Tyrimas: lietuvių prioritetas nekilnojamas turtas ir auksas, tačiau realybėje investuoja kitur

„Swedbank“ užsakymu atliktas tyrimas rodo, kad investuodami asmenines lėšas Lietuvos gyventojai tenkintųsi mažesne, bet garantuota finansine grąža, ir pirmenybę teiktų investicijoms į nekilnojamą turtą bei auksą. Tačiau turėdami „laisvų“ pinigų, gyventojai juos visgi dažniausiai investuoja kitur – renkasi investicinį gyvybės draudimą, kaupia lėšas III pensijų pakopoje arba terminuotame indėlyje.

Kad šiuo metu pati geriausia investicija yra nekilnojamas turtas, mano kas antras apklaustasis (57 proc.), kas penktas (20 proc.) geriausia investicija laiko auksą. Įdomu tai, jog išsiskyrė vyrų ir moterų vertinimas. Auksą palankiau vertino vyrai – už jį pasisakė 26 proc. apklaustų vyrų ir 14 proc. moterų. Tuo tarpu moterys labiau nei vyrai pasisakė už nekilnojamą turtą – 63 proc. nurodė, kad joms NT yra patraukliausia investicinė priemonė. Taip manančių vyrų buvo 51 procentas.

„Nors nekilnojamą turtą profesionalūs investuotojai vertina kaip alternatyviąją investiciją, gyventojams tai yra labiausiai suprantamas investavimo būdas, kuris asocijuojasi su saugumu ir patikimumu. Visgi tokios investicijos dažniausiai nėra tinkamiausias būdas kaupti santaupas, nes jis reikalauja nemažų pradinių lėšų ir yra mažai likvidus“, – komentuoja Linas Grinevičius, „Swedbank“ Pensijų ir investavimo produktų valdymo departamento direktorius.

Pasak L. Grinevičiaus, į nekilnojamą turtą „sudėtas“ santaupas vėl paversti pinigais gali būti sudėtinga. Ypač jei tą reikia padaryti greitai, o rinkoje būsto kainos yra kritusios. Tuomet ši investicija gali tapti labai ilgo laikotarpio investicija – ekonomikos krizę išgyvenusioje Lietuvoje tokių pavyzdžių buvo nemažai.

Nei auksas, nei nekilnojamas turtas

„Swedbank“  pensijų ir investavimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad realybėje populiariausia investavimo priemonė tarp Lietuvos gyventojų yra ne nekilnojamas turtas, o investicinis gyvybės draudimas. Šia paslauga šiuo metu naudojasi arba naudojosi praeityje 29 proc. apklaustųjų.

Antroje pagal populiarumą vietoje – terminuotasis indėlis banke (23 proc.), trečioje – III pensijų pakopos fondai ir nekilnojamasis turtas (po 20 proc.). Investicijų į auksą turi arba yra turėję 7 proc. apklaustų šalies gyventojų.

„Investicinis gyvybės draudimas ar III pensijų pakopos fondai yra populiarūs, nes šios investicinės priemonės nereikalauja didelių pradinių finansinių įnašų, jas galima investuoti periodiškai. Tuo tarpu viena saugiausių investicijų pasaulyje pripažintas auksas nors ir yra patrauklus mūsų gyventojams, tačiau nėra populiarus“, – sako „Swedbank“ atstovas L. Grinevičius.

Investuojant į auksą reikia išmanyti rinką, žinoti, kokiu pavidalu jį įsigyti – luitais, monetomis ar investuoti į rinkoje prekiaujamus aukso fondus. Be to, aukso kaina gali svyruoti labai smarkiai, tad investicijos į jį yra susijusios ir su nemenka rizika.

L. Grinevičius pabrėžia, jog įdomu yra tai, kad panaši situacija yra ir kaimyninėje Latvijoje. Ten 47 proc. gyventojų mano, kad nekilnojamas turtas yra geriausia investicija, tačiau realiai didžiausia dalis taupančiųjų (24 proc.) kaupia lėšas III pakopos pensijų fonduose.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad Lietuvos gyventojams labai svarbi finansinės grąžos garantija. 38 proc. apklaustųjų rinktųsi mažiau rizikingas investicijas su garantuota grąža. 25 proc. taip pat nurodė, kad jie rinktųsi ir mažesnę grąžą, jei žinotų, kad ją garantuotai gaus.

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa internetu buvo atlikta praėjusių metų lapkričio mėnesį. Iš viso apklausti 1 283 18-69 amžiaus šalies gyventojai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.