„Slapta“ buities prietaisų kaina: kaip atpažinti taupią techniką?

2020-08-18

Visi buitiniai prietaisai turi dvi kainas. Viena, kuri yra nurodyta ant etiketės, o antra – nematoma, kadangi mokame ne tik už patį prietaisą, bet ir už jo naudojamą elektros energiją. Kaip pasirinkti daiktą, kuris veiktų taupiai?

Biudžetas padėkos už aukštesnę energinę klasę

Perkant prietaisą, atkreipkite dėmesį į energijos vartojimo efektyvumo klasės etiketę, kuri nurodo, ar prietaisas yra ekonomiškas ir taupus. „A“ klasei priskiriami prietaisai, kurie taupo energiją efektyviausiai, o „G“ – prasčiausiai. Dauguma prietaisų šiais laikais turi papildomų klasių, kurios nurodo maksimalų prietaiso veiksmingumą: „A+“, „A++“ bei „A+++“. Kuo daugiau pliusų prie A raidės etiketėje, tuo mažiau išlaidų elektrai.

Kaip taupo virtuvės prietaisai

Vienas iš svarbiausių prietaisų virtuvėje yra šaldytuvas. Šaldytuvai ir šaldikliai suvartoja apie 25 proc. visos namų ūkio energijos. Jei jis visada tuščias ir neužpildytas maisto produktais – verta pagalvoti apie mažesnį. Prietaisas naudos mažiau elektros, jei jį pastatysite kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, viryklės ar šildymo prietaisų. Kalbant apie šaldytuvo energetinę klasę, atkreipkite dėmesį, kad „A+++“ klasės šaldytuvas naudoja iki 60 proc. mažiau elektros energijos nei „A“ klasės šaldytuvas.

Jei nusprendėte keisti kaitlentę ar viryklę, rekomenduojama rinktis indukcinę: net 90 proc. sunaudojamos elektros energijos ji skiria būtent maisto, o ne aplinkos kaitinimui. Ją taip pat lengva prižiūrėti – prie jos paviršiaus niekas nepridega, todėl valymas paprastesnis ir pigesnis. 

Palengvinta buitis, bet ne piniginė

Daugelis prietaisų palengvina žmonių kasdieninę buitį, pavyzdžiui, skalbimo mašina ar indaplovė. Įsigiję energiją taupančią skalbimo mašiną, per visą jos gyvavimo laikotarpį galima sutaupyti daugiau nei 250 eurų. Taupiau skalbsite ir tuomet, jei užpildysite visą skalbyklę,  o ne kelissyk skalausite po kelis nešvarius drabužius.

Skaičiuojama, kad skalbinių džiovyklė sunaudoja maždaug 6 proc. visos namuose suvartojamos energijos. Ji veiks efektyviau, jei nuolat palaikysite jos švarą – nepamirškite reguliariai valyti filtrus.

Plaudami indus indaplovėje, kurios energetinė klasė „A+++“, ji turi „eco“ arba elektros taupymo mygtukus, taip pat galite jaustis ramesni dėl būsimos savo elektros sąskaitos.

Televizorius ir draugai

„Televizoriaus nežiūriu, bet dažnai įsijungiu kaip foną“ – jei nors kartą ištarėte tokią ar panašią frazę, vadinasi, galite sutaupyti. Nejunkite televizoriaus, kai neketinate žiūrėti, o jei jūsų veiklai namuose reikalingas garsinis fonas, verčiau rinktis radiją. Sutaupyti padės ir televizoriaus ekranas, mat LED ekranas yra taupesnis nei LCD. 

Ir svarbiausia, nepamirškite išjungti nenaudojamų prietaisų – taip tikrai pavyks išvengti sąskaitos už be reikalo eikvotą elektros energiją.

Daugiau sumanių sprendimų perkant namų prietaisus pateikia aktorė Elžbieta Latėnaitė šiame vaizdo įraše: 

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.