Kaupiantieji gyvenimo ciklo fonduose suskaičiavo: uždirbo virš 8 proc. siekiančią grąžą

Prieš kiek daugiau nei metus „Swedbank“ pristatyta II pensijų pakopos naujovė, gyvenimo ciklo fondai, juos pasirinkusiems šalies gyventojams jau uždirbo nuo 5 iki 8 proc. siekiančią grąžą. Gyvenimo ciklo fonduose iš viso pasirinko kaupti daugiau kaip 53 tūkst. „Swedbank“ klientų, kurių šiuose fonduose turimo turto vertė š.m. kovo mėnesį siekė apie 105 mln. eurų. Gegužės mėnesį gyvenimo ciklo fonduose pradės kaupti ir visi tradicinių „Swedbank“ pensijų fondų dalyviai.

„Gyvenimo ciklo investavimo strategija paremtus fondus pristatėme pirmieji rinkoje, ir ši kaupimo priemonė sulaukė didelio susidomėjimo tarp šalies gyventojų, aktyviai besirūpinančių didesnėmis pajamomis išėjus į pensiją. Šie pensijų fondai jau spėjo atlaikyti finansų rinkų išbandymą – nuosmukį praėjusių metų pabaigoje, kurį vėliau pakeitė spartus rinkų atsitiesimas“, – sako „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis.

Pasak T. Gudaičio, tinkamai pasirinkta gyvenimo ciklo fondų valdymo strategija leido išnaudoti pakilimo momentą finansų rinkose šių metų pradžioje ir uždirbti teigiamos grąžos visiems šių fondų dalyviams.

Didžiausią apie 8 proc. sudariusią grąžą nuo fondų įsteigimo pradžios atnešė jauniausiems II pensijų pakopos dalyviams skirtas fondas „Pensija 1996–2002“. Kiti gyvenimo ciklo fondai „Pensija 1989-1995“, „Pensija 1982–1988“, „Pensija 1975–1981“ ir „Pensija 1968–1974“ fiksavo 7 proc. siekiančią grąžą.

Tuo metu vyresnio amžiaus kaupiantiesiems skirtas fondas „Pensija 1961–1967“, kurio didesnė investicijų dalis yra nukreipta į saugesnes priemones, nuo įsteigimo pradžios uždirbo apie 5 proc. siekiančią grąžą.

Prie didesnės šių fondų grąžos prisidėjo ir palankus šio tipo fondų valdymo mokestis, sudarantis 0,75 procento, kuris yra mažiausias rinkoje tarp analogiškų fondų.

Gyvenimo ciklo investavimo strategija paremti fondai išsiskiria tuo, kad investicinė rizika bėgant laikui peržiūrima ir nuosekliai mažinama. Patiems kaupiantiesiems dėl to nereikia atlikti jokių aktyvių veiksmų – jie visą laiką gali būti tikri, kad lėšas savo senatvei kaupia pagal jų amžių atitinkantį rizikos profilį.

Kaip yra parodžiusi „Swedbank“ užsakymu atlikta apklausa, tik 18 proc. II pensijų pakopos dalyvių iki šiol galėjo įvardyti savo pensijų fondo investavimo strategiją ir prisiimamą investicinę riziką. Be to, keisdami pensijų fondus kaupiantieji gana dažnai pasirinkdavo neteisingai: rinkdavosi per daug konservatyvius fondus ir taip sumažindavo tikėtiną investicijų grąžą, arba rinkdavosi į akcijas orientuotus fondus ir rizikuodavo netekti dalies sukauptų lėšų prieš išeidami į pensiją.

Nuo šių metų pradžios įsigaliojusi pensijų reforma numato, kad visos II pensijų pakopos fondus valdančios bendrovės privalo įsteigti gyvenimo ciklo investavimo strategija paremtus fondus ir į juos perkelti visų kaupiančiųjų lėšas.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.