Kaip sutaupyti lengvai: taupymo žaidynės

Turėdami santaupų jaučiamės saugesni, patiriame mažiau streso ir esame geriau pasiruošę netikėtiems gyvenimo įvykiams. Taupymas tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kaip sizifiškas akmens ridenimas į kalną, tačiau pritaikius keletą žaidimo elementų, tai tiesiog taps linksmu, netgi azartišku, nuotykiu. 

Prisimenate jausmą, kai žaisdami „Alias“ atspėjote žodį iš antros užuominos? Per dieną nuėjote 25 kilometrus? Su slidėmis nusileidote juodąja trasa? Šį malonų pergalės ir pasididžiavimo savimi jausmą galite pajusti ir taupydami.

Surenkite taupymo čempionatą

Meskite taupymo iššūkį draugams arba artimiesiems. Pavyzdžiui, kas sutaupys daugiau per pasirinktą laiką – mėnesį, tris, o gal ir visus metus. Pasirinkite lygiaverčius priešininkus, sporto terminais kalbant, esančius toje pačioje pajamų ir išlaidų lygoje. Arba dar kitaip – svorio kategorijoje. Jeigu tos lygos labai skiriasi, varžybos taip pat įmanomos, tik tuomet reikėtų varžytis ne absoliučiu rezultatu (kiek pinigų sutaupėte), o procentine išraiška nuo pajamų. 

Į tokias varžybas galima įtraukti daugiau nei du dalyvius – surengti namų ūkių čempionatą, o pralaimėjusių labai neskriausti. Čempionato pabaigoje visi gaus svarbiausius savo prizus – santaupas, kurios padės jaustis saugiau ar įsigyti norimą daiką bei taupymo įgūdžius, jei jų iki tol stigo.

Surenkite šeimos taupymo varžybas

Panašų čempionatą galima surengti šeimoje, mokant vaikus finansinio raštingumo. Sekite, kaip visiems sekasi taupyti taip, kaip matuojate vaikų ūgį, – pavyzdžiui, žymėdami pasiekimus kiekvieno asmens skalėje, pakabintoje ant šaldytuvo. Tik suaugusiems draudžiama vartoti „dopingą“ – jūsų tryliktas atlyginimas ar kitos netikėtos papldomos pajamos negali „įkristi“ į taupymo krepšelį. 

Atminkite, kad pralaimėjusių čia nėra, tik laimėtojai! Vaikus mokyti taupyti galite ir pasakodami pamokančias istorijas. Pavyzdžiui, skaitydami pirmąją lietuvių autorių finansinio raštingumo knygą „Pinigai ir kiti Gilučių šeimos reikalai“, kurios elektroninę versiją galite skaityti ir atsisiųsti nemokamai

Apverskite 52 savaičių iššūkį

Tikriausiai girdėjote šį iššūkį. Jo esmė – atsidėti tiek eurų, koks yra metų savaitės skaičius. Tai yra labai lengvas ir labai populiarus taupymo būdas, parankus tiems, kurie nori pradėti mažais žingsneliais. Tačiau šiek tiek adrenalino dar niekam nepakenkė! Pabandykite apversti šį iššūkį – atsidėkite tiek, kiek liko savaičių iki metų pabaigos.

Metai turi 53 savaites, todėl, pavyzdžiui, ketvirtą savaitę atsidėkite 49 eurus, penktą savaitę – 48, ir taip toliau. Šio metodo privalumas yra tai, kad prieš metų pabaigos šventes nereikės atidėti daug, o vasarą jau turėsite sukaupę padorią sumą. Ją, jeigu labai prireiks, galėsite panaudoti atostogoms. Dar vienas patarimas – jeigu biudžetas ribotas, sumą, kurią turėtumėte atsidėti, tiesiog padalykite iš dviejų.

Pirkite maisto prekes tik su nuolaida

Nereikia tapti žmogumi, apsiginklavusiu penkių prekybos tinklų savaitės katalogais, lakstančiu iš vieno į kitą tam, kad pigiau nusipirktų mėgstamą varškės sūrelį ar batoną. Apsipirkite taip, kaip įpratę.  Tačiau, užuot ėmę pamėgtą produktą, apsižvalgykite tos pačios kategorijos lentynose aplink. Ir imkite tik tą produktą, kuriam taikoma akcija. Žiūrėkite į tai kaip į varžybas su savimi ir kiekvieną kartą pasidžiaukite bendra nuolaida parduotuvės čekyje. Be to, tokiu būdu tikrai atrasite naujų skonių!

Pasitelkite išmanius įrankius

Daugumą šių čempionatų, rungčių ar varžybų su savimi padės įgyvendinti paprastos ir patogios finansų planavimo priemonės. Pavyzdžiui, įrankis „Mano biudžetas“ padės sekti išlaidas ir suskirstys jas į kategorijas. Pabandykite vieną mėnesį pirkti produktus be nuolaidų, kitą – tik su nuolaidomis, ir rezultatą galėsite palyginti būtent šio įrankio pagalba. E. taupyklė, su kuria galima kaupti suapvalintas atsiskaitymų kortele sumas bei numatyti periodinius mokėjimus į atskirą sąskaitą, taip pat pravers bet kuriose taupymo ir finansinės pagalbos susikūrimo rungtyse.

Šiek tiek įdomios statistikos. 2020 m. pabaigoje daugiau nei 90 tūkst. „Swedbank“ klientų savo „E. Taupyklėse“ buvo sukaupę 25 mln. eurų. Tai yra vidutiniškai po kiek daugiau nei 270 eurų. Ir visa tai – be jokių papildomų pastangų. 

Naudojantis šiais paprastais patarimais taupymas gali tapti smagiu žaidimu, kuriame laimi kiekvienas, o didžiausias prizas yra nauji įgūdžiai ir santaupos banko sąskaitoje. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.