Europos Sąjunga skirs 123 mln. EUR smulkių Baltijos šalių įmonių finansavimui

Europos investicijų fondas (EIF) ir „Swedbank“ pasirašė mikrofinansavimo priemonės susitarimą, kuriuo pagal ES užimtumo ir socialinių inovacijų programą (EaSI) siekiama remti labai smulkias Estijos, Latvijos ir Lietuvos įmones.


Europos Komisijai suteikus finansinę paramą, o Europos investicijų fondui garantiją, „Swedbank“ per ateinančius trejus metus labai smulkioms Baltijos šalių įmonėms galės pasiūlyti iki 123 mln. EUR. Susitarimą taip pat remia Europos strateginių investicijų fondas (ESIF), kuris yra itin svarbi „Investicijų plano Europai“ dalis.


Už užimtumą, socialinius reikalus, įgūdžius ir darbuotojų judėjimą atsakinga Europos Komisijos narė Marianne Thyssen teigė: „Pasitelkdamas ES finansavimo priemonę „Swedbank“ Baltijos šalyse padidins labai smulkių įmonių, bei be kita ko, jaunųjų verslininkų galimybes gauti lėšų. Šiomis galimybėmis galės pasinaudoti apie 5 000 smulkiųjų įmonių Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Ši finansinė parama rodo, kad Europos Komisija yra visapusiškai pasiryžusi skatinti užimtumą Europoje“.


„Būdami vietinis bankas dešimtims tūkstančių įmonių Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje džiaugiamės, kad galime suteikti galimybę labai smulkioms įmonėms naudotis reikiamomis kapitalo investicijomis. Džiaugiamės, kad pavyko susitarti dėl didžiausios regione EaSI garantijos ribos. Ši garantija reiškia, kad daugiau kaip 5 000 smulkiųjų įmonių Baltijos šalyse galės gauti lėšų palankiomis sąlygomis. Priemonė yra būtina siekiant užtikrinti tvarią ekonomikos plėtrą regione“, – sakė „Swedbank“ Baltijos bankininkystės vadovė Charlotte Elsnitz.


EIF Integracinio finansavimo padalinio vadovas Peras Erikas Erikssonas pridūrė: „Mums malonu pranešti, kad su „Swedbank“ pasirašėme šią naują EaSI garantijos sutartį, ji yra itin reikalinga, kadangi siekiame toliau skatinti smulkiųjų verslininkų rėmimą visose Baltijos šalyse. EIF garantija padės paremti smulkiąsias įmones, kurioms gali būti sudėtinga gauti reikalingų lėšų plėtoti jų verslui“.


Finansavimą pagal EaSI paramos labai smulkioms įmonėms priemonę „Swedbank“ planuoja pradėti 2018 m. kovo mėn.


Apie EIF

Europos investicijų fondas (EIF) yra Europos investicijų banko grupės dalis. Pagrindinis EIF uždavinys – remti labai mažas, mažas ir vidutines Europos įmones, padedant joms gauti finansavimą. EIF kuria ir plėtoja rizikos ir augimo kapitalą, garantijas ir mikrofinansavimo priemones, specialiai skirtas šiam rinkos segmentui. Vykdydamas šį uždavinį EIF skatina siekti ES tikslų remti inovacijas, mokslinius tyrimus ir plėtrą, verslumą, augimą ir užimtumą.


Apie EaSI

Europos Komisijos užimtumo ir socialinių inovacijų programa (EaSI) siekiama padėti siekti ES tikslo užtikrinti didelį užimtumą, tinkamą socialinę apsaugą, kovoti su socialine atskirtimi ir skurdu ir gerinti darbo sąlygas. EaSi garantijų priemonę 2015 m. birželio mėn. pradėjo įgyvendinti Europos Komisija, ją administruoja EIF.


Pagal šią priemonę teikiama parama finansų tarpininkams, siūlantiems mikrokreditus verslininkams arba lėšas socialinėms įmonėms. Priemone siekiama didinti pažeidžiamų grupių, norinčių steigti arba plėsti verslą, ir labai mažų įmonių galimybes gauti mikrofinansavimą. Tam teikiami ne didesni kaip 25 000 EUR kreditai. Be to, tai pirmas kartas, kai Europos Komisija padeda socialinėms įmonėms investicijomis, siekiančiomis 500 000 EUR. Mikrofinansavimo ir socialinio verslumo parama šiuo metu įgyvendinama pagal EaSI garantijų priemonę, kuria finansų tarpininkams sudaromos sąlygos užmegzti ryšius su smulkiaisiais verslininkais ir socialinėmis įmonėmis, kurie kitaip nebūtų galėję gauti lėšų dėl su jais susijusios rizikos.


Apie Investicijų planą Europai

„Investicijų planas Europai“ (J.-C. Junckerio planas) yra vienas svarbiausių prioritetinių ES planų, kuriuo siekiama skatinti investicijas, kurti darbo vietas ir skatinti augimą, šalinant kliūtis investicijoms, didinant investicinių projektų matomumą ir teikiant jiems techninę paramą, taip pat sumaniau naudojantis esamais ir naujais finansiniais ištekliais. Turėdami Europos strateginių investicijų fondo (ESIF) garantijas, EIB ir EIF gali prisiimti didesnę dalį projektų rizikos, ragindami juose dalyvauti privačius investuotojus.


Europos Parlamentas ir valstybės narės 2017 m. gruodžio mėn. susitarė pratęsti ESIF veiklą ir padidinti finansavimo pajėgumą. Nuo 2018 m. vasario mėn. pagal J.-C. Junckerio planą siekiama sutelkti daugiau kaip 264 mlrd. EUR investicijų visoje ES.


Daugiau informacijos:

Apie ES užimtumo ir socialinių inovacijų programą (EaSI): http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1081

Apie EIF veiklą: http://www.eif.org/what_we_do/efsi/index.htm

Apie Investicijų planą Europai (J.-C. Junckerio planas): https://ec.europa.eu/commission/priorities/jobs-growth-and-investment/investment-plan-europe-juncker-plan_lt

Apie ESIF veiklą: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-5169_lt.htm

 

European Commission

EIF

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.