25 patarimai, kaip sutaupyti per Kalėdas

Kalėdos – tai viena gražiausių ir džiaugsmingiausių švenčių metuose, kai susitinkame su artimaisiais ir dalijamės džiaugsmu bei dovanomis. Tačiau būtent dovanų pirkimas dažnai pareikalauja nemenkų išlaidų ir gali sukelti visai nereikalingo streso. Šių, nevisai džiaugsmingų šalutinių efektų ir nereikalingų rūpesčių galima lengvai išvengti. Vadovaujantis šiais paprastais ir įžvalgiais patarimais šventės jūsų nebeužklups „netikėtai“.

1.    Pradėkite ruoštis kaip įmanoma anksčiau. Pora mėnesių, pusė metų ar dar net sausiui nepasibaigus – kuo anksčiau pradėsite galvoti apie kitas Kalėdas, tuo lengviau bus ir jums, ir jūsų piniginei. Net jei ir atrodo, kad Kalėdos dar toli, o sausio mėnesį visai nesinori apie jas galvoti, pasidairykite po išpardavimus – gal kitąmet norėsite naujų eglutės žaisliukų? Gal pats laikas kasmet nebepirkti gyvos eglutės ir investuoti į dirbtinę? O gal nebeliko Kalėdinių dovanų pakavimo priemonių? Pirkdami šiuos teminius atributus sausio mėnesį per išpardavimus galite nemažai sutaupyti, o atėjus kitam šventiniam periodui džiaugsitės, kad kai kuriais dalykais jau pasirūpinote.

2.    Planuokite. Ankstyva ruoša ir planavimas čia eina koja kojon, juk Kalėdos būna kasmet, bet mūsų pinigines dažnai užklumpa „netikėtai“. Todėl gražiausiai metų šventei ruoškitės iš anksto – planuokite būsimas išlaidas ir pasistenkite sutaupyti reikiamą sumą dar iki gruodžio. Kuo anksčiau pradėsite taupyti, tuo lengviau bus ją sukaupti.

3.    Dovanų biudžetas. Dar vienas pagalbininkas planuojant – iš anksto numatytas dovanų biudžetas. Sudarykite sąrašą žmonių, kuriems norėsite teikti dovanas. Pagalvokite ką galėtumėte jiems padovanoti, o sąraše greta vardų pasižymėkite planuojamą dovaną ir pinigų limitą jai. Tai padės ne tik numatyti ir protingai suplanuoti Kalėdinių dovanų biudžetą, bet ir palengvins procesą vėliau bandant sugalvoti kokias dovanas kam dovanoti.

4.    Suma. Per Kalėdas dovanomis norisi apipilti visus šeimos narius, draugus, pažįstamus ar net augintinius. Kuo brangesnis ir artimesnis mums žmogus, tuo brangesnę dovaną norisi padovanoti, bet... Kiek galite sau leisti per šias Kalėdas, turi padiktuoti jūsų finansai. Įvertinę būtinas gyvenimo išlaidas, trumpalaikius ir ilgalaikius finansinius įsipareigojimus, apskaičiuokite, kiek lieka laisvų pinigų šventėms. Nesijauskite įpareigoti dovanoti brangias dovanas – atminkite, kad artimiesiems svarbesni geri jūsų norai, o ne piniginė daikto vertė.

5.    Apsipirkimas. Dovanų (ypač didesnių pirkinių) dairykitės iš anksto – nors gruodžio mėnesį skelbiama nemažai akcijų, dažniausiai viskas kainuoja kiek brangiau nei kitus 11 metų mėnesių, nes pamiršusiųjų pasirūpinti dovanomis iš anksto visada bus. Palyginkite tų pačių prekių kainas skirtingose prekybos vietose – nustebsite, kaip jos gali skirtis.

6.    Nepamirškite internetinių parduotuvių. Neretai esame užliūliuojami šventinių vitrinų ir prabangių parduotuvių, tačiau kartais protingesnis sprendimas yra apsipirkti internetu. Ir ne vien todėl, kad tai daryti galite net sėdėdami ant savo sofos ir išvengdami minių, bet ir dėl to, kad internete dažnai galite rasti tas pačias prekes geresnėmis kainomis ir sutaupyti ne tik pinigų, bet ir brangaus laiko.

