10 patarimų, kaip sutaupyti skalbimo metu

2022-06-30

Ką daro tos dešimtys neaiškių mygtukų ant skalbimo prietaisų ir kaip skalbiant sutaupyti? Susipažinkime su studentų ir namų šeimininkų išbandytais triukais, kurie padės sutaupyti.

  1. Naudokite skalbimo kapsules. Skalbimo milteliai, perkami dėžėse, atrodo pigesni negu kapsulės. Tačiau dažnai jų pripilame ženkliai per daug. Europoje populiarioms aukšto efektyvumo skalbimo mašinoms miltelių reikia labai nedaug, todėl rekomenduojame pirkti iš anksto pamatuotas kapsules – jos sutaupys ir laiko, ir pinigų.
  2. Aukšto efektyvumo technika. Ne paslaptis, kad naujesnės skalbimo mašinos dažniausiai būna ir ekonomiškesnės. Vis dėlto norėdami sutaupyti dar daugiau, ieškokite aukšto efektyvumo (angl. HE – high efficiency) skalbimo mašinų.
  3. Karštas vanduo nėra būtinas. Daugelis dėmių ir kvapų puikiai išsiplauna ir šaltame vandenyje. Šaltame vandenyje rūbai nesusistrauks, taip pat jis neeikvoja elektros.
  4. Skalbkite rečiau. Čia nekalbame apie apatinius rūbus ar patalynę, tačiau megztiniai, džinsai ir kiti mažiau kvapų sugeriantys rūbai tikrai nereikalauja nuolatinio skalbimo. Taip sutaupysite dvigubai: ne tik sumažinsite energijos sąnaudas, bet ir ilgiau išsaugosite rūbų prekinę išvaizdą.
  5. Mažas dėmes plaukite ranka. Ūkiškas muilas ir šiek tiek vandens – tai greitas triukas, padėsiantis sutaupyti  daug laiko ir pinigų.
  6. Prigrūskite skalbyklę. Energijos kiekis, kurį sunaudos skalbimo mašina, nelabai priklauso nuo jos pilnumo, todėl rekomenduojama ją pripildyti iki pat viršaus.
  7. Neperkraukite džiovyklės. Atvirkščiai nei skalbimo mašina, perkrauta džiovyklė neduos gero rezultato. Prikrovus iki pat viršaus, reikės antro džiovinimo ciklo. Vienas iš būdų tai išspręsti – teniso ar skalbimo kamuoliukas, kuris padės rūbams atsiskirti ir lengviau džiūti.
  8. Suplanuokite skalbimo dienas. Skalbyklės ir džiovyklės bus efektyvesnės, jeigu jas naudosite daug kartų viena po kitos. Jau įšilę prietaisai nenaudos papildomos energijos džiovinimui.
  9. Naudokitės režimais. Atkreipkite dėmesį į džiovyklės papildomus režimus. Drėgmės jutimo funkcija leidžia džiovyklei nustoti suktis anksčiau, jeigu rūbai jau yra sausi. Atvėsimo režimas išjungia aktyvaus kaitinimo elementą ir naudoja tik džiovyklėje jau susikaupusią šilumą.
  10. Skalbinius džiovinkite ore. Vasarą tam užteks saulės ir šilto oro, o šaltuoju laikotarpiu padės jau ir taip šildomi radiatoriai ar grindys. Nepatikėsite, bet dalyje Europos miestų rūbų džiovinimas balkone yra draudžiamas, todėl galime mėgautis šia ne visiems prieinama prabanga.

Tikimės, kad šių triukų pagalba sutaupysite naujai suknelei ar marškiniams, kuriuos vėliau galėsite tvariai išskalbti.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.