlandia!“ festivalio muzikinės programos derės ir aplinka: senovinė muzika bus atliekama autentiškais instrumentais, atlikėjai vilkės istorinius kostiumus, atitinkamos bus ir pasirodymų vietos ir atmosfera. Tad lankytojai tarsi persikels laiku į senovę ir, apsupti mistiška praeitimi dvelkiančios atmosferos, galės mėgautis muzika.

Festivalį organizuoja žymiausias Latvijos senosios muzikos atlikėjas Māris Kupčs drauge su Bauskės pilies muziejumi ir Bauskės kultūros centru. Dviejų dienų programoje – net 11 įvairių muzikinių renginių, pradžiuginsiančių visus, kuriems smalsu pažinti viduramžių, renesanso ir ankstyvojo baroko muziką, meną, drabužius.

III Tarptautinis operetės festivalis

Kur: Ikškilė

Kada: liepos 12–14 d.

Pagrindiniai dalyviai: Sonora Vaice (sopranas), Emīls Kivlenieks (tenoras), Nauris Indzer (baritonas)

Daugiau informacijos: http://www.operetesfonds.lv/news/julija-ikskile-norisinasies-tresais-stvalliskais-operetes-festivals


Operetės festivalis prasidės koncertu „Aš vėl tai sakau!“. Ikškilės evangelikų liuteronų bažnyčioje vyksiančiame koncerte dalyvaus smuikininkas Raimonds Ozols, dainininkė Kristīne Prauliņa ir Rygos Gospelo choras, operetės teatro solistės Rūta Martinova (sopranas), Elīna Avotiņa (mecosopranas) ir Daiņa Kalnača (tenoras), pianistė Agija Ozolina-Kozlovska.

Šeštadienį (liepos 13 d.) Ikškilės savivaldybės salė taps kino teatru „Operetta Time“ – nuo vidurdienio čia rodomi skirtingų laikotarpių ir stilių filmai atskleis operetės žanro žavesį, istoriją ir įvairovę. 

Festivalis tradiciškai nušvies operetės istoriją ir ateitį. Šeštadienio pavakarę Ikškilės savivaldybės salėje vyks renginys, skirtas kompozitoriaus, dirigento, pedagogo, profesoriaus Mendelio Bašo 100-osioms gimimo metinėms paminėti ir pirmajai originaliai XXI a. latvių operetei „Trys žvaigždės. Zigfridas“ aptarti. 

Trečiojo tarptautinio operetės festivalio kulminacija įvyks šeštadienio vakarą. Scenoje po atviru dangumi skambės gražiausios operečių melodijos, kurias atliks solistai iš Austrijos ir Lietuvos teatrų, dainininkai iš Italijos ir Izraelio bei latvių mylimi solistai Sonora Vaice, Nauris Indzeris, Emīls Kivlenieks, Laura Purena, Irma Pavāre, o muzikos žavesį scenoje dar labiau sustiprins operetės šokėjai. Solistams pritars Latvijos operetės teatro orkestras, diriguos Atvars Lakstīgala. Vakarą vainikuos Valsų vakaras – orkestras iki vidurnakčio pakvies valandai įsisukti į šokių sūkurį, skambant melodingiems Johanno Strausso valsams ir polkoms. 

Sekmadienį veiklos turės ir mažieji muzikos mėgėjai. Nuo vidurdienio Ikškilės vidurinė mokykla taps tikra teatro laboratorija, pakviesiančia į nuostabią pramogą „Statykime OPERETĘ!“. Drauge su operetės teatro artistais vaikais kurs ir pastatys savo operetę!

Estijoje

Viljandžio tautinės muzikos festivalis

Kur: Viljandis

Kada: liepos 25–28 d.

Pagrindiniai dalyviai: „Angus“, „April Verch“, Lena Jonsson Trio

Daugiau informacijos: https://www.bilesuserviss.lv/lat/biletes/muzika/tautu-muzika/viljandi-folk-music-festival-2019-festival-pass-271338/

Kasmet liepos mėnesį ant Viljandžio piliakalnio ir miesto centre vyksta ypatingas renginys – tautinės muzikos festivalis. Jo istorija skaičiuojama nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžios, kai po Nepriklausomybės atgavimo labai svarbi tapo tautinė savivoka, senosios tradicijos, paveldas. Festivalio tikslas –  prabėgusių šimtmečių vertybes pritaikyti šiuolaikiniam gyvenimo būdui: prikelti tradicijas naujam gyvenimui, sustiprinti tautinės tapatybės suvokimą, puoselėti tradicinę muziką ir gimtąją kalbą.

​​​​​​​Viljandžio tautinės muzikos festivalio lankytojas – linksmas, smalsus, daug kuo besidomintis, jaunatviškas žmogus, kuriam svarbu pažinti aplinką, kurioje gyvena. Taip pat jam smagu pajusti festivalio atmosferą! Viljandžio tautinės muzikos festivalis yra tarp didžiausių šio žanro renginių Baltijos ir Šiaurės šalyse, kasmet sulaukiantis apie 26 000 lankytojų.

Festivalio metu 4 dienas skambės tautinė muzika, 9 scenose įvyks net 110 koncertų.

Hapsalu senosios muzikos festivalis

Kur: Hapsalu

Kada: liepos 25–28 d.

Pagrindiniai dalyviai: „Camerata Øresund“, ansamblis „Floridante“, „Graindelavoix“

Daugiau informacijoshttps://www.studiovocale.ee/en/

Hapsalu senosios muzikos festivalis, nuo 1994 m. vykstantis viename gražiausių Vakarų Estijos kurortų, rikiuojasi greta žymiausių Estijos festivalių ir sulaukia daugybės gerai žinomų Europos muzikantų dėmesio. Festivalio renginiai suvienija geriausius Estijos muzikos atlikėjus ir kolegas iš visos Europos – bendradarbiaudami jie prikelia gyvenimui senąją muziką ir klausytojams suteikia neužmirštamų įspūdžių. Festivalio renginiai vyksta puikiai tokiems koncertams tinkančioje Hapsalu katedroje, taip pat Šv. Jono bažnyčioje ir kitose vietose.

„Rock in Haapsalu“

Kur: Hapsalu

Kada: liepos 19–20 d.

Pagrindiniai dalyviai: Katie Melua, Jurga Šeduikytė, Chris De Burgh, James Morrison

Daugiau informacijos: https://rockinhaapsalu.ee/?lang=en

Festivalio scenoje spindės žymūs atlikėjai, kurių pasirodymai suteiks jums neužmirštamų emocijų. „Rock in Haapsalu“ vyksta įspūdingame Estijos mieste tarp, ko gero, labiausiai legendomis apipintų senovinės pilies sienų. Festivalis – puiki proga geriau pažinti ir Hapsalu miestą, ir jo apylinkes.

Kasmet „Rock in Haapsalu“ stebina lankytojus atlikėjų įvairove – čia svečiavosi tokios įžymybės kaip Robert Plant, Uriah Heep ir daug kitų. Gyvai išgirsti pirmojo ryškumo žvaigždes turėsite galimybę ir šiemet.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.