7.    Dovanų spintelė. Jei dovanomis rūpinatės iš anksto, pamatę prekę su nuolaida ar potencialią dovaną pažymėtą „2 už 1 kainą“, įsigykite ir tokius pirkinius kaupkite savo dovanų spintelėje. Jos turinys vėliau sutaupys daug pinigų ir laiko. Čia didžiulę naudą įgauna ir jau sudarytas dovanų idėjų sąrašas – jei kuri iš jūsų sugalvotų dovanų nukainuojama, griebkite ją! Tik būkite racionalūs, atsižvelkite į savo surašytų žmonių ir dovanų sąrašą – nepirkite kelių dovanų tam pačiam žmogui ar dviejų prekių tik todėl, kad „2 už 1 kainą“. Jei antrojo nepanaudosite kitai dovanai ar sau, pirkite tik vieną. Vien todėl, kad „pigiau“ nereikia įsitraukti į vartotojiškumo sūkurį. Tad pirkite atsakingai ir stebėkite, kad spintelė nevirstų spinta.

8.    Prasmingas sprendimas. Sutaupyti taip pat galite dovanodami vieną dovaną šeimai, užuot apdovanoję kiekvieną šeimos narį atskirai. Dovana šeimai galėtų būti, pavyzdžiui, stalo žaidimas, subursiantis ne tik visą šeimą, bet ir draugus.

9.    Slaptas Kalėdų senelis. Galite sukurti naują šeimos ar draugų būrio tradiciją ir taktiškai užkirsti kelią beprasmiam masiniam dovanų pirkimui. Pavyzdžiui, slaptas Kalėdų senelis: iš visų draugų ar šeimos narių sąrašo kiekvienas išsitraukia tik vieną vardą to, kuriam šiemet pirks dovaną. Taip vienam žmogui reikės nupirkti tik vieną dovaną. Nustatykite visiems prieinamą dovanos biudžetą. Galite apsikeisti ir ne dovanomis, o gražiais pažadais, arba inicijuokite keitimąsi savo padarytais ar nenaujais daiktais – tai ne tik paskatins kiekvieno išradingumą, bet ir padarys jūsų Kalėdų šventę nepaprastą.

10.    Galvokite! Sudarę sąrašą žmonių, kuriems planuojate dovanoti dovanas, pagalvokite, ar tikrai reikia visiems pirkti dovanas? Galbūt mokate piešti, lipdyti, kurti eiles, o gal galite iškepti sausainių, padovanoti savo gamybos uogienės ar numegzti šaliką? Laiko dar yra, prisiminkite rankdarbius – tendencija ne pirkti, o gaminti tvarias dovanas kasmet populiarėja, tad pagalvokite, ką galėtumėte sukurti ar pagaminti šiemet.

11.    Dovanokite nematerialias dovanas. Galbūt šeimoje ar draugų rate turite gyvūnų mylėtojų, kurie būtų maloniai nustebinti, jei už juos paaukotumėte gyvūnų prieglaudėlei? Auka gali būti ir ne piniginė: daug prieglaudų mielai priima gyvūnų maistą ar kitus reikmenis, tad galite nupirkti šių reikmenų ir su šios dovanos gavėju kartu nuvykti jas įteikti. O gal kai kuriems iš jūsų artimųjų už materialią dovaną svarbesnis jūsų laikas kartu? Galite nusivesti juos šventinės vakarienės ar kitaip turiningai praleisti laiką kartu, pavyzdžiui, kine, koncerte ar muziejuje.

12.    Būkite atviri. Su draugais ir artimaisiais aptarkite Kalėdų planus – galbūt priimtiniau visiems kartu nuveikti kažką šventiško? Apie Kalėdines išlaidas galvoja visi, nustebsite sužinoję kiek jums brangių žmonių mielu noru atsisakytų papildomų rūpesčių, tad išdrįskite pasiūlyti.

13.    Pagalvokite apie tai, ką jau turite. Per Kalėdas nuolat gauname šūsnį naujų daiktų, tad pats metas peržiūrėti tai, ką jau turime ir atsisakyti nereikalingų bei nenaudojamų dalykų. Galbūt turite rūbų, kuriuos nusipirkote, tačiau taip ir nenešiojote? O gal jau seniausiai reikėjo atsikratyti nenaudojamos komodos sandėliuke? Pagalvokite apie savo nereikalingų daiktų būklę – jei ji nepriekaištinga ar gera, drąsiai galite juos parduoti ir į taupyklę pridėti papildomų pinigėlių. O jei manote, kad parduoti neverta, pamėginkite kam nors atiduoti ar padovanoti labdarai – kartais daiktas, kuris jums atrodo bevertis, kitam gali tapti tikru lobiu.

14.    Suteikite dovanai antrą šansą. Perdovanojimas nėra nuodėmė, tačiau daug kas nuo to susilaiko. Tiesa, reiktų apgalvoti nuo ko dovaną gavote. Galbūt nereiktų tėčiui dovanoti to paties puodelio, kurį jis jums dovanojo pernai, ir jūs tikrai nenorėtumėt jam padovanoti šaliko, kurį gavote iš močiutės, nes ji yra tėčio mama. Tačiau neseniai susituokusiam pusbroliui iš kitos giminės pusės perdovanoti geranorių uošvių dovanotą naujutėlę sulčiaspaudę, kurią jau turite, neturėtų nieko įžeisti – taip ir dovana nenueis veltui, ir tuo pat metu sutaupysite. Juk jums daiktas nereikalingas ir lygiai taip pat galėtumėte jį parduoti, o už gautus pinigus nupirkti dovaną pusbroliui, tiesiog taip praleidžiate vieną nereikalingą žingsnį ir sutaupote laiko.

15.    Didesnes dovanas dovanokite kartu. Brangesnė dovana neturi būti išbraukiama tik dėl to, kad šiemet to neleidžia jūsų biudžetas. Pasitarkite su kitais šeimos nariais ar draugais – galbūt sesuo su šeima norėtų kartu jūsų tėvams padovanoti savaitgalio poilsį SPA ar jų išsvajotą pažintinę kelionę.

16.    Sekite išlaidas. Pirkdami kiekvieną dovaną sekite biudžetą – patikrinkite ar neviršijote paskirtos sumos, o gal sutaupėte? Ar nieko nepamiršote? Taip išvengsite nepastebėtai išsekusių santaupų ir pasirūpinsite lygiavertėmis dovanomis visiems artimiesiems.

17.    Nepamirškite nuolaidų kortelių. Tai primityvus patarimas, tačiau dažnai didieji prekybos centrai organizuoja akcijas prekių grupėms išskirtinai savo lojalumo programos dalyviams, tad įsigydami lojalumo kortelę ir sekdami nuolaidas taip pat galite sutaupyti nemenką dalį išlaidų.

18.    Pasinaudokite nuolaidų dienomis. „Juodasis penktadienis“, „Kibernetinis pirmadienis“, „Jamam“ ir kitos sparčiai populiarėjančios nuolaidų karštinės taip pat gali padėti sutaupyti, jei jų metu pagalvosite ir apie kalėdines dovanas. Tačiau būkite atidūs ir sekite kainas dar prieš jų nukainojimus, kad būtumėte tikri jog tikrai gavote nuolaidą ir sutaupėte. 

19.    Pinigus ryjančios „smulkmenos“. Sutaupyti Kalėdų dovanoms taip pat galite atsisakę nebūtinų kasdienių išlaidų. Pavyzdžiui, kasdien savęs nelepinkite šokolado batonėliu, kava iš mėgstamos kavinės ar kitomis pinigus ryjančiomis „smulkmenomis“. Jei darbe dažnai pietaujate restorane, pasistenkite bent keletą kartų savaitėje atsinešti pietus pagamintus namuose. Nustebsite, kiek papildomų pinigėlių atsiras jūsų taupyklėje.

20.    Nepasiduokite silpnybėms. Vaikščiodami po parduotuves ir ieškodami dovanų draugams ir artimiesiems pasistenkite atsispirti pagundai įsigyti kažką sau. Jei nepasiduosite silpnybėms, banko sąskaita po švenčių bus pilnesnė ir neteks skolintis dovanoms.

21.    Nesiskolinkite. Skolintis pinigų Kalėdoms nepatartina, nes kad ir kaip būtų linksma, neverta susigadinti ateinančių metų baisiomis skolų pagiriomis. Jei vis dėlto nuspręsite skolintis, pirkiniams naudokite kreditinę kortelę. Grąžinus pinigus iki numatytos datos, jums nereikės mokėti palūkanų už pasiskolinimą.

22.    Eglutė. Vietoj tikros eglutės naudokite dirbtinę – ją galėsite puošti ne vienerius metus. Neskubėkite pirkti naujų žaisliukų ar girliandų – šią kūrybinę užduotį galite atlikti patys arba patikėti vaikams. Tai padės ne tik sutaupyti, bet ir daugiau laiko praleisti su artimaisiais, kartu kuriant popierines girliandas bei eglutės žaisliukus.

23.    Dovanas pakuokite atsakingai ir kūrybingai. Nepirkite atskirų dovanų krepšelių ar dėžučių kiekvienai smulkmenai – nors atrodo nedidelės, šios išlaidos taip pat susideda. Taip pat nevertėtų prisipirkti 10-ies rūšių skirtingo pakavimo popieriaus. Vietoje to, galite išbandyti pakavimo alternatyvas tokias, kaip seni laikraščiai ar paprastas rudas popierius. Šmaikščiam dėdei galite parinkti juokingų antraščių, supakuotą dovaną dekoruoti eglės ar pušies šakele, o rudam popieriui suteikti vienetinių savo kūrybos raštų pasitelkus akrilinius dažus. Parinkę atitinkamas dekoracijas ar kaspinėlius paprastos išvaizdos dovaną paversite unikalia, o ir gamtai kenksite mažiau.

24.    Vakarėliai. Per šventes sėsite turbūt ne tik prie Kūčių ar Kalėdų stalo, bet ir lankysite artimuosius, draugus ir švęsite darbovietėje. Taigi apgalvoti vakarėlių strategiją tiesiog būtina! Kur valgysite Kūčių vakarienę? Pasitarkite su tėvais ir kitais artimaisiais, pas ką patogiau visiems susirinkti, kas kokiais patiekalais gali pasirūpinti, kad visiems netektų gaminti 12 tradicinių patiekalų. Jei dirbate nedideliame kolektyve, patys organizuodami Kalėdų vakarėlį biuro patalpose ar vieno iš kolegų namuose sutaupysite pinigų, kurių reikėtų patalpų nuomai ir renginių organizatoriams. Taip pat galite atsisakyti tradicinio keitimosi dovanėlėmis, o vietoj jų apsikeisti gražiais linkėjimais ar linksmomis užduotimis.

25.    Bilietus pirkite iš anksto. Jei Kalėdų laikotarpiu ketinate keliauti ir visai nesvarbu – lėktuvu ar traukiniu – bilietus įsigykite gerokai anksčiau. Stebėkite paslaugų tiekėjo internetinę svetainę, ten kartais pasitaiko nuolaidų, bet bilietu pasirūpinkite bent prieš mėnesį, o geriausia – vos tik pasirodžius šventinio laikotarpio bilietams – taip ne tik gausite geriausią kainą, bet ir išvengsite situacijos, kai bilietų nebėra. Tas pats galioja ir bilietams į spektaklius, koncertus, bei miuziklus šventinio periodo metu – jei ketinate vestis šeimą į vieną iš jų ar dovanoti kam nors kaip Kalėdinę dovaną, pasirūpinkite ja kuo anksčiau, taip visi sėdėsite kartu ir geriausias vietas nupirksite už patraukliausią kainą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